Københavns Professionshøjskole

Over 500 sygeplejerskestuderende kom ind via efteroptag

Del
Sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole har optaget 562 studerende i efteroptaget i indeværende studieår, så uddannelsen blot endte med 85 ledige studiepladser
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)

”Min farmor er sygeplejerske. Min faster er sygeplejerske. Og jeg kan virkelig mærke mig selv i den her uddannelse, og jeg har virkelig glædet mig til at komme i gang”.

Sådan siger 29-årige Emilie Baagøe Hyldgaard, der sidste måned begyndte på sygeplejerskeuddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Hun er en af mange nye studerende, som ellers ikke i første omgang søgte ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Men siden sommeren 2022 har Studieservice på Københavns Professionshøjskole haft travlt med at modtage og behandle ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen, så ikke mindre end 562 sygeplejerskestuderende er optaget via efteroptaget i studieåret 2022/2023. Til sammenligning var tallet 216 i studieåret 2021/2022, som jo så til gengæld havde et langt bedre optag i den koordinerede tilmelding.

Emilie Baagøe Hyldgaard er uddannet SOSU-assistent og har de seneste fem år arbejdet på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital. Planen har længe været at begynde på sygeplejerskeuddannelsen, men hun har ikke følt sig helt klar før nu.

”Jeg var også lidt i tvivl, om jeg nu havde de rigtige fag på det rigtige niveau for at søge ind. F.eks. engelsk og naturfag. Men så i løbet af efteråret fik jeg omsider sendt min ansøgning afsted, da jeg så, at der var ledige studiepladser. Og det har været så fedt endelig at komme i gang”, fortæller Emilie Baagøe Hyldgaard, der i øvrigt også har en dyrepasseruddannelsen i bagagen.

Mange ansøgere i tvivl

Hvis man spørger studiechef Jacob Krummes fra Københavns Professionshøjskole, så har han det blandet med det høje efteroptag. Det er positivt, at det er lykkedes at få så mange ansøgere til ved nærmere eftertanke at vælge sygeplejerskeuddannelsen. Men omvendt så skyldes det høje efteroptag, at sygeplejerskeuddannelsen stod med rigtig mange ledige studiepladser i sommeren 2022, da tallene fra den koordinerede tilmelding blev offentliggjort.

”Men overordnet er det jo godt for vores sygeplejerskeuddannelse, at der bliver fyldt op på studiepladserne med motiverede studerende. Der er ingen tvivl om, at hele debatten om sundhedsområdet og sygeplejerskernes vilkår har haft betydning for vores ansøgertal. Det er også det, jeg hører fra vores nye studerende – at mange har været meget i tvivl”, forklarer Jacob Krummes.

Det er især på holdet med vinterstudiestart i februar 2023, at mange nye sygeplejerskestuderende er optaget via efteroptaget. Ikke mindre end 449 af de 645 nye studerende er optaget via efteroptaget. Altså 70 procent. Sygeplejerskeuddannelsen har plads til 1.391 studerende, og endte med 85 ledige studiepladser. Primært i Hillerød og Rønne.

Hele generelt har Københavns Professionshøjskole optaget 5.637 nye studerende i indeværende studieår, hvoraf op mod 1.800 er optaget via efteroptaget.

”Vi har forsøgt at være meget proaktive og række ud til potentielle studerende helt frem til vinterstudiestart sidste måned. Og det er lykkedes på mange af vores uddannelser. Især inden for sundhedsområdet, mens vi desværre ikke fik fyldt op på især lærer- og pædagoguddannelsen”, forklarer Jakob Krummes.

Højt fagligt niveau på uddannelsen

For Emilie Baagøe Hyldgaards vedkommende ser hun nu frem til 3,5 år på sygeplejerskeuddannelsen og til at fordybe sig i fagene.

”Jeg var ellers meget skoletræt, da jeg var yngre, men her er det anderledes. Jeg brænder virkelig for sygeplejerskeuddannelsen og for at lære mere. Og jeg kan godt mærke, at der er et højt fagligt niveau på uddannelsen”, forklarer hun.

Hun planlægger at flytte til Norge, når hun er færdiguddannet, hvor sygeplejerskernes løn og vilkår ifølge Emilie Baagøe Hyldgaard er noget bedre end i Danmark. Men hun håber, at politikerne i Danmark vil investere mere i sundhedsområdet, mens hun er under uddannelse.

”Hvis vilkårene er i orden, så skal jeg nok blive i Danmark. Nu har jeg jo også arbejdet en del år på Bispebjerg Hospital, så jeg kender vilkårene ganske indgående. Og de trænger altså til et løft”.

Nøgleord

Kontakter

Jacob Krummes, studiechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 31 41 77 67


Michael Duus Andersen, pressechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23 44 53 83

Billeder

Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Sygeplejerskestuderende på Københavns Professionshøjskole (Foto: Asger Hunov)
Download

Links

Information om Københavns Professionshøjskole

Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole
Humletorvet 3
1799 København V

http://www.kp.dk

Fakta om Københavns Professionshøjskole

– Har cirka 22.000 studerende.

– Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.300 studerende, største læreruddannelse med ca. 4.700 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.100 studerende.

– Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.

– Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.

– Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.

– Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum