Røde Kors

Over 120 samfundsaktører arbejder på at bekæmpe ensomhed med ny national strategi

Del
Startskuddet til det, der skal blive Danmarks første strategi mod ensomhed, har lydt med Røde Kors og Ældre Sagen i front for 120 organisationer

Over 300 repræsentanter fra kommuner, interesseorganisationer, ministerier, virksomheder, ngo’er, patientforeninger, faglige organisationer og foreninger tog sammen de første skridt til at komme ensomhed til livs i Danmark, da de deltog i fem store workshops, som skal lægge grundstenene til den nye ensomhedsstrategi. Her blev diskuteret alt fra data i sundhedsvæsenet til mobning i skolen, og hvordan høje hække i en almen boligforening kan mindske fællesskabet. 

Workshopdeltagerne dykkede ned i de forskellige ”livsarenaer” - situationer og perioder i livet, hvor ensomhed kan opstå: Skole og uddannelse, Sundhed og Pleje, Fritid og fællesskaber, Arbejdsliv og beskæftigelse, Bolig og hjem og Fritid og fællesskaber. For hvordan kan det være, at så mange patienter og pårørende oplever ensomhed? Hvilken sammenhæng er der mellem børn, der bliver mobbet, og ensomhed i voksenlivet? Og hvordan skal man bygge og bo for at nedbringe ensomheden blandt de rigtig mange mennesker i almene boliger, som i dag oplever svær ensomhed?

Kræver bredere perspektiv

Næsten 600.000 danskere over 16 år følte sig sidste år svært ensomme. Hertil kommer ca. 20.000 børn i alderen 11 til 15 år. Det anslås, at ensomhed årligt koster samfundet mindst 8,3 mia. kr[1].

Med Social- og Ældreministeren for bordenden har et bredt flertal på Christiansborg sidste år besluttet, at det kræver en national strategi at komme ensomheden i samfundet til livs med den begrundelse, at ”konsekvenserne af ensomhed er markante for den enkelte og samfundet” og at ”ensomhed skal håndteres i fællesskab”.

I Ældre Sagen er administrerende direktør Bjarne Hastrup glad for at kunne være med til at samle og få opbakning fra så bred en vifte af samfundsaktører, der alle har en vigtig vinkel ind i ensomhedsbekæmpelsen: 

”Vi har lagt stor vægt på, at få mange aktører med fra alle tre samfundssektorer, men lige så vigtigt er det, at hele ti forskellige ministerier også har sendt embedsmænd til arbejdet med strategien. Ensomhed kan nemlig forebygges, hvis fællesskaber og nære relationer i højere grad indtænkes på undervisningsområdet, i beskæftigelsesindsatsen, i transportsektoren, i sundhedsvæsenet, i ældreplejen og i boligpolitikken.”

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, er overbevist om at det store samarbejde vil resultere i vigtige og rigtige løsninger:

”Den store tilslutning til arbejdet med strategien viser, at der er en vilje til stede i vores samfund til at løse denne store og stigende samfundsudfordring. Det er helt afgørende, at vi ser på ensomhed i et bredere samfundsperspektiv for at lykkes. Med så mange fagligheder og kompetencer fra stort set alle dele af samfundet, må vi kunne nå frem til nogle gode løsninger.”

Gode erfaringer fra udlandet

I processen bliver der også kigget mod udlandet, hvor der fx i England arbejdes med, at praktiserende læger kan henvise mennesker med svær ensomhed til en person, en såkaldt ’link worker’, som hjælper dem ind i lokale fællesskaber. Også erhvervslivet med britisk COOP i spidsen er gået aktivt ind i kampen mod ensomhed, og der er endda blevet udpeget en minister med ansvar for at koordinere arbejdet med ensomhed på tværs af politikområder i England. Siden er Wales, Skotland og Norge fulgt efter, og senest har Japan udpeget en ensomhedsminister.

Strategien forventes færdig ved udgangen af året

At samle de over 120 aktører af partnerskabet er kun første runde af den store involveringsproces. Borgere, der har selv har oplevet ensomhed skal også spørges til råds, ligesom centrale forskere på området skal høres. Derudover skal embedsmænd kvalificere arbejdet med strategien; folketingspolitikere på tværs af partier skal inddrages, og så skal de 120 aktører mødes senere på året for at tale om, hvordan en mere konkret handlingsplan på området skal se ud.

Strategien forventes at være færdig ved årets udgang, hvor den skal afleveres til de politiske partier, der har bestilt den. 

[1]Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktor, Eriksen, L. et. Al., Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2016.

Nøgleord

Kontakter

For henvendelser kontakt:


Nina Melina Suenson
Politisk chef / Kommunikation og Fortaler, Røde Kors
+45 29 43 39 70
nisue@rodekors.dk


David Vincent Nielsen
Social-humanitær konsulent
Frivilligafdelingen, Ældre Sagen
+45 29 74 77 75
dvn@aeldresagen.dk

Billeder

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye