Ørsted fejres i ny udstilling
Det er vanskeligt at forestille sig en verden uden mobiler, rumraketter, køkkenmaskiner og elektrisk lys. I 2020 fejres 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der har dannet grundlag for en uendelig lang række opfindelser.
Dette er omdrejningspunktet for udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" på Steno Museet. Her fortælles historien om et forskningsmæssigt nybrud, der har skabt fundamentet for den verden, vi kender i dag.
I udstillingen bringes den nyeste forskning fra Aarhus Universitet i spil. Fx formidler forsker Mogens Christensen, hvorfor forskning i elektromagnetisme stadig er vigtigt.
Lyset i tunnelen
De besøgende inviteres også på en rejse gennem det elektromagnetiske spektrum i form af en lystunnel, hvor det usynlige bliver synligt efterhånden som man bevæger sig ind i den. Her kan de besøgende få en sanselig og teknologihistorisk oplevelse af spektret fra radiobølger til radioaktivitet. Dette forbindes til hverdagens opfindelser som fx en radio, hvor man kan høre BBC-udsendelsen fra 9. april 1940.
Kernefyldt, ildsjæl og sommerfugl
Selvom H.C. Ørsted er mest kendt for opdagelsen af elektromagnetisme, så har han også givet sit væsentlige bidrag til eftertiden på mange andre måder. Ikke mindst ved at have beriget det danske sprog. Fx er kernefyldt, ildsjæl, sommerfugl, elektromagnetisme, ilt, brint, lynafleder, opdrift, faldskærm og rumfang alle ord, som Ørsted har fundet på.
I Ørsteds ånd er i udstillingen også en salon, hvor de besøgende kan reflektere over og tale om alt fra kernefyldte ord til elektromagnetisme - og alt derimellem.
Fakta
Udstillingen ”Nysgerrighed bringer ny teknologi” åbner på Steno Museet fredag 21. februar 2020 kl. 15. Pressen er velkommen.
De besøgende kan opleve udstillingen fra lørdag 22. februar 2020.
”Nysgerrighed bringer ny teknologi” er støttet af Weisbergfonden, Johanne og Aage Louis-Hansens Fond, Thomas B. Thriges Fond og Vilhelm Kiers Fond. .
Arkitektfirmaet Kollision og Science Museerne står sammen bag udstillingen.
Steno Museet
C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C
Åbningstider
Tirs-fredag kl. 9-16
Lør-søndag kl. 11-16
Mandag lukket
Entré
Gratis under 18 år
Voksne 30 kr.
Kontakter
Kommunikationskonsulent på Science Museerne Trine Bjerre Mikkelsen, tbm@sm.au.dk, mobil 93508248
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Science Museerne
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
87155415https://sciencemuseerne.dk/
Science Museerne er en del af Faculty of Natural Sciences ved Aarhus Universitet. Science Museerne omfatter Steno Museet og Herbariet i Universitetsparken, Væksthusene i Botanisk Have samt Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg
Læs mere https://sciencemuseerne.dk
Fakta om HCØ2020
Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen sker med det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020. Læs mere om HCØ2020 på https://hco2020.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Smag på julens planter i Væksthusene1.11.2024 08:11:31 CET | Pressemeddelelse
Kom tæt på julens planter. Billetsalget til de populære julerundvisninger i Væksthusene er åbnet.
Ny udstilling på Steno Museet får verdens største strikkede moderkage24.10.2024 10:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Vær med til at vække verdens nok største moderkage til live. Science Museerne inviterer til strikkeworkshop med australsk placenta-strikker og kunstner.
Dannebrogsflaget fra rummet er nu landet i Aarhus3.10.2024 16:11:32 CEST | Pressemeddelelse
Hjem til Aarhus. Der var stor begejstring og feststemning, da Science Museerne i dag modtog et nationalklenodie fra rummet, personligt overrakt af ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Giv den GasLab på Steno Museet i efterårsferien26.9.2024 10:49:56 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver en oplevelse for hele familien, når vi giver den gas på Steno Museet i efterårsferien 2024. Bliv klogere på prutter, CO2 og andre gasser.
Andreas Mogensen overrækker Dannebrog til Science Museerne25.9.2024 10:26:00 CEST | Pressemeddelelse
Direkte importeret fra rummet: Aarhus er med til at skrive et lille stykke danmarkshistorie, når ESA-astronaut Andreas Mogensen d. 3. oktober 2024 overrækker Dannebrog til Science Museerne på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum