Dansk Center for Organdonation

Organdonationsdagen giver dig et venligt skub

Del
"Tag snakken" er det overordnede budskab, når patientforeninger, frivillige, sundhedsprofessionelle og mange andre inviterer til en snak om organdonation i forbindelse med årets Organdonationsdag den 9. oktober og i ugen op til.
Line Mortensens mor døde pludseligt og blev organdonor
Line Mortensens mor døde pludseligt og blev organdonor

Der bliver rig mulighed for at få taget snakken om organdonation ved et af de mange arrangementer, der afholdes i hele landet. Man kan eksempelvis stille spørgsmål til læger og sygeplejersker, deltage i debatter og se udstillinger så misforståelser om organdonation kan ryddes af vejen.

"Vi ved fra undersøgelser, at mange danskere ikke får forholdt sig til organdonation på grund af misforståelser, for eksempel fordi de tror, at deres organer ikke kan bruges. Det er rigtigt ærgerligt, for alle uanset alder og fysisk tilstand kan tage stilling til organdonation. En læge vil altid vurdere, om organerne er egnede til transplantation, hvis det bliver aktuelt. I 2020 var 44 procent af organdonorerne eksempelvis 60 år eller ældre," siger centerleder Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation.

Stillingtagen er en stor hjælp for de efterladte

Undersøgelser viser, at to ud af tre har taget stilling til organdonation og har registreret deres holdning i Organdonorregistret, udfyldt et donorkort eller har talt om det med deres nærmeste.

"Vi ved, at en del af dem, som ikke har tilkendegivet deres holdning til organdonation, egentlig har taget stilling. De har måske brug for et lille skub, for at få sig registreret i Organdonorregistret, som vi så det i forbindelse med lancering af sundhedskort-appen i sommer. Den opfordrer til at tage stilling, og efter én måned havde næsten 52.000 danskere registreret sig for første gang. Det var utroligt flot. Det er en stor hjælp for de pårørende, der skal tage afsked med deres familiemedlem, når afdøde har registreret sin holdning til organdonation", forklarer Helle Haubro Andersen.

For Lines mor var organdonation det eneste rigtige

Da Line Mortensens mor pludseligt døde af en hjerneblødning, kom organdonation på tale.

"Benene bliver revet helt væk under en, når man meget pludseligt skal sige farvel til sin mor, og det gør det svært at tænke klart. Min mor blev kun 63 år, og det virkede så meningsløst, at hun nu lå for døden der i hospitalssengen. Midt i det meningsløse gav det en form for mening at mor kunne give sine organer videre, som en gave, der kunne være med til at redde liv", fortæller Line Mortensen.

Da Line Mortensen gik i 8. klasse for snart 30 år siden skrev hun en opgave om organdonation, og bragte i den anledning emnet op i familien. Både moderen og faderen tog derefter stilling, som de registrerede i Organdonorregistret, og de talte om deres beslutning i familien.

"Det var en utrolig stor lettelse for min far og jeg, at min mor selv havde taget stilling til organdonation, så vi ikke skulle forholde os til det på hendes vegne. Vi vidste, at det var hendes ønske, der blev efterlevet, da hun gav organerne videre. Det føltes som det helt rigtige at gøre for min mor og dermed også for os, der blev tilbage", siger Line Mortensen.

Line Mortensens mor kom til at donere organer til otte mennesker, som derved fik et nyt liv.

Fakta:

  • Den internationale Organdonationsdag markeres hvert år den 2. lørdag i oktober. Se hvilke arrangementer, der er i nærheden af dig: Organdonationsdagen
  • 26 procent af danskerne over 15 år har registreret sig i Organdonorregistret per 30. juni 2021. (man skal være fyldt 15 år, før man kan registrere sig)
  • 21 % af de 60 årige eller ældre har registreret sig i Organdonorregistret
  • I 2020 var 44 % af donorerne 60 år eller ældre
  • Man kan registrere sin holdning til organdonation på tre måder:
    • Registrere sin holdning i Organdonorregistret
    • Udfylde et donorkort og bære det på sig
    • Sige det til sine nærmeste
  • De omtalte undersøgelser er: I tvivl om organdonation og Danskernes holdning til organdonation

Yderligere information:

Dansk Center for Organdonation kan være behjælpelig med at finde lokale casepersoner, som på den ene eller anden måde har haft organdonation/organtransplantation tæt inde på livet.

Kontakter

Billeder

Line Mortensens mor døde pludseligt og blev organdonor
Line Mortensens mor døde pludseligt og blev organdonor
Download

Information om Dansk Center for Organdonation

Dansk Center for Organdonation
Dansk Center for Organdonation
Palle Juul-Jensens Boulevard 82
8200 Aarhus N

http://organdonor.dk

Dansk Center for Organdonation er dansk nationalt videncenter for organdonation.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye