Opsving har fået flere udsatte kontanthjælpsmodtagere i job
Cirka 1.300 af de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere er kommet i job hver måned de seneste 12 måneder, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er et betydeligt højere niveau end før coronakrisen.

MARGINALISEREDE PÅ ARBEJDSMARKEDET
Siden maj 2021 er cirka 1,5 procent af de kontanthjælpsmodtagere, som ikke bliver erklæret hverken job- eller åbenlyst uddannelsesparate, kommet i job hver måned. Det svarer til, at cirka 1.300 personer kommer i beskæftigelse hver måneden.
Det er flere end i tiden før coronakrisen i 2020, hvor omkring 1 procent kom i job hver måned. Fra 2008 til 2016 var det under 1 procent fra gruppen, der kom i job.
Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Beskæftigelsesministeriets DREAM-register.
”Der har været rift om arbejdskraften den seneste periode, og det har givet flere jobåbninger til personer på kanten af arbejdsmarkedet. Det gælder særligt de jobparate kontanthjælpsmodtagere, men nu ser vi også en positiv udvikling hos de kontanthjælpsmodtagere, der har andre udfordringer end kun ledighed,” siger Emilie Agner Damm, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Opsvinget gælder også de jobparate kontanthjælpsmodtagere, hvor cirka 8 procent er kommet i job hver måned det seneste år. Det er markant flere end perioden før corona, hvor tallet var på omkring 6 procent.
Hovedkonklusioner:
- Antallet af kontanthjælpsmodtagere var i marts 2022 faldet til cirka 86.000, når der korrigeres for sæsonmæssige udsving. Der var således færre kontanthjælpsmodtagere end i tiden op mod finanskrisen. I de efterfølgende måneder steg antallet af kontanthjælpsmodtagere til cirka 90.000 hen over sommeren. Denne stigning skyldes især nytilkomne ukrainske flygtninge.
- Blandt de jobparate kontanthjælpsmodtagere er cirka 8 procent kommet i job hver måned gennem det seneste år. Det er markant flere end i perioden før corona i 2020, hvor omkring cirka 6 procent kom i job hver måned.
- Blandt kontanthjælpsmodtagere, som har andre problemer udover ledighed, er der også en større andel, som kommer i job. Mere end 1,5 procent er kommet i job hver måned de seneste 12 måneder. Det er markant flere end i tiden før corona i 2020, hvor omkring 1 procent kom i job hver måned.
- Dette er en rigtig positiv udvikling, som viser, at en vis mangel på arbejdskraft er sundt for økonomien, fordi det er med til at give flere jobåbninger til personer på kanten af arbejdsmarkedet.
Kontakter
Emilie Agner DammChefanalytiker
Tlf:27 35 85 95ead@ae.dkMette Skov MyrupKommunikationskonsulent
Tlf:42 67 76 57my@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Tænketank: Råderummet kan opjusteres med mindst fem milliarder kroner2.2.2023 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer med ny beregning, at det økonomiske råderum kan opjusteres med mindst fem milliarder kroner. Det skyldes, at Finansministeriet med høj sandsynlighed undervurderer den strukturelle beskæftigelse.
Færre og færre lønmodtagere deltager i voksen- og efteruddannelse19.1.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 2010 er deltagelsen i offentlig videre- og efteruddannelse cirka halveret blandt ufaglærte og faglærte, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det gælder især brugen af erhvervsrettede kurser, hvor faldet er bredt funderet på tværs af brancher.
Analyse: Ledige seniorer kæmper med at komme tilbage i beskæftigelse5.1.2023 09:17:23 CET | Pressemeddelelse
Kun fire ud af ti nyledige i aldersgruppen 60-64 år er tilbage i beskæftigelse efter et halvt år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Dermed halter seniorerne efter de andre aldersgrupper på arbejdsmarkedet og ender oftere i langtidsledighed.
Historisk mange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde3.1.2023 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
Knap 179.000 ikke-vestlige indvandrere er i beskæftigelse, og det er aldrig set højere, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Analyse: Meget få topskattebetalere i offentlige faggrupper2.1.2023 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Blandt offentligt ansatte, der har ét arbejde på normal tid og én lønindtægt, er der meget få topskattebetalere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analysen nuancerer den offentlige debat om topskat.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum