Folkekirkens Nødhjælp

Opråb fra 20 globale brændpunkter: Behovet for nødhjælp har aldrig været større

Del
Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

Fødevarekrisen rammer hele verden og forstærkes af klimakrise, flygtningekrise, de afledte økonomiske effekter af coronakrisen, demokrati- og menneskerettighedskrise.

Hyperinflation og fødevarepriser på himmelflugt på grund af krigen i Ukraine skubber yderligere 95 millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom og 50 millioner ud i alvorlig sult.

”Derfor har efterspørgslen på internationalt samarbejde og udviklingsbistand historisk set aldrig været større. Men de mange kriser betyder, at bistanden bliver smurt stadig tyndere ud, og der er et kæmpe behov for at tænke nyt for at hjælpe så mange som muligt,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

En ny rundspørge, som vi har foretaget blandt Folkekirkens Nødhjælps 20 landekontorer i Afrika, Mellemøsten og Asien, bekræfter både fødevarekrisens alvor og de afledte problemer med dybere fattigdom, dårligere sundhed, stigende ulighed, flere konflikter og udhuling af udviklingsbistanden. Men rundspørgen peger også på, at der lokalt i landene findes de løsninger, der skal til for at sikre fødevaresikkerhed for alle – og det er de løsninger, vi skal støtte og skrue op for, uddyber Birgitte Qvist-Sørensen: 

”Vi skal først og fremmest styrke udviklingen af lokale samfund og lokal fødevareproduktion, der hverken ødelægger klima og miljø eller skaber afhængighed af import og det globale marked. Det kræver vilje til at investere i nye ideer. Og så har vi brug for styrkede partnerskaber mellem stater, civilsamfund, private virksomheder og universiteter – der gør os i stand til at skabe grønne og bæredygtige fødevareløsninger.” 

”Vi kommer ikke uden om, at der også mangler finansiering. Hyperinflation og voldsomme prisstigninger udhuler de humanitære bevillinger, der skal afbøde konsekvenserne af de mange kriser - og udviklingsbistanden er ikke inflationssikret,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

Når Folkekirkens Nødhjælp uddeler kontanter til flygtninge og internt fordrevne på Afrikas Horn, rækker pengene ganske enkelt ikke så langt, som de gjorde tidligere. Købekraften udhules, og det samme gør Folkekirkens Nødhjælp lokalt ansattes lønninger og omkostningerne til logistik. I nogle lande, er arbejdet også ramt af den høje dollarkurs.  

En anden kæmpe udfordring ifølge generalsekretæren er, at de internationale donorer i stigende grad vender blikket væk fra Afrika, Mellemøsten og Asien – og mod Europa til Ukraine. Derfor mangler der finansiering til verdens andre store kriser. Det gælder for eksempel til de 900.000 rohingyaer, der er flygtet fra Myanmar og nu bor i lejre i Bangladesh. Det gælder i det nordlige Uganda, hvor World Food Programme har måtte beskære fødevarehjælpen med 40 procent. Og i Syrien, hvor finansiering af humanitær hjælp til de mange millioner internt fordrevne er voldsomt beskåret.   

”Jeg forventer ikke, at disse tal bliver dominerende i den hjemlige valgkamp, men jeg forventer, at politikerne holder fast i Danmarks forpligtelse til at bruge udviklingsbistanden på 0.7 procent af BNI på verdens fattigste og ikke mindst på at bekæmpe sult. Og ikke på fx energisamarbejde med Kosovo, myndighedssamarbejde i Latinamerika og nu – med regeringens finansforslag - 3 milliarder kroner til ukrainske flygtninge, som ingen ved kommer.

Hvordan og hvad fremtidens udviklingsbistand og nødhjælp skal indrettes, diskuteres i dag på en stor konference på Christiansborg i anledning af Folkekirkens Nødhjælps 100 års jubilæum.

Konference: Fremtidens Nødhjælp i en Verden i Brand - noedhjaelp.dk - Folkekirkens Nødhjælp

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

De nye vidundere er rædselsfulde: Folkekirkens Nødhjælp kræver handling på COP2920.11.2024 14:03:24 CET | Pressemeddelelse

De fleste kender de syv vidundere ’The 7 Wonders of the World’, som f.eks. den Kinesiske Mur, Colosseum og Taj Mahal. De er alle eksempler på menneskers evne til at drømme stort og skabe skønhed i verden. Men desværre er vores aftryk på verden med tiden blevet mere skadelig end gavnlig. Derfor har Folkekirkens Nødhjælp udgivet en alternativ liste, ’The 7 Blunders of the World’. Den indeholder eksempler på nogle af de største menneskeskabte rædsler, der er med til at ødelægge klimaet og hverdagen for millioner af mennesker verden over. Målet er at få verdens ledere til at tage ansvar og handle nu.

Folkekirkens Nødhjælp: Nu skal klimaregningen betales10.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Når verdens ledere samles til årets klimatopmøde, COP29, mandag d. 11. november, skal de forhandle om, hvor pengene til at håndtere klimaforandringerne skal komme fra. Ved tidligere topmøder er verdens lande blevet enige om en række beslutninger: Verden skal bevæge sig væk fra fossile brændsler, tredoble den vedvarende energi, sikre, at alle lande bliver klimatilpasset og investere penge i fonden for tab og skade. Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, siger: "Der er mange gode intentioner. Men i virkeligheden er det ret simpelt. Vi står overfor en klimakrise, og hvis den skal håndteres, er der en regning, der skal betales. Hvis ikke vi finder pengene, kan vi ikke betale for klimakampen." Mattias Söderberg fortsætter: "Dette års COP bliver afgørende for, om vi kan levere på alle de gode intentioner, og for hvor ambitiøse mål vi kan sætte i fremtiden. Vi har ikke råd til at fejle." Mattias Söderberg understreger, at klimafinansiering ikke kun handler om penge, men ogs

Libanon: Minerydningen ligger stille, mens de humanitære behov eksploderer10.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Med eskaleringen af krigen i Libanon mellem Hizbollah og Israel følger en ny humanitær katastrofe med 1,2 millioner på flugt. Folkekirkens Nødhjælp har på nuværende tidspunkt uddelt over 30.000 måltider mad. ”Vores arbejde i Libanon handler lige nu om akut nødhjælp. Tæpper, vand, varme måltider. Vi har siden den seneste krig mellem Hizbollah og Israel i 2006 ryddet landet for miner og ueksploderet ammunition. Nu eksploderer de humanitære behov, og minerydningen ligger stille,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, og fortsætter: ”Flertallet af vores ansatte, og ikke mindst vores 60 mineryddere, er selv drevet på flugt fra den sydlige del af landet, hvor mange af dem bor. Dem hjælper vi med beskyttelse, samtidig med at minerydderne hjælper med at pakke og fragte nødhjælp til de 1,2 millioner mennesker på flugt.” Folkekirkens Nødhjælps indsatser er koncentreret i hovedstaden Beirut og i Saida-distriktet længere mod syd. Hjælpen er rettet både mod libanesere, palæ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye