Sort/Hvid

Oplev romaernes København

Del

Sort/Hvid og PARADOX Intertainment giver nu en af Europas mest stigmatiserede befolkningsgrupper en stemme. I vandreforestillingen ROMA får publikum et helt eksklusivt kig ind i romaernes skjulte København. De kommer med på en bustur til Rumænien og til en ægte romafest. Forestillingen har urpremiere den 28. marts 2017.

Størstedelen af den danske befolkning har det svært med romaer. Faktisk viser en undersøgelse, at hele 72% af danskerne har en negativ opfattelse af romaer. Det er mere end i noget andet land. Ikke i Storbritannien, ikke i Tyskland, i Sverige eller noget andet europæisk land er ubehaget så stort som i velfærdsstaten Danmark. Men hvordan er denne mistillid opstået? Kender de fleste af os overhovedet en roma? Eller begrænser vores kendskab til romaer sig til den mørklødede mand, som vi skal træde over på vejen ud fra Super Brugsen?

I ROMA møder vi repræsentanter for den befolkningsgruppe, vi har så mange fordomme om. Vi møder Gina, som tager os med på en vandring rundt i romaernes skjulte København. Gina er nemlig en ekspert på området. Hun er selv fra Rumænien og har i årevis tigget foran Coop for at sende penge hjem til sine tre børn. Undervejs fortæller Gina om, hvordan det er at være roma i et land, hvor knap tre-fjerdedele af befolkningen ser ned på sådan en som hende.

George er roma-musiker fra Rumænien og vores chauffør i forestillingen, hvor han kører bussen tilbage til sit barndomsland. Han tager os med på en roadmovie ned gennem Europa, langs de tyske motorveje og til de landsbyer, hvor tiggerne og flaskesamlerne kommer fra.

Gina Ionescu, George Mihalache og andre romaer i transit samt Özlem Saglanmak inviterer til romafest med mad, musik og dans. Det er historier om romaernes 1000-årige historie i Europa, vores fordomme mod dem og deres fordomme mod os, vi skal høre om. Og om, hvorfor de altid rejser tilbage til Rumænien med en fladskærm.

ROMA vises fra den 28. marts – 8. april. Mødestedet er Sort/Hvid, Staldgade 26-30, 1699 København V. Det er en vandreforestilling, som foregår i området omkring Kødbyen.

MEDVIRKENDE

GINA IONESCU, 28 år, er født og opvokset i Rumænien. Hun har i mange år tigget på gaden i Sverige for at kunne sende penge hjem til sine tre sønner i Rumænien. Gina lærte sig selv engelsk ved at se amerikanske tv-serier i fængslet, hvorfra hun blev løsladt på grund af manglende beviser. Gina bruger i dag sit engelsk til at hjælpe andre samt fortælle gribende historier om sit barske liv som roma.

ÖZLEM SAGLANMAK, 36 år, er en dansk skuespillerinde. Hun er uddannet fra Statens Teaterskole i 2006. Özlem har medvirket i adskillige teaterforestillinger rundt omkring på landets scener, bl.a. teaterudgaven af “Midt om Natten” og Ulrich Seidls “Fader Vor”. Senest havde hun en hovedrolle i Christians Lollikes ”Living Dead”.

GEORGE MIHALACHE, 45år, er musiker og født i Bukarest i Rumænien. Han er vokset op i en familie med dybe rødder i sigøjnermusikken. Allerede i 6-7-års alderen begyndte han at spille musik hos sin farfar, hvor rumænsk folkemusik blev indlært efter gehør. George har i årenes løb samarbejdet med adskillige eftertragtede musikere både i Bukarest og i resten af Europa. Han har boet i København siden 1994.

INSTRUKTØR DANIEL WEDEL, 52 år, er instruktør og dramatiker. Daniel er uddannet på Statens Teaterskole i 1995. Siden da har han arbejdet med dokumentarfiktion på teaterscener rundt om i Skandinavien og lavet radio for DR. Han er medstifter af teater-performance kollektivet PARADOX Intertainment, som bl.a. står bag den aktuelle forestilling ”Welcome to Denmark”.

ROMA er en co-produktion mellem PARADOX Intertainment og Sort/Hvid.


TIRSDAG-FREDAG kl. 20, LØRDAG kl. 15 og 19, SØNDAG kl. 13 og 18.
PRISER 40-185 kr.


BILLETTER teaterbilletter.dk / 70 70 74 94 / billet@sort-hvid.dk

Læs mere på www.sort-hvid.dk og http://www.paradoxteater.dk/


Pressekontakt: Malin Schmidt / 31 23 55 31 / malin@sort-hvid.dk

Med venlig hilsen

Sort/Hvid 

FAKTA

Performance, sang, musik og dans GINA IONESCU, GEORGE MIHALACHE, ÖZLEM SAGLANMAK og romaer i transit

Tekst og iscenesættelse DANIEL WEDEL

Scenografi og kostumer MARTIN ERIKSSON

Dramaturg TANJA DIERS

Produktions- og forestillingsleder: HANNA W. GRUE

Produktionsassistent: KAROLINE HOLM MICHELSEN

Scenemester: MIKKEL MUNK IVERSEN

Digitalt interaktionsdesign MALTE HAUGE

Videoklipper MADS JØNS FRAUSIG

Bygger og tekniker JAKOB JUUL

Kostumier: CAMILLA LIND

Instruktørassistent: LOUISE HOLST SØRENSEN

Foto og trailer SØREN MEISNER

AD: WRONG STUDIO

Nøgleord

Information om Sort/Hvid

Sort/HvidSort/Hvid blev grundlagt i 1972 under navnet CaféTeatret, og har gennem årenes løb spillet en central rolle for dansk teater. I 2011 tiltrådte Christian Lollike som kunstnerisk direktør med ambitionen om at skabe samtidsrelevant scenekunst på et teater med internationalt udsyn. Siden da har teatret gennemgået en større kunstnerisk forandring og gjort sig markant bemærket i både ind- og udland. I maj 2014 skiftedes teaterets navn til Sort/Hvid, men kun et halvt år senere opstod der brand i det historiske teater i Skindergade, og bygningen stod ikke til at redde. I dag er Sort/Hvid derfor ved at bygge et nyt og større teater i Den Brune Kødby i hjertet af Vesterbro, som forventes at stå færdigt i marts 2017.

Følg pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Kvinde skifter race19.4.2018 07:30pressemeddelelse

White Nigger / Black Madonna - af Madame Nielsen og Christian Lollike På scenen står en kvinde. Hun maler ansigtet sort. Lige siden hun var lille, har hun vidst, at hun har en anden race, end den hun er født med. Kvinden spilles af Madame Nielsen. Jeg går i solarium og permanenter mit hår, så det får de karakteristiske, krusede krøller. Jeg engagerer mig i de sortes kamp og bliver talskvinde for en sort borgerretsbevægelse, fortæller hun. Madame Nielsen er netop vendt hjem efter en bogturné i USA, hvor almelderne har rost hende til skyerne for hendes bog "Den endeløse sommer". The litterære talent blev engang født – som dreng. Nu udforsker hun sit potentiale som kvinde. Hvad vil der ske, hvis denne kvinde bliver sort? Vil hun blive til en ”White nigger” eller til en ”Black Madonna”? Madame Nielsen og Christian Lollikes kommende forestilling White Nigger/Black Madonna er en science fiction. En kvinde skifter langsomt race. En personlig fortælling inspireret af virkeligheden. Fortalt i e

Efter fulde sale på Aarhus Teater rammer hospitalsrevseren nu København9.3.2018 08:54pressemeddelelse

Aarhus har måttet melde udsolgt til forestillingen HOSPITALET, hvor effektiviseringsepidemien i det danske sygehusvæsen stilles til skue. En læge hamrer ind i en svingdør, kaster en dødsbesked efter en patient og styrter videre. Men det er selvfølgelig bare i forestillingen. Det kunne jo ikke ske i virkeligheden. Eller kunne det? Christian Lollikes tekst i Runar Hodnes iscenesættelse er en grotesk farce med overdrivelsen som tydeligt virkemiddel og samtidig grotesk tæt på virkeligheden. Forestillingen får københavnerpremiere på Sort/Hvid d. 17. marts.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum