ROMU

Oplev juletræ som i Lise Nørgaards barndomshjem i Lützhøfts Købmandsgård

Del

Med hestevogn, gammeldags æbleskiver og ægte julestemning holder Lützhøfts Købmandsgård julemarked den 4. december. Købmandsgården holder særåbent alle adventsøndage, og i hele måneden op til jul kan man opleve to historisk pyntede juletræer – de velstilledes og arbejderfamiliens.

Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU
Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU

Det er den travleste måned i året. Sådan var det for 100 år siden, og sådan er det i dag, når Lützhøfts Købmandsgård byder inden for til jul.

Det gør museet bl.a. med et julemarked og hele to historisk pyntede juletræer.

”Meget af den julepynt vi kender i dag var allerede udbredt i 1920’erne. Alligevel er forskellen tydelig, hvis man dykker ned i, hvordan pynten blev brugt og af hvem.” siger museumsinspektør Jakob Caspersen, der for første gang står i spidsen for julefejringen i købmandsgården.

”Derfor pynter vi to juletræer, begge to fra tiden omkring 1930. Det ene som hos en arbejderfamilie, det andet som hos det bedre borgerskab.”

Sølvtræet fra Lise Nørgaards barndomshjem

For at skabe juletræer, der er så historisk korrekte som muligt, er Jakob Caspersen gået på opdagelse i erindringer om julen. Her faldt han hurtigt over Lise Nørgaards beskrivelse af barndommens juletræ:

”Min mor og andre damer fandt pludselig ud af, at træet i stedet skulle være hvidt. Kulørte kræmmerhuse, flag og guirlander af forskellig art og den slags pjank blev lagt væk, ligesom alle kugler, der ikke var sølvfarvede. Juletræet blev i stedet formgivet i hvidt med hvide lys, hvide engle, hvide stjerner og kræmmerhuse i sølv.”

”Lise Nørgaards barndomshjem hørte til blandt de mest velstillede i Roskilde. Hendes mor var med på moden, og det kunne man se på familiens juletræ. Så det bliver inspirationen for det ene af de to træer,” forklarer Jakob Caspersen.

Mens borgerskabets normansgran kommer til at stå helt i hvidt og sølv, så vil der være mere knald på farverne i arbejderfamiliens rødgran.

”Her er der plads til både julehjerter og musetrapper i klare grønne og røde farver. De knappe ressourcer blev brugt til det yderste, og man har været kreativ med omforme toiletruller og gamle aviser til julepynt” siger Jakob Caspersen.

Julemarked med hestevogn og juleknas

Julen er fuld af traditioner, også i købmandsgården. Lørdag den 4. december løber årets julemarked af stablen. Igen i år vil der være masser af boder med julede varer og rå mængder julehygge.

I den lune café serveres der hjemmelavede æbleskiver efter gammel opskrift, og så kan man prøve kræfter med at lave en garnnisse anno 1930 i nisseværkstedet.

Man kan også få en tur med hestevognen eller få et billede i den julepyntede kane.

Endelig er der julevarer på hylderne i købmandsbutikken. Her er både julepynt og juleknas. Det er dog ikke det hele, der er for enhver smag, fortæller Jakob Caspersen:

”Hvis der er noget, der kan splitte en familie ad ved juletid, så er det sukat. Hvis det er for modigt til årets julebag, så kan man gribe til sukatens knap så omdiskuterede fætter, pomeransen.”

Tid, sted og pris

De to pyntede juletræer kan opleves fra den 23. november.
Købmandsgården har ekstraordinært åbent alle adventssøndage.

Julemarkedet finder sted d. 04.12 kl. 11-15. Butikken er åben 10-15.
Gratis adgang. Husk Coronapas
Materialepriser fra 15,-
Hestevogn: 30,- for børn, 40,- for voksne.
Mad og lækkerier fra 6,-

Lützhøfts Købmandsgård
Ringstedgade 6-8
4000 Roskilde

Related links

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU
Det bliver svært at holde julehumøret fra døren, når Lützhøfts Købmandsgård inviterer til gammeldags julestemning. Foto: ROMU
Download

Information om ROMU

ROMU
ROMU
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00https://romu.dk/

Museumsorganisationen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum Færgegården, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum