Opkrævning af 850 millioner kan koste 1 milliard i administrative omkostninger
For at finde pengene til Arnes pension har regeringen, SF, enhedslisten og DF indført en årlig beskatning af værdistigninger på udlejnings- og erhvervsejendomme. Men da skatten skal betales, uanset om ejendommen er blevet solgt eller ej, giver det nye udgifter til vurderinger og revision – hvert år.
En analyse fra ejendomsbranchen erhvervsorganisation EjendomDanmark anslår, at administrationen af lagerskatten vil koste ejendomsbranchen i omegnen af 1 mia. kr.
”Jeg vil opfordre politikerne til at se på forslaget igen. Der er helt klart rum for forbedringer. Det virker unødvendigt bureaukratisk, at ejendomsbranchen skal bruge en milliard kroner på ekstra administration til revisorer osv., for at staten netto kan opkræve 850 mio. kr. oveni,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
Rammer bykerner
De årlige vurderingsomkostninger og den manglende likviditet til at betale skat af en teoretisk værdistigning vil særligt være udfordrende for de mindre og mellemstore virksomheder, som har en relativt lav omsætning, selvom regeringen udtrykkeligt har udtrykt, at målet er at sikre beskatning af udenlandske investeringer.
”Vi forudser, at en lagerskat vil betyde endnu et grundskud til især de familieejede ejendomsvirksomheder, som stadig udgør grundstammen i ejendomsbranchen - især i provinsen. Her risikerer lagerskatten at ramme vores bykerner, hvor de små og mellemstore virksomheder er vigtige brikker i at sikre liv og arbejdspladser,” siger Jannick Nytoft.
EjendomDanmark vurderer desuden, at en løbende lagerskat vil lægge beslag på mange af de likvider, som skal bruges til moderniseringer og klimarenoveringer. Også her vil lagerskatten få den stik modsatte effekt af, hvad regeringen – sammen med ejendomsbranchen – ønsker.
For at opbløde nogle af lagerskattens negative effekter foreslår EjendomDanmark derfor at hæve mindstegrænsen for, hvilke virksomheder der beskattes. Der bør desuden indføres en indefrysningsordning med en fornuftig afdragsprofil, så virksomhederne får en reel mulighed for at planlægge virksomhedens fremtidige drift uden store udsving i skattebetalinger. Ligesom det vil være en god ide at undtage grønne og klimavenlige bygninger, så det sikres, at der er incitament til at klimarenovere.
Fakta
Der er indgået en aftale om tidlig pension, hvor finansieringen blandt andet findes ved at indføre en ny beskatning af de løbende værdistigninger, som ejendomme på papiret får. Men skal virksomhederne beskattes af de løbende værdistigninger på ejendommene, skal de også løbende have vurderet disse ejendomme – også selvom de ikke skal sælges. Og når disse vurderinger får skattemæssig betydning, skærper det behovet for revision af vurderingerne. Alt sammen giver administrative ekstraudgifter til virksomhederne. Se EjendomDanmarks beregning af udgifterne i vedhæftede notat.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:27112073jny@ejd.dkCecilie Lund VintherPressekonsulent
Tlf:21404675clv@ejd.dkVedhæftede filer
Information om EjendomDanmark
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark. Organisationen repræsenterer ca. 85% af det professionelle ejendomsmarked med over 100.000 medarbejdere og en omsætning på knap 100 mia. kroner. Medlemmerne er blandt andre pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Politisk flertal enige om at sikre bedre muligheder for digital kommunikation mellem lejer og udlejer2.7.2025 11:16:25 CEST | Pressemeddelelse
Et politisk flertal bestående af Regeringen, Det Konservative Folkeparti og SF er enige om at ændre lejeloven så digital kommunikation mellem lejer og udlejer i fremtiden bliver nemmere. EjendomDanmark har sammen med LLO længe samarbejdet med Social- og Boligministeriet for at finde en løsning.
Når feriekufferten gemmer på andet end minder: Undgå væggelus2.7.2025 07:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Væggelus rejser let med hjem fra ferien – og det kan blive en dyr fornøjelse. EjendomDanmark giver dig gode råd til, hvordan du undgår dem.
Sommerens Airbnb-udlejning kan koste dig dyrt: Her er, hvad mange glemmer26.6.2025 08:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Det kan virke oplagt at udleje boligen i ferien – men glemmer du regler og ansvar, kan det ende med en dyr lærestreg. EjendomDanmark deler fem ting, du skal være opmærksom på.
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen er nede på 2,3 procent – det laveste niveau nogensinde. Det skyldes især udviklingen i Aarhus og København, hvor lejeboligen i høj grad er et attraktivt alternativ til en ejerbolig.
Huslejenævn: Flertal i Folketinget ønsker opgør med utidige regler om strafgebyr22.5.2025 10:35:52 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget har anerkendt, at der er brug for et genbesøg af den uhensigtsmæssige praksis, hvor et strafgebyr fra huslejenævnene stadig skal betales, selvom beslutningen omgøres i retten. EjendomDanmark har arbejdet intenst med emnet og ser frem til, at det nu skal indgå i kommende forhandlinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum