Mission Øst

Opfordring til Folketinget: Fordøm IS-overgreb som folkemord

Del

Regering og folketing bør følge FN og EU i fordømmelsen af Islamisk Stats overgreb og kalde dem ved rette navn: Folkemord. Det viser, at verdenssamfundet ikke vil lade fortidens forbrydelser mod menneskeheden gentage sig, skriver Kim Hartzner fra Mission Øst.

Verdenssamfundet var sene til at reagere på det armenske folkemord, nazisternes jødeudryddelser og den etniske udrensning i Rwanda. Lad os tage ved lære og gøre som FN og EU: Fordømme Islamisk Stats overgreb mod minoriteter og anerkende det som folkedrab.

Det skriver generalsekretær Kim Hartzner fra Mission Øst på Altinget.dk i dag.

Han har selv lyttet til ofrenes grufulde beretninger om Islamisk Stats systemetiske fordrivelse af kristne og direkte udrensning af yezidier. Mænd henrettes i flok, kvinder voldtages og små teenagepiger sælges som sexslaver.

- De uhyrlige historier og billeder fra terrorbevægelsens groteske forbrydelser må ikke lamme os. Vi må kalde de systematiske overgreb ved rette navn: Folkemord, skriver han.

FN har anerkendt Islamisk Stats overgreb på yezidier, kristne og andre minoriteter som folkedrab. EU har gjort det samme. Nu mangler vi kun, at det danske folketing følger trop, mener han.

- Når vi tilslutter os FN og EU, viser vi de overlevende, at der stadig er retfærdighed til i verden. Vi viser forbryderne, at de ikke vil slipper godt fra deres forehavende, fordi det internationale retssystem altid vil ånde dem i nakken. Og vi viser alle, at vi som verdenssamfund ikke vil lade fortiden gentage sig.

- Ord har magt og kan opildne til konflikt. Men ord kan også mane til fred. Ja, en betegnelse som folkemord kan få verdens magthavere til endelig at besinde sig på alvoren i forbrydelserne og gribe helhjertet ind, pointerer Kim Hartzner.

Mission Øst hjælper tusindvis af irakiske kristne, yezidier og mainstream shia- og sunnimuslimer, som er fordrevet fra deres hjem og arbejde af IS-krigere. Kristne måtte flygte over hals og hoved fra storbyen Mosul. Yezidier blev massakreret, voldtaget og bortført og de overlevende drevet på flugt fra deres hovedby Sinjar. Og sunnimuslimer har måttet flygte fra IS-krigernes hærgen omkring Kirkuk.

Mission Øst har skaffet inddækningsmaterialer, varmeovne og hygiejneudstyr til over 50.000 kristne, yezidier og muslimer siden sommeren 2014, da Islamisk Stats overgreb for alvor gik op for omverdenen. 

Nøgleord

Kontakter

Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, E-mail: svend.lobner@missioneast.org Web: www.missioneast.org.

Billeder

Kim Hartzner er generalsekretær for hjælpeorganisationen Mission Øst.
Kim Hartzner er generalsekretær for hjælpeorganisationen Mission Øst.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/
Mission Øst er en dansk international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Mission Øst hjælper årligt flere hundrede tusinde nødlidende i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Rumænien, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske udenrigsministerier, samt EU og FN.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum