Ishøj Kommune

Opfordrer til fredsforhandlinger om udligning på Folkemødet

Del

Debatten om den kommunale udligning har udviklet sig til en skyttegravskrig, hvor fronterne ikke flytter sig ud af stedet. Det mener Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, der på Folkemødet på Bornholm vil genstarte dialogen med et oplæg til et mere enkelt udligningssystem

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

I efteråret forventes det, at en ny regering efter folketingsvalget vil gå i gang med forhandlingerne om en udligningsreform. Som optakt til reformen vil Ishøj Kommune på Folkemødet på Bornholm lancere og sætte et nyt oplæg til debat, som skal forenkle udligningssystemet. Formålet med systemet er at udjævne forskellene i det serviceniveau, som rige og fattige kommuner kan levere.

I dag er der 14 kriterier for, hvordan man beregner de sociale forskelle kommunerne imellem. Ishøj Kommune foreslår at reducere de 14 kriterier til blot fem.

”Lad os nu sammen skabe et nyt udligningssystem, som alle kan forstå og har tillid til. Det dur ikke med en debat, som handler om øst mod vest, København mod Jylland eller land- mod bykommuner. Debatten bør handle om mennesker, uanset hvor de bor i landet. Vi skal tilbage til det, der var det oprindelige formål med udligningsordningen – at udligne de økonomiske forskelle mellem rige og fattige kommuner i hele landet,” siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

Den 15. juni kl. 12.15-13 er Ishøj Kommune vært ved debatten ’Et nyt udligningssystem uden tabere?’ i Kommunernes Landsforenings (KL) telt på Folkemødet. Til debatten deltager blandt andet Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp og samfundsforsker Lise Lyck, der har forsket i kommunal udligning. 

Tilliden skal genskabes

Ishøjs borgmester håber, at der vil blive taget godt imod den udstrakte hånd til fredsforhandlinger om udligning. Målet er en debat, der skal genstarte dialogen om udligningssystemet, som han mener, er kørt helt af sporet. Kommunerne har indgået forskellige alliancer baseret på geografi. Det eneste hovedstadskommunerne og provinsen kan blive enige om er, at den nuværende udligningsmodel er uretfærdig.

”Vi har brug for at komme op af skyttegravene og finde svar på, hvad formålet med udligningen er, og hvordan vi gør systemet mere enkelt, gennemskueligt og forudsigeligt,” siger Ole Bjørstorp, der mener, at det er helt afgørende at få tilliden og legitimiteten tilbage til systemet.

”Vi får brug for et stærkt KL med opbakning fra alle kommuner, når der skal forhandles sundhedsreform og andre valgløfter fra kommunalvalget. Lige nu er KL handlingslammet, fordi de forskellige kommunealliancer har gravet sig ned i hver sin skyttegrav. Det må og skal vi have ændret på.”

Om udligningssystemet

  • Udligningssystemet er sat i verden for at udligne den økonomiske forskel mellem kommunerne. De rige betaler til de fattige.
  • Ambitionen er, at det ikke skal være borgerens adresse, der afgør, hvilket serviceniveau personen modtager fra kommunen.

Kontakter

Kåre Svarre Jakobsen, kommunaldirektør, tlf. 43 57 72 00 / 40 85 35 11 eller ksj@ishoj.dk

 

Billeder

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Download
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.
Download

Vedhæftede filer

Information om Ishøj Kommune

Ishøj Kommune
Ishøj Kommune
Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

43 57 75 75http://www.ishoj.dk

Følg pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum