Lex.dk

Opdag mere af Danmark – nyt gratis site viser vej til mere end 50.000 steder i Danmark

Del

Alle kender situationen, hvor man står foran et gammelt hus, et spændende naturområde eller en gravhøj – og man bliver nysgerrig efter at vide mere: Hvorfor ser det ud, som det gør? Hvad er det særligt interessante her? Og er der flere lignende steder i området, som jeg også kunne besøge?

Hvad enten du vil fordybe dig eller blot skaffe hurtig information om statuen på torvet, kirken i landsbyen eller det nærliggende skovområde, hvor du bor eller holder ferie – så er der viden at hente på lex.dk. Fra og med i dag kan du hente information om mere end 50.000 steder over hele Danmark på lex.dk. Danmarks nationalleksikon offentliggør lige op til ferien et interaktivt kort, hvor du fra din mobil, tablet eller pc kan klikke dig ind og læse om det område, du er i netop nu.

”Du behøver hverken at registrere dig eller tegne abonnement – alle kan bruge det interaktive kort på lex.dk helt frit”, fortæller chefredaktør Niels Elers Koch og fortsætter ”med alle artiklerne fra det omfattende værk Trap Danmark, hvor ca. 1.400 fageksperter har beskrevet alle dele af nationen, er Danmark nu det mest velbeskrevne land i verden. Hver en større by, hvert fredet hus eller fortidsminde og alle væsentlige naturområder er fx beskrevet.”

Sjovt og nyttigt indhold til sommerferien

Ikke bare er det muligt at søge viden om konkrete steders historie, natur og geografi, men det er også muligt at finde viden på tværs af alle landets 98 kommuner om både natur og landskab, historie, kultur, byerne samt samfund og erhverv. Hvad enten man interesserer sig for lokale medier, oldtidshistorien, politik, søer eller byarkitektur, så er der indhold at finde. Og udover indholdet fra Trap Danmark kan man også finde andre samlinger af viden om bronzealderens arkæologi eller fredede bygninger og fredede fortidsminder.

Kortet kan findes på lex.dk, og det er gratis at bruge. Herfra kan du zoome ind på steder og artikler fra hele Danmark.

”Der er tale om et storslået og generøst site til glæde for alle, der ønsker at søge viden om Danmark”, siger Niels Elers Koch. ”En folkegave til flere hundrede millioner og den første store udvidelse af indholdet på lex.dk. Trap Danmark er finansieret af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. Lex.dk er finansieret i 2022-25 med en bevilling fra Kulturministeriet samt tilskud fra Augustinus Fonden, Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden og TrygFonden.” 

Kontakter

Billeder

På det interaktive kort kan man læse om steder i hele Danmark. Her Syddjurs Kommune
På det interaktive kort kan man læse om steder i hele Danmark. Her Syddjurs Kommune
Download

Information om Lex.dk

Lex.dk
Lex.dk
Fiolstræde 31-33
1171 København K

http://www.lex.dk

Følg pressemeddelelser fra Lex.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lex.dk

LEX.DK kan videreføres6.12.2021 15:11:39 CET | Pressemeddelelse

Regeringen meldte mandag ud, at der er afsat penge på den kommende finanslov til en videreførelse af lex.dk. Det betyder, at Danmark i lighed med de lande, vi normalt sammenligner os med, fortsat vil have et nationalt digitalt opslagsværk. Både Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig, Storbritannien og mange flere har nationale leksika online. Bestyrelsesformand for lex.dk Joachim Malling glæder sig over opbakningen, der strækker sig år ud i fremtiden: ”Det er glædeligt, at Regeringen, støttepartierne og store dele af Folketinget er enige om at videreføre lex.dk. Lex.dk er et vigtigt værn imod fake news og misinformation. Finanslovsbevillingen på de 13 mio. kr. i 2022 viser Folketingets og kulturministerens engagement i kampen mod fake news; men der er brug for yderligere midler, hvis lex.dk skal have samme standard som f.eks. Store Norske Leksikon. Vi skal nok levere et godt produkt, men vi håber, vi kan supplere bevillingen med yderligere midler i de kom

LEX.DK LUKKER!18.11.2021 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis lex.dk lukker, bliver Danmark det eneste land blandt dem, vi normalt sammenligner os med, der ikke har et nationalt digitalt opslagsværk. Både Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Østrig, Schweiz, Italien, Frankrig, Storbritannien og mange flere har nationale leksika online. Hver måned søger 1,2 millioner danskere troværdig information blandt de 225.000 artikler på lex.dk, som alle er skrevet af danske forskere - til gavn og glæde for os alle. Adgangen til sitet er gratis, og det bruges i stor udstrækning af især unge. Men findes der ikke midler på den kommende finanslov, vil adgangen til alle opslagsværkerne på lex.dk forsvinde. Ingen vil længere kunne søge i Den Store Danske, Trap Danmark og de øvrige 10 opslagsværker. Forlag og kulturinstitutioner har stillet det hele til rådighed for samfundet. For mindst 800 millioner kr. viden og rettigheder, kvit og frit. Folketinget har indtil nu sikret midler til den løbende drift og vedligeholdelse. Hvis ikke der bevilges midler på finansl