GlaxoSmithKline

Op til hver fjerde rammes: Danskere mangler viden om helvedesild

Del

Helvedesild er en smertefuld sygdom, og op mod hver fjerde af alle voksne bliver ramt. Alligevel er det de færreste, der kender til risikoen for at udvikle sygdommen, og stort set ingen ved, at det er muligt at forebygge sygdommen. Det viser en undersøgelse*.

Voldsomme, brændende smerter. Sviende blærer og jag. Konstant kløe og påvirket nattesøvn. Det kan være nogle af symptomerne på helvedesild. Helvedesild skyldes en reaktivering af skoldkoppevirus, som ca. 98 % voksne danskere har i kroppen. Op til en ud af fire voksne udvikler sygdommen, og risikoen stiger med alderen.

Men ifølge en undersøgelse* er det de færreste, der kender risikoen for at udvikle sygdommen. Næsten halvdelen (45 %) af dem, der kender til helvedesild, svarer i undersøgelsen, at de ikke ved, hvem der er i størst risiko for at få det, og hver femte af dem, der kender til sygdommen, svarer, at risikoen er størst for voksne mellem 25-49 år. Men det er forkert. Alle, der har haft skoldkopper på et tidspunkt i deres liv, kan udvikle helvedesild, og når man er over 50 år, stiger risikoen, forklarer Sigrún A. J. Schmidt, der er læge på afdelingen for Hud- og Kønssygdomme, Aarhus Universitetshospital, og som længe har forsket i helvedesild.

”Jeg er overrasket over, hvor få i undersøgelsen der faktisk ved, at de selv kan få helvedesild. Det understreger i høj grad, hvor vigtigt det er at få udbredt kendskab til sygdommen, så flere bliver klar over, at sygdommen findes, at de selv kan få den, og at der er muligheder for at forebygge,” siger Sigrún A. J. Schmidt.

Nogle får mén efter sygdommen

I undersøgelsen svarer næsten halvdelen (45 %) af dem, der kender til helvedesild, at de ikke betragter det som en alvorlig sygdom. Men selvom helvedesild sjældent er farlig eller livstruende, er der faktisk grund til at være opmærksom på sygdommen, mener Sigrún A. J. Schmidt:

”Helvedesild undervurderes af mange, fordi det ikke er livstruende, men udslættet kan være meget smertefuldt og i nogle tilfælde medføre længerevarende komplikationer,” forklarer Sigrún A. J. Schmidt.

Hver fjerde af dem, der har haft helvedesild, svarer i undersøgelsen, at de i høj eller meget høj grad var påvirket af smerter om natten, og ifølge undersøgelsen havde flere end hver 10. (13%) smerter, efter udslættet forsvandt. Knap hver 10. (9%) angiver, at de har mén efter sygdommen i dag.

Man kan tale med lægen om helvedesild og høre mere om mulighederne for forebyggelse.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Danske Lægers Vaccinations Service og lægemiddelvirksomheden GlaxoSmithKline. Der er i alt gennemført 1.003 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 20.-25. august 2021.

For yderligere information, kontakt
GSK Danmark: Helle Hellberg, Head of External Affairs & Market Access, tlf. +45 24 69 91 51

Kommunikationsbureauet Effector udsender pressemeddelelsen på vegne af GSK. Ved spørgsmål kontakt: Josefine Stisen, kommunikationskonsulent, js@effector.dk eller tlf. +45 50 57 62 48


FAKTA OM HELVEDESILD OG POSTHERPETISK NEURALGI

• Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt, der skyldes den samme virus, som giver skoldkopper. [1]

• Sygdommen skyldes en reaktivering af den virus, der giver skoldkopper. I Danmark rammes op til en ud af fire af helvedesild, og risikoen stiger med alder og ved nedsat immunforsvar. [1] [2]

• Smerterne varierer meget fra person til person, men de kan være meget intense. [1]

• Især ældre mennesker kan have svært ved at klare sig hjemme under sygdommen. [1]

• Helvedesild kan desuden medføre en række komplikationer, hvoraf den hyppigste er, at de intense smerter bliver kroniske og varer ved i måneder til år postherpetisk neuralgi (PHN). [3]

• Risikoen for PHN stiger med alderen eller ved udbrud af herpes zoster med svært udslæt eller kraftige smerter. Blandt de 60-65-årige rammes ca. 20 % af PHN, og hos personer over 80 år er det op til ca. 35 %.[3]

• Helvedesild kan forebygges med vaccination.


Referencer:
1. Sundhed.dk. Helvedesild. 03.09.2018. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/smaablaerede-udslaet/helvedesild/
2. Netdoktor.dk: https://netdoktor.dk/sporgsmaal_svar_om_helvedesild.htm 
3. Sundhed.dk. Helvedesild, nervesmerter efter helvedesild. 03.09.2018. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/smaablaerede-udslaet/helvedesild-nervesmerter-efter/

Nøgleord

Information om GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline
Delta Park 37
2665 Vallensbæk

36359100http://www.gsk.com/about-us

Om GlaxoSmithKline
GSK’s ambition og formål er at sikre danske og islandske patienter adgang til medicin og vacciner. Det gør de ved at prioritere konstant udvikling af deres medarbejdere og ved at forene videnskab, talent og teknologi. Besøg www.gsk.com/about-us for yderligere information.

Følg pressemeddelelser fra GlaxoSmithKline

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.