Syddansk Universitet

Onlinemøder er en ulempe for kvindestemmer

Del

Forskere fra SDU og universitetet i Magdeburg har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket går ud over især kvinder, som opfattes mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mænds stemmer.

Brugen af videomøder er eksploderet under coronakrisen. Skoleelever, undervisere og stort set alle virksomheder bruger enten Zoom, Teams eller Skype. Det er nemt, effektivt og gnidningsfrit, men en undersøgelse udarbejdet af SDU og Universität Magdeburg viser, at det det er en ulempe for kvinder, da deres stemmer kan opfattes mindre udtryksfulde, kompetente og karismatiske end mænds stemmer.

Det skyldes, at på trods af den enorme datamængde, der overføres i forbindelse med et videomøde, så er der tale om komprimeret lyd, som ikke formår at transmittere alle frekvenser og detaljer i det talende sprog. Og det rammer altså i højere grad kvinder end mænd, viser undersøgelsen.

Bag undersøgelsen står lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg, Oliver Niebuhr, og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg.

”Du kan sammenligne det med smørrebrød. Når du komprimerer lyd, så fjerner du noget. Hvis vi tager ’Dyrlægens natmad’, så forsvinder der i mændenes tilfælde måske lidt skyr, fordi deres stemmeleje ligger i et bestemt frekvensområde. Fordi kvinders stemmer ligger på en anden frekvens, så forsvinder der mere; måske smør, saltkød, sky og løgringe, så der til sidst kun er en leverpostejsmad tilbage,” fortæller Oliver Niebuhr.

Vigtigt i forhandlingssituation
Og leverpostej kan være kedeligt, hvilke bestemt ikke er godt i et vigtigt møde eller en eventuel forhandlingssituation.

”Hvis du skal overbevise en person om noget, så er det essentielt, at du fremstår karismatisk. Du skal have vedkommendes fulde opmærksomhed. Vores stemme er uhyre vigtig i den sammenhæng – specielt i en sammenhæng, hvor kropssprog er taget ud ad ligningen, som tilfældet er i et videomøde,” fortæller Oliver Niebuhr.

Jo dårligere internet, jo værre står det til
I en tid, hvor ikke blot undervisning, handler, forretningsaftaler, men også politiske dagsordener håndteres via digitale kommunikationsmedier, så er der brug for at teknologien forbedres. For det nytter ikke noget, at Mette Frederiksen er bagud på point allerede inden hun går ind til en forhandling.

”Nu er det sådan, at jo dårligere internet du sidder på, jo mere komprimeret bliver lyden. Jeg antager, at den danske statsminister sidder på en god internetforbindelse, så jeg vil ikke være bekymret for, at meget går tabt i denne sammenhæng. Men med den viden vi har fået med denne undersøgelse, åbner op for, at vi kan foretage justeringer,” siger Oliver Niebuhr.

Teknologien skal forbedres
Oliver Niebuhr fortæller, at udviklerne af videomødeprogrammer har fokuseret på, i hvor høj grad brugerne har kunnet forstå ordene, som bliver sagt. Altså, hvor klart og tydeligt ordene transmitteres.

”Ikke alle codecs får kvinder til at fremstå mindre karismatiske, men I fremtiden bør der være mere fokus på de detaljer, som er essentielle i vores kommunikation. De små nuancer.”

Faktaboks
De to forskere, lektor Oliver Niebuhr fra SDU og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg, spurgte testlyttere om deres indtryk af optagede stemmer. Professionelle højttalere gav lydeksempler, der skulle klassificeres på en skala fra en til ti. Kvindernes stemmer klarede sig markant dårligere. De kvindelige talere manglede den følelsesmæssige komponent, der giver sproget et karismatisk udtryk.

Oliver Niebuhr forsker i alle aspekter i forbindelse med afholdelse af taler, foredrag og oplæg foran store forsamlinger. I over 15 år har han forsket, testet og analyseret de non-verbale signaler og lingvistiske karakteristika, der kendetegner nogle af verdens bedste talere, såsom Steve Jobs, Barack Obama, Nelson Mandela og Martin Luther King. Via optagelser og sindrige computerprogrammer har han kortlagt nogle af de akustiske strukturer, som kendetegner dem alle. Populært sagt, har kan sat karisma på formel.

Kontakter

Oliver Niebuhr
Associate Professor of Communication & Innovation
Founder of AllGoodSpeakers ApS
Head of the CIE Acoustics Lab
CIE - Centre for Industrial Electronics
Tel. +45 6550 7649
Mobil +49 1577 475 333 2
Email olni@sdu.dk
Web http://physics.sdu.dk/people/olni

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Ny æra på vej: 5G giver droneteknologien nye muligheder21.6.2021 07:50:42 CEST | Pressemeddelelse

Droner kan være en hjælp til miljøovervågning, transport af medicinsk udstyr og diverse kritiske funktioner, men kan komme i karambolage med den eksisterende flytrafik. Med etableringen af det landsdækkende 5G-netværk kan droner flyve ubemandede side om side med fly og andre forhindringer i luften. Det har fået et bredt hold af forskere og virksomheder til at søsætte et ambitiøst droneprojekt med bevilling fra Innovationsfonden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum