Omvendte pH-værdier hjælper kræftceller
Mængden af syrer og baser inde i en kræftcelle er vigtig for kræftcellernes evne til at overleve og dele sig. Ny forskning viser nu, at især et specifikt molekyle er nøglen til kræftcellernes evne til at kontrollere pH-værdien.
De fleste mennesker kan huske pH-målinger fra kemi klasse i skolen, hvor væsker ville ændre farve fra blå til rød afhængigt af pH-værdien.
Også i kroppen er pH-værdier vigtige. Omvendelse af pH-værdier er et nyt koncept, der beskriver, hvordan væsken inde i kræftceller bliver mere basisk, mens væsken omkring kræftcellerne bliver mere sur.
Forskere mener, at disse omvendte værdier er et vigtigt grundlag for kræftcellens overlevelse. Det hæmmer den naturlige proces kaldet apoptose, som normalt sikrer, at celler med genetiske fejl begår selvmord, det øger kræftcellernes evne til at skaffe næringsstoffer og det fremmer spredning, at kræftcellerne kan undslippe immunforsvaret og at de bliver modstandsdygtige mod behandling.
I øjeblikket ved man kun lidt om, hvordan denne proces udvikler og vedligeholdes, men nu giver ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning ny viden.
Forskere fra enheden Celledød og Metabolisme har vist, at et centralt element kan være proteinet STAT3.
Proteinet er overaktivt i ca. 70 pct. af alle faste tumorer og har vist sig at regulere mange gener i cellerne. Og så findes det også i cellerne 'maver’: lysosomerne. Her er STAT3 i stand til at opretholde den basiske pH, selv når pH uden for cellerne bliver sur.
- Vi har vist, at STAT3 påvirker pH-værdien ved at påvirke transporten af protoner, som regulerer pH-værdien, siger post doc Bin Liu, som har ledet den nye forskning.
Nye strategier til behandling
I næsten 20 år har forskere vidst, at hvis STAT3 er konstant aktivt, kan det omdanne raske celler til kræftceller. Siden da har forskere verden over gjort en stor indsats for at udvikle kræftmedicin, der er målrettet mod STAT3.
Talrige STAT3-hæmmere er blevet testet i både tidligere og igangværende kliniske forsøg, men ingen er blevet klinisk godkendt. Faktisk anser nogle forskere nu STAT3 for at være umuligt at ramme med behandling.
Årsagen til manglen på succes kan måske forklares ved forskning, der viser, at STAT3 ikke kun findes i kernen, men også eksempelvis i cellernes energifabrikker, mitokondrierne. Med den nye viden om STAT3's funktion i lysosomerne kan det forklare, hvorfor det har været vanskeligt at hæmme STAT3 generelt, da det faktisk kan være til stede overalt i kræftcellerne.
Den nye forskning viser nemlig, at STAT3 udøver sin virkning både på kernen og lysosomer og beskriver også, at hvis kræftcellernes indre bliver gjort surt, fører det til at STAT3 flytter fra kernen og til lysosomerne for på den måde at genoprette den basiske pH-værdi.
Det betyder, at hvis man hæmmer STAT3 i kernen vil det føre til at STAT3 bliver mere aktiv i lysosomerne og dermed hjælper man faktisk kræftcellen.
- STAT3s effekt i kernen eller i lysosomerne er som to sider af en mønt. Og ligegyldigt hvordan vi vender mønten, vil en funktion være op og ingen af dem er ønskværdige. Hvad vi skal gøre nu er at finde en måde at ødelægge eller undertrykke begge sider af STAT3, forklarer Bin Liu.
Inspireret af denne opdagelse arbejder Bin Liu nu på at blokere STAT3's dobbelte funktion ved at undersøge effekten af en række lægemidler som hæmmer lysosomal STAT3. Formålet er dernæst at undersøge, om de kan kombineres med de traditionelle STAT3-hæmmere, der allerede er i kliniske forsøg.
Resultaterne er offentliggjort her: Liu B. et al.: STAT3 associates with vacuolar H+-ATPase and regulates cytosolic and lysosomal pH. Cell Res. 2018 Oct;28(10):996-1012.
Kontakter
Mette Weber, kommunikationsrådgiver ved Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Forældre tager ansvar for deres børns alkoholvaner – men nogle initiativer er bedre end andre21.2.2019 06:00:00 | Pressemeddelelse
Danmark er det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde. Forældre spiller en afgørende rolle, hvis den udvikling skal vendes, og heldigvis viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, at forældre i høj grad tager ansvaret på sig. Men det kan være svært for mor og far at finde hoved og hale i de gode alkoholråd.
Dagligvarekæder får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for at gemme tobakken væk4.2.2019 18:25:26 | Pressemeddelelse
Dagligvarekæderne Aldi, COOP, Lidl, REMA 1000, Salling Group samt Magasin modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2019. De får prisen for at gemme tobakken væk i butikkerne og dermed gå forrest i indsatsen for at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Hædersprisen blev overrakt af H.K.H. Kronprinsessen mandag den 4. februar på World Cancer Day.
Obligatorisk kaloriemærkning nødvendig31.1.2019 15:43:35 | Pressemeddelelse
Andelen af overvægtige stiger. Det samme gør antallet af måltider, der spises uden for hjemmet. Men det er nærmest umuligt finde rundt i, hvor mange kalorier der er i de burgere, caffe latte eller sandwich, vi køber. Derfor går Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sammen for at få indført obligatorisk kaloriemærkning i de større kæder af burgerrestauranter, caféer, kiosker, tankstationer, mm.
Trigon Fonden bygger to nye helårshuse til sclerose- og kræftpatienter28.1.2019 09:41:00 | Pressemeddelelse
Når Trigon Fonden bygger en helt ny bydel i Lille Skagen kommer det også sclerose- og kræftpatienter til gode. Fonden bygger nemlig to helårshuse til henholdsvis Scleroseforeningen og Kræftens Bekæmpelse, sådan at patienterne kan få et frirum i en krævende tid med sygdom. Det markeres med rejsegilde fredag 8. februar 2019 Lille Skagen – Bytorvet (fra syd) klokken 12-13
Millionbevilling til forskning i kræftcellers svagheder17.1.2019 05:30:00 | Pressemeddelelse
En gruppe danske forskere vil de næste tre år arbejde på at finde ud af, hvordan kræftceller reparerer livsfarlige skader på deres membran. Viden, som har potentiale til at hjælpe både kræftpatienter og patienter med muskel- og neurodegenerative lidelser såsom Alzheimers og muskelsvind. Arbejdet er blevet muligt takket være en bevilling på 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
Ambitiøst udspil til sundhedsreform – men med mange løse ender16.1.2019 10:59:17 | Pressemeddelelse
Bedre vilkår for patienterne er i fokus i regeringens nye sundhedsreform. Det roser Kræftens Bekæmpelse, der ser frem til fælles kvalitetstandarder i det nære sundhedsvæsen, men savner krav om monitorering. Tidlig opsporing og forebyggelse af sygdomme burde stå helt centralt i reformen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum