
Om vinteren løber hestemaver ofte løbsk
Vinteren udfordrer vores hestes maver, fordi det er højsæson for mave-tarmproblemer som diarré og kolik. Heldigvis kan du som hesteejer hurtigt hjælpe din hest.

Vintersæsonen sender flere heste til dyrlægen med kolik og diarré. Det skyldes som oftest, at hesten er mere i stald end på fold. For at forebygge maveproblemer, er det derfor vigtigt, at hesten hele tiden har god adgang til vand og stråfoder.
Når din hest har dårlig mave, mister den væske og risikerer at dehydrere og miste vigtige næringsstoffer. Normalt drikker heste ca. 38 liter vand dagligt, og det holder gang i fordøjelsen. Får de ikke drukket så meget, er der risiko for kolik.
Tegn på dårlig mave
Det typiske tegn på dårlig mave er selvfølgelig tynd mave, hvor hale og bagben kan være smurt ind i gødning. Man skal dog også være opmærksom på andre symptomer som feber, sløvhed eller koliksymptomer som fx uro, skrabende forben eller sparken mod bugen.
Heste er forskellige, og nogle får hyppigere dårlig mave end andre. Oplever du et af de ovennævnte symptomer, bør du dog reagere med det samme. Her giver Agria Dyreforsikring seks gode råd, så diarreen ikke løber løbsk.
Seks råd til en veltilfreds hestemave
- Tag hestens temperatur jævnligt. Hvis termometeret viser 38 grader eller derover, kan det betyde, at noget er galt. Hestes temperatur varierer en smule fra hest til hest og i løbet af dagen. Hos voksne heste ligger temperaturen normalt mellem 37 og 38 grader. Ligger temperaturen mellem 38 og 38,5 grader er man i det subfebrile område og over 38,5 er man i det febrile område – dvs. hesten har feber. Heste i det subfebrile område skal ikke nødvendigvis behandles eller undersøges. Det er dog en god idé at følge deres temperatur og være opmærksom på andre symptomer.
- Giv hesten ubegrænset adgang til vand, så den ikke dehydrerer. Vandet skal ikke være for koldt, så hold øje med at det ikke fryser, når temperaturen falder. Stil hø og vand ved siden af hinanden, da hesten ofte drikker og spiser samtidig.
- Giv hesten mindre måltider flere gange om dagen.
- Sørg for at hesten får rigeligt med motion. Bevægelse holder nemlig maven i gang.
- Hvis hesten går på en sand- eller jordfold, så sørg for at hesten har adgang til stråfoder. Det gør risikoen for sandkolik mindre.
- Får hesten alligevel alvorlig diarré, bør den tilses af en dyrlæge omgående. Her kan hesten få den nødvendige behandling gennem væsketerapi og medicinsk behandling.
Efter en voldsom omgang diarré skal tarmfloraen genetableres, og derfor er det vigtigt at give hesten godt stråfoder i form af høj-kvalitets hø eller tør hø-ensilage. Efter et stykke tid kan hesten gradvist få den normale mængde kraftfoder igen.
Nøgleord
Kontakter
Lotte EversPresseansvarligAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkSusanne Lindø GrønbechGrønbech ApS
Tlf:4033 0555sl@groenbech.comTom EspensenSeniorrådgiverGrønbech ApS
Tlf:2372 0555toe@groenbech.comBilleder



Information om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.
Kontakt
+45 70101065
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Kulden kan tage livet af din kat27.1.2023 10:17:32 CET | Pressemeddelelse
Mange tror, at katte sagtens kan klare sig udenfor i al slags vejr, men det kan de ikke nødvendigvis. Selvom mange katte gerne vil ud i kulde, sne og mørke, kan det være farligt og i visse tilfælde ligefrem livsfarligt. Nedkøling (hypotermi), urinvejsinfektion og forfrysninger på poter, hale og ører er de mest almindelige skader, man ser hos katte om vinteren.
Kæledyr og kærlighed er det dyrebareste, du kan forsikre11.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Sådan hjælper du hunden helskindet gennem nytårsaften19.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nytåret er ikke en fest for alle - især ikke for hunde, som kan være meget følsomme overfor nytårets knald og brag. Agria Dyreforsikring giver her de bedste råd til, hvordan både mennesker og hund får en god aften.
Kattens farlige julelege: Julen kan være livsfarlig for kattene16.12.2022 11:52:59 CET | Pressemeddelelse
Smukke pakker, lækre kager og chokolade, duftende blomster og stearinlys. Julen er vidunderlig, men for katte kan den også være farlig. Her er Agrias gode råd til, hvordan du undgår, at katten bliver forgiftet og får brug for dyrlægebesøg i julen.
Det er tungt at tage afsked, når hesten dør7.12.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er en svær oplevelse at sige det sidste farvel til sin hest. Heste er intelligente og følsomme dyr, som hesteejere har nogle fantastiske oplevelser med og knytter stærke bånd til. Men hvordan oplever vi det egentlig, når vores hest dør? Og hvordan siger vi det sidste farvel? Det har 105 danske hesteejere svaret på i en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring.