
Om vinteren løber hestemaver ofte løbsk

Vintersæsonen sender flere heste til dyrlægen med kolik og diarré. Det skyldes som oftest, at hesten er mere i stald end på fold. For at forebygge maveproblemer, er det derfor vigtigt, at hesten hele tiden har god adgang til vand og stråfoder.
Når din hest har dårlig mave, mister den væske og risikerer at dehydrere og miste vigtige næringsstoffer. Normalt drikker heste ca. 38 liter vand dagligt, og det holder gang i fordøjelsen. Får de ikke drukket så meget, er der risiko for kolik.
Tegn på dårlig mave
Det typiske tegn på dårlig mave er selvfølgelig tynd mave, hvor hale og bagben kan være smurt ind i gødning. Man skal dog også være opmærksom på andre symptomer som feber, sløvhed eller koliksymptomer som fx uro, skrabende forben eller sparken mod bugen.
Heste er forskellige, og nogle får hyppigere dårlig mave end andre. Oplever du et af de ovennævnte symptomer, bør du dog reagere med det samme. Her giver Agria Dyreforsikring seks gode råd, så diarreen ikke løber løbsk.
Seks råd til en veltilfreds hestemave
- Tag hestens temperatur jævnligt. Hvis termometeret viser 38 grader eller derover, kan det betyde, at noget er galt. Hestes temperatur varierer en smule fra hest til hest og i løbet af dagen. Hos voksne heste ligger temperaturen normalt mellem 37 og 38 grader. Ligger temperaturen mellem 38 og 38,5 grader er man i det subfebrile område og over 38,5 er man i det febrile område – dvs. hesten har feber. Heste i det subfebrile område skal ikke nødvendigvis behandles eller undersøges. Det er dog en god idé at følge deres temperatur og være opmærksom på andre symptomer.
- Giv hesten ubegrænset adgang til vand, så den ikke dehydrerer. Vandet skal ikke være for koldt, så hold øje med at det ikke fryser, når temperaturen falder. Stil hø og vand ved siden af hinanden, da hesten ofte drikker og spiser samtidig.
- Giv hesten mindre måltider flere gange om dagen.
- Sørg for at hesten får rigeligt med motion. Bevægelse holder nemlig maven i gang.
- Hvis hesten går på en sand- eller jordfold, så sørg for at hesten har adgang til stråfoder. Det gør risikoen for sandkolik mindre.
- Får hesten alligevel alvorlig diarré, bør den tilses af en dyrlæge omgående. Her kan hesten få den nødvendige behandling gennem væsketerapi og medicinsk behandling.
Efter en voldsom omgang diarré skal tarmfloraen genetableres, og derfor er det vigtigt at give hesten godt stråfoder i form af høj-kvalitets hø eller tør hø-ensilage. Efter et stykke tid kan hesten gradvist få den normale mængde kraftfoder igen.
Nøgleord
Kontakter
Lotte EversPresseansvarligAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkSusanne Lindø GrønbechGrønbech ApS
Tlf:4033 0555sl@groenbech.comTom EspensenSeniorrådgiverGrønbech ApS
Tlf:2372 0555toe@groenbech.comBilleder



Information om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.
Kontakt
+45 70101065
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Agria fornyer mangeårigt samarbejde med Schweissregistret24.3.2023 09:23:05 CET | Pressemeddelelse
Schweissregistret er et register over ekvipager (hund og ejer), der er specialiserede i at opspore og humant aflive påkørte og anskudte klovdyr, dvs. hovedsageligt rådyr.
Hundeluftning ved stranden? Så skal hunden i snor igen20.3.2023 08:15:00 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april skal hunden igen have snor på, når den bliver luftet ved stranden. Selvom du har verdens mest lydige hund, skal den i snor alligevel. Vi hundeejere gør os selv en tjeneste ved at overholde reglerne dér, hvor vi færdes med vores hunde, for så er vi med til at sikre, at reglerne ikke strammes yderligere, og hunde måske bliver helt forbudt på vores yndlingsstrand i sommerhalvåret.
Sygdom hos hvalpe13.3.2023 12:07:22 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår
Agria indgår strategisk samarbejde med Vuffeli2.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det gode hundeliv er målet med samarbejdet mellem Agria Dyreforsikring og hundemadsvirksomheden Vuffeli. Det er første gang, Agria indgår i et kommercielt samarbejde.
Søvnen er vigtig for hundens velbefindende28.2.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
En voksen hund sover i gennemsnit 8-16 timer om dagen. En ældre hund 16-18 timer og en lille hvalp helt op til 18-20 timer. Men hvorfor kræver vores firbenede venner så meget hvile? Agria Dyreforsikring forklarer, hvorfor god søvn er vigtig for en hund, og hvilke problemer der kan opstå, hvis de får for lidt hvile eller forstyrres, mens de sover.