Ole Rømer-Observatoriet får støtte til renovering og nye aktiviteter

Ole Rømer-Observatoriet blev opført i 1911 og er tegnet af den kendte danske arkitekt Anton Rosen. Gennem årene har bygningen været brugt til forskning og formidling og spiller en central rolle for dannelsen af Aarhus Universitet og udviklingen af astronomi som forskningsfelt på universitetet. Med det kommende renoverings- og udviklingsprojekt bliver bygningen ført tilbage til et mere oprindeligt udtryk og samtidig kommer der endnu mere formidling på stedet.
Direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet, Bent Lorenzen, siger:
”Ole Rømer-Observatoriet i Aarhus er en unik historisk bygning, som vi nu får mulighed for at bringe endnu mere i spil over for offentligheden. Så vi er meget glade for den støtte, vi har modtaget fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Realdania til projektet med at renovere observatoriet. Med pengene sikrer vi et stykke kultur- og astronomihistorie, og vi vedligeholder et vigtigt fundament for at kunne blive ved med at formidle astronomi og naturvidenskab til skoleklasser, uddannelsesinstitutioner og almindelige besøgende.”
Projektet er delt i to faser, hvor 1. fase omfatter en renovering af observatoriet. Det skal have nyt tag, og facaden og de ikoniske kupler skal renoveres, ligesom der skal lægges omfangsdræn. Derudover skal der etableres et tidssvarende formidlingslokale, bedre toiletforhold og et pantry, så besøgende kan bydes på en kop kaffe. Endelig arbejdes der for lige adgang for alle gæster, så også gangbesværede kan komme ind på observatoriet og ikke mindst op i den store kuppel.
Projektleder og arkitekt i den filantropiske forening Realdania, Eske Møller, siger:
”Ole Rømer-Observatoriet er et særligt sted, som nu får plads til nye aktiviteter inde og ude hele året rundt. En opdatering af den fredede bygning betyder også, at flere borgere får nemmere adgang til facinerende stjernekig og formidlingsaktiviteter. Samtidig er observatoriet er en del af det store byudviklingsprojekt Kongelunden i Aarhus, der vil give nye rekreative muligheder for aarhusianere i alle aldre.”
Science Museernes ambition for det renoverede Ole Rømer-Observatorium er, at det bliver en oplevelse både at se den historiske bygning, at man kan blive præsenteret for den nyeste forskning indenfor astronomi, og at man kan kigge ud i verdensrummet gennem observatoriets kikkerter.
Fondsdirektør i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Christine Wiberg-Lyng, siger:
”Ole Rømer-Observatoriet fortæller historie, både i kraft af stedets funktion og arkitektur. Med det forestående renoveringsprojekt lykkes det at bevare vigtig kulturarv og samtidig aktivere den lange danske tradition for astronomisk forskning og formidling. Vi ser frem til, at observatoriet i endnu højere grad bliver et inspirerende besøgssted for en bred skare af besøgende”.
Fakta
Ole Rømer-Observatoriet får støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond på 4 millioner kr. og 4,5 millioner kr. fra Realdania.
Science Museerne restaurerer og bygger ny formidling for en samlet pris af 17 millioner kr.
Fase 2 handler om at optimere Ole Rømer-Observatoriet som formidlingsplatform. De mere detaljerede planer for fase 2 offentliggøres i efteråret 2021.
Ole Rømer-Observatoriet forventes at genåbne ved udgangen af 2022.
Læs mere:
Kontakter
Direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet, Bent Lorenzen, 2899 2217, bent.lorenzen@au.dk
Kommunikationskonsulent ved Science Museerne, Aarhus Universitet, Trine Bjerre Mikkelsen. 93508248, tbm@sm.au.dk
Projektleder og arkitekt i Realdania, Eske Møller, 30 30 53 45, esm@realdania.dk
Billeder
Information om Aarhus Universitet Science Museerne
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
87155415https://sciencemuseerne.dk/
Om Science Museerne
Steno Museet i Universitetsparken og Væksthusene i Botanisk Have Aarhus hører under Science Museerne, som også omfatter Herbariet i Universitetsparken samt Ole Rømer-Observatoriet. Science Museerne hører under Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet. Læs mere på http://sciencemuseerne.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Ole Rømer-Observatoriet på liste over verdens bedste steder16.3.2023 13:39:10 CET | Pressemeddelelse
Det amerikanske magasin TIME har netop offentliggjort sin årlige liste ”World’s greatest places”. Med på listen er en af Aarhus Universitets bygninger - Ole Rømer-Observatoriet i Aarhus.
Jagten på det ukendte går ind i vinterferien på Steno Museet10.2.2023 08:36:22 CET | Pressemeddelelse
Undervandsrobotter, specielle sten, dinoknogler og rumfartstræning for mini-astronauter. I vinterferien på Steno Museet kan man tage et hovedspring ud i det ukendte og blive klogere på science, - fra rummet til Ishavet.
Vinterferie 2023 på Steno Museet25.1.2023 06:41:02 CET | Pressemeddelelse
Nedtællingen til vinterferien er i gang. Science Museerne søger nysgerrige vovehalse, seje rumhelte og eventyrlystne opdagelsesrejsende til vinterferien, som denne gang handler om jagten på det ukendte.
Jul i Væksthusene: Rejs hen, hvor vaniljen gror16.11.2022 11:00:19 CET | Pressemeddelelse
Kom tæt på julens planter. De populære julerundvisninger i Væksthusene er åbnet for tilmelding.
Sciencehytter i Aarhus skal være en oplevelse mellem himmel og jord11.11.2022 13:46:06 CET | Pressemeddelelse
Det aarhusianske arkitektfirma ReVærk vinder konkurrence om Sciencehytter i observatoriehaven. Dermed går udviklingen af det smukke Ole Rømer-Observatoriet ind i sin næste fase med støtte fra fonde og andre bidragydere. En del af projektet er etablering af nye Sciencehytter, som kan bruges af skoleklasser til formidlingsaktiviteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum