Økologisk Landsforening præsenterer ny landbrugsmodel til et bæredygtigt fødevaresystem

Produktionen af fødevarer skal fremover gøres bæredygtig ved hjælp af en CO2-afgift og en Marknaturafgift. Det foreslår Økologisk Landsforening, der i denne uge præsenterer en helhedsorienteret model for, hvordan den nødvendige grønne omstilling af landbrugssektoren kan foregå.
Modellens opbygning betyder, at landmænd, der holder sig under en CO2-udledningsgrænse og som kan dokumentere, at de skaber plads til marknatur, belønnes via EU's landbrugsstøtteordning. Omvendt vil de bedrifter, der ikke opfylder kravene, blive opkrævet en afgift i form af mindre støtte.
”EU’s landbrugsbudget er samlet på over 400 milliarder, og der kan skabes meget grøn omstilling for de penge, hvis støttesystemet får en ny indretning. Økologisk Landsforenings model understøtter de landmænd, der gør en forskel for klima og natur samtidig med, at den bakker op om en grøn skattereform uden at sætte dansk landbrugs konkurrenceevne over styr,” siger Per Kølster, som er formand for Økologisk Landsforening.
Både regeringen med dens støttepartier og EU-kommissionen har en målsætning om, at det økologiske areal skal vokse frem til 2030, og samtidig er der mål om at øge biodiversiteten i landbruget og sætte ind med klimaindsatser.
”Det er ikke nok at se ensidigt på klimaproblematikken. Vi skal også sikre, at landbruget bidrager til at løse de øvrige bæredygtighedsudfordringer som fx plads til naturen. Vores model tænker hele vejen rundt og anvender et kendt og effektivt redskab, nemlig landbrugsstøtten, til at komme i mål,” siger han.
En naturlig konsekvens af modellen vil bl.a. være, at landbruget reducerer antallet af husdyr og skruer op for dyrkning af afgrøder, der kan danne basis for en relativt ny produktion af plantebaserede fødevarer.
”I dag er danske landmænd verdensmestre i produktion af husdyrprodukter. Med de rette prismekanismer, har Danmark og dansk landbrug potentiale til at blive verdensmester i kvalitetskød og leverandør til de plantebaserede fødevareprodukter og dermed bidrage markant til klimadagsordenen og frigøre plads til naturen,” siger Per Kølster.
FAKTABOKS:
Økologisk Landsforenings model Pris på Bæredygtighed indeholder fire forudsætninger:
- Der tages udgangspunkt i helhedstilgange – bæredygtighed indeholder, at man ikke kun ser på én enkelt parameter som klima
- Danske producenter skal opretholde deres konkurrenceevne. Danmark kan gå foran så længe, det ikke rammer danske producenters konkurrencedygtighed
- En ændring af landbrugsstøtteordninger væk fra passiv arealstøtte over til betaling for fælles goder er en uadskillelig del af modellen
- Eventuelt opkrævede/ tilbageholdte midler fra landbruget til at betale for negative eksternaliteter som CO2-belastning skal reinvesteres krone for krone i landbruget til fremme af helhedsorienteret landbrug, der leverer på klima, natur, rent drikkevand og dyrevelfærd
Og fire principper:
- Resultatorientering fremfor individuelle tilsagnsordninger på hvert enkelt tiltag
- Der introduceres både et CO2 adfærdsloft og et Marknaturindeks
- Klima- og naturtiltag finansieres af EU’s landbrugsstøttemidler - jo bedre der leveres jo højere betaling
- Udbetaling på grundlag af bruttoarealmodellen
Kontakter
Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening
Telefon: 24 65 23 92 Mail: sk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder i Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
Telefon: 22 22 07 37 Mail: pk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Det økologiske detailsalg faldt mindre end forventet i 202225.4.2023 09:06:22 CEST | Pressemeddelelse
Detailsalget af økologiske fødevarer faldt med knapt tre pct. i 2022 til 15,5 mia. kr. viser den nye opgørelse fra Danmarks Statistik. Faldet sker på baggrund af en kraftig vækst frem til 2020, men er mindre end forventet.
Efter nye test: Økologisk Landsforening opfordrer dig til at vælge økologiske æg19.4.2023 08:26:04 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Fødevarestyrelsen viser, at det har virket at fjerne kilden til PFAS i økologiske æg. Økologisk Landsforening glæder sig over den positive nyhed og opfordrer forbrugerne til at vælge økologiske æg i deres supermarkeder.
140.000 mennesker var med til at hylde koen på Økodag17.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der var mange mennesker på Økodag i går. Rigtig mange. I alt 140.000 slog vejen forbi en af de 45 værtsgårde.
Økodag nærmer sig: 110.000 danskere har nu booket billet12.4.2023 11:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er nu booket ca. 110.000 billetter til Økodag den 16. april, og 15 af 45 værtsgårde er fuldt booket. Skal du med til Økodag, kan du fortsat nå det, men husk at booke din billet på forhånd.
Louise Køster fortsætter som forperson i Økologisk Landsforening3.3.2023 15:41:28 CET | Pressemeddelelse
Generalforsamlingen i Økologisk Landsforening har netop genvalgt Louise Køster til posten som forperson. Køster vil de næste år arbejde for at styrke det økologiske fællesskab og for, at foreningen bliver endnu stærkere og får en mere vægtig stemme både politisk, i markedet og hos økologerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum