Økologisk Landsforening

Økologisk Høstmarked med fokus på rent grundvand

Del

I weekenden 31. august og 1. september inviterer landmænd i hele landet til Økologisk Høstmarked, som i år har et særligt fokus på sammenhængen mellem økologi og rent grundvand. Høstmarkedet er også en oplagt mulighed for at opleve, hvor de økologiske dyr bor og grøntsagerne gror.

I landbruget er høsten en særlig årstid, hvor resultatet af mange måneders arbejde fejres. Den særlige stemning vil de økologiske landmænd gerne dele med andre. Derfor inviterer de hvert år indenfor til en sensommerdag i økologiens tegn.

Økologisk Høstmarked – som afholdes i weekenden den 31. august og 1. september - er for alle, som har lyst til at se dyrene tæt på, smage på grøntsager og få en førstehåndsoplevelse af, hvordan de økologiske fødevarer bliver produceret. I år har høstmarkederne et særligt fokus på sammenhængen mellem økologi og rent grundvand. Formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, opfordrer alle til at deltage:

”I de seneste år er der konstateret pesticider i mere og mere grundvand, og mange vandboringer er derfor lukket. Med høstmarkedet i år vil vi gerne gøre opmærksom på, at økologi er med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider. På høstmarkederne kan man blive klogere på, hvordan ens indkøb kan være med til at sikre rent grundvand til de kommende generationer.  Og så er høstmarkedet som altid også en mulighed for at komme helt tæt på økologi, dyr, grøntsager, besøge gårdbutikker og få sjove oplevelser.”

Fåreyoga og kåring af Øko Kok konkurrence på gårde nær København
På Stengården ved Bregnerød afholdes konkurrencen ’Årets Øko Kok 2019’, hvor kokkene fra restauranter med det økologisk spisemærke stiller op i en konkurrence, hvor de selv skal høste råvarerne på gården først. Francis Cardenau, Mikkel Maarbjerg og Anders Halskov-Jensen er de professionelle dommere, der skal smage sig igennem fem restauranters bud på en økologisk 3-rettes menu.

På Hegnsholdt ved Lejre kan man deltage i fåreyoga og komme tæt på gårdens grise, høns og får. Samme sted vil HOFOR, som er Hovedstadens vandforsyning, sammen med foreningen Praktisk Økologi og landmanden gøre dig klogere på, hvordan du er med til at sikre rent grundvand ved at vælge økologisk.

Landsdækkende event
Høstmarkedet er en fælles årlig landsdækkende begivenhed, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med værter over hele landet. Sidste år valgte 75.000 danskere at bruge en dag på at besøge den lokale økologiske landmand, og i år inviterer over 80 økologiske landmænd indenfor til Høstmarkedet.

På hjemmesiden www.høstmarked.dk er det muligt at læse mere om, hvad der kan opleves på de enkelte gårde og finde den gård, der passer til interesse og kørselsafstand. Beskrivelserne opdateres løbende, så hold øje med favoritgårdene.

Kom til Økologisk Høstmarked d. 31. august og 1. september 2019.  

 

FAKTA OM LUKNING AF VANDBORINGER PÅ GRUND AF PESTICIDER
Grundvandet har brug for opmærksomhed. I de seneste årtier er antallet af drikkevandsboringer der lukkes pga. forurening vokset. En undersøgelse fra marts 2019 af over 2700 vandboringer viser, at mere end fire ud af ti boringer er forurenet med pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider. I over hver tiende boring blev der fundet pesticider over de tilladte grænseværdier. Undersøgelsen er gennemført af GEUS, et selvstændigt geologisk datacenter.  Link

Download til fri redaktionel afbenyttelse pressefotos og  stemnings film  til brug på fx hjemmesider. Foto og film er optaget fra tidligere års Økologisk Høstmarked.

r du i år? Økologisk Høstmarked

For yderligere oplysninger om Økologisk Høstmarked:

Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening, pk@okologi.dk, 22 22 07 37,

David Erichsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, dae@okologi.dk, 31 40 99 85  

Birgitte Nygaard, projektleder, Økologisk Landsforening, bny@okologi.dk, 30 32 87 33

Hegnsholdt, Johanne Schimming, 53 37 04 24
Stengården, Elisabeth og Jens Otto Rasmussen, stengaarden@os.dk

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening
Silkeborgvej 260
8230 Åbyhøj

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Tid til handling - Økologisk Landsforening lægger an til en ambitiøs omstilling af landbruget, som får os i mål med klimaet10.1.2020 06:00:00 CETPressemeddelelse

I dag mødes Klimapartnerskabet for Fødevare- og landbrugssektoren første gang. Økologisk Landsforening sætter barren højt. Foreningen, som repræsenterer de økologiske landmænd, virksomheder, forbrugere og madprofessionelle, byder ind med 12 initiativer, som kan bringe Danmark i mål med klimaambitionerne, og gøre dansk landbrug til global klimafrontløber.

Ø-mærket fylder 30 år2.1.2020 11:55:19 CETPressemeddelelse

Det røde statskontrollerede ø-mærke fylder 30 år i 2020 og sidder på et stigende antal af de varer, danskerne putter i indkøbskurven. Mærket spiller en væsentlig rolle for, at Danmark har det ubestridte verdensmesterskab i økologi og for, at økologien sætter nye mål for fremtiden. Økologisk Landsforening vil bruge økologiens succes til at udvikle og skabe innovation, så danskerne kan se frem til nye økologiske produktionsformer og produkter.

Ny rapport: Pesticidrester i mere end halvdelen af ikke-økologisk frugt og grønt4.12.2019 09:29:54 CETPressemeddelelse

Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad. Det fastslår Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte årlige pesticidrapport, som igen viser, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i butikkerne. Det er forståeligt, at stadig flere danskere handler ud fra et forsigtighedsprincip og vælger økologi fremfor at satse på, at pesticidrester er uskadelige, mener formand for Økologisk Landsforening.

Aftale om vandmiljø sikrer investeringer i økologi25.11.2019 12:42:16 CETPressemeddelelse

Økologisk Landsforening ser positivt på de nye investeringer i økologisk landbrug og markedsudvikling, der er medtaget i den kvælstofaftale, som regeringen netop har indgået med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Aftalen, som skal sikre en styrket indsats mod kvælstofforurening, indeholder midler til økologisk markedsudvikling, samt støtte til nye investeringer i økologiske kvægstalde og andre forbedringer for klima, dyrevelfærd og konkurrencedygtighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum