Økologisalget stormede frem i 2020
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailhandlen kan notere en fremgang på 14 pct. i salget af økologiske varer i 2020. I alt 16 milliarder kroner er der blevet omsat for, og det er ny rekord. Dermed fortsætter den uafbrudte vækst i økologisalget siden 2003, som var første år, hvor Danmarks Statistik offentliggjorde tal for økologisalg.
Den delvise nedlukning af samfundet - og som følge heraf mere hjemmearbejde - har været med til at sikre fremgangen i det generelle salg af fødevarer i detailsektoren.
- Det er selvfølgelig en del af forklaringen, at supermarkederne generelt har oplevet en vækst i fødevaresalget, men der er tale om en markant vækst det økologiske salg i både detail- og onlinesupermarkeder. Danskernes stigende appetit på økologiske fødevarer er et godt signal at sende til de landmænd og virksomheder, som dagligt bestræber sig på at producere et varieret udbud af økologiske fødevarer. For nye landmænd, som gerne vil prøve kræfter med økologien, er det også helt afgørende at der er afsætning for varerne, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.
I lighed med tidligere år er det frugt og grønt samt mejerivarer, som har det største økologiske salg med hhv. 5,8 mia. kr. og 3,3mia. kr. i 2020. Salget af frugt og grønt er steget med i alt en mia. kr. i 2020. Men der er også sket en stigning inden for råvarer som mel og æg. Det kan i høj grad forklares med, at forbrugerne har haft bedre tid til at bage og selv lave mad, siger Kirsten Lund Jensen.
- Vi har generelt udnyttet de positive ting, som mere tid i hjemmet kan give os. Herunder at bage og lave mad fra bunden, siger hun.
Også de animalske produkter, særligt gris og oksekød, er gået frem. Salget af kød og pålæg steg således med 11 pct. til i alt 1,2 mia. kr. Denne fremgang kan bl.a. skyldes, at danskerne har brugt flere penge på selvforkælelse, når landets restauranter har været lukket.
- I store dele af året har restauranter og cafeer været lukket pga. coronakrisen, så vi har måttet skabe oplevelserne selv. Jeg tror mange har savnet den professionelle madoplevelse og så forsøgt at kompensere ved skabe noget derhjemme, siger Kirsten Lund Jensen.
Det understreges også af, at der generelt er blevet købt dyrere udskæringer og desuden omsat for mere inden for øl og vin. Danskernes ry for at hygge sig er således ikke gået tabt under Corona-nedlukningerne.
Danmarks Statistik har desuden opgjort den økologiske markedsandel i detailsalget til 13 pct. i 2020. Dermed har Danmark fortsat den højeste økologiske markedsandel i verden, efterfulgt af Schweiz med 10,8 pct.
Nøgleord
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
For yderligere information: Kontakt L&F Pressetelefon på 3339 4520
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Dansk succes ved Bocuse d’Or Europe er en sejr for gastronomi- og fødevareerhvervet20.3.2024 18:56:44 CET | Pressemeddelelse
Det danske kokkehold har her til aften vundet guld ved Bocuse d’Or Europe. En sejr, der også kan betragtes som en succes for vores fødevareerhverv og dansk gastronomi.
Flere unge vælger en uddannelse indenfor landbrug15.3.2024 08:22:23 CET | Pressemeddelelse
På bare et år er 30 procent flere unge optaget på en landbrugsuddannelse. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Det er et stærkt signal om, at landbruget er et erhverv i udvikling, som unge ser en fremtid i, mener viceformand i Landbrug & Fødevarer
Årets kvægelev er et ’scoop for enhver virksomhed’26.2.2024 13:44:13 CET | Pressemeddelelse
Nysgerrig, dygtig og grundig. Sådan beskrives Isabella van Noordenne fra Gråsten Landbrugsskole, der netop har vundet prisen som Årets Kvægelev 2024
Kvægformand: En afgift må ikke blokere for, at vi kan få ny teknologi og klimaeffektive løsninger i spil25.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har masser af grønne ambitioner. Men jeg har svært ved at se, hvordan en afgift skal hjælpe os med at indfri dem. Sådan siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg, efter ekspertudvalget har fremlagt en rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud.
Økoformand om Svarer-rapport: Man tromler vores ambitioner22.2.2024 07:31:48 CET | Pressemeddelelse
Svarer har fremlagt sin rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud. Rapporten er et fagligt input til trepartens politiske drøftelser. Hård læsning, lyder det fra Hans Erik Jørgensen, der er formand for økologerne i Landbrug & Fødevarer. Nu er det op til politikerne og treparten at huske Danmarks økologiske visioner, mener han
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum