Økologisk Landsforening

Økologien har øget malkekøernes velfærd

Del
Ø-mærket fejrer i år sit officielle 30-års jubilæum og har gennem årene haft en stor betydning for de økologiske malkekøers velfærd. Den danske økologilovgivning har udviklet det landbrugsfaglige håndværk og gjort malkekøernes levevilkår til et aktivt tilvalg for forbrugerne.

Mens vi mennesker mest holder os inde for tiden, gør de økologiske køer sig klar til at komme på græs. Det har de gjort hvert år i april, siden Danmark, som det første land i verden, vedtog en specifik økologilovgivning i 1987 og tre år senere lancerede det røde ø-mærke, som forbrugerne kan navigere efter i deres indkøb.

Økologien har haft stor betydning for den måde, de danske malkekøer lever på. Lovgivningen kræver fx at alle økologiske køer skal på græs fra april til november. Der er fokus på at give kalvene et godt liv med tidlig kontakt med andre kalve, og flere landmænd eksperimenterer med at lade dem gå sammen med en ko, hvor de kan patte. Derudover har de økologiske landmænd arbejdet med at sikre gode lejearealer i stalden, så køerne kan ligge godt, og flere har indrettet udendørsarealer, som køerne kan motionere på om vinteren.

”Mange af de tiltag, som økologien har igangsat, har udviklet det landbrugsfaglige håndværk. Landmændene dygtiggør sig hele tiden og prøver nye tiltag af for at øge køernes velfærd,” siger Finn Tang, som er formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening og tilføjer, at det er en win-win situation for alle:

”Det kan simpelthen betale sig at gøre noget godt for køerne, som bliver mere robuste, sundere og producerer god mælk.”

De mange økologiske dyrevelfærdstiltag smitter af på salget af mælk, som er den økologiske varekategori med en af de højeste markedsandele 32,5 pct. Forbrugernes adfærd taler sit klare sprog – ja tak til bedre velfærd for malkekøerne.

”Det høje salg af økologisk mælk hænger sammen med forbrugernes ønske om at få mælk fra køer, som har været i deres naturlige element og som har det godt, mens de producerer næring til mennesker,” siger Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening.

Det faktum, at de økologiske malkekøer kommer på græs, gør deres levevilkår nærværende for den almindelig forbruger. Køerne er synlige på markerne hele sommerhalvåret, og mere end 200.000 mennesker benytter sig normalt af muligheden for at se de økologiske køer løbe fra den lune vinterstald ud på de forårsgrønne marker til den traditionsrige Økodag.

I år foregår dagen d. 19. april via livestreaming grundet corona-krisen, så alle ko- og mælkefans på afstand kan følge køernes glæde over, at det nu er forår. Der er altså ikke adgang for publikum på de økologiske mælkebedrifter, men køerne kommer naturligvis på græs som vanligt.

Læs mere på www.økodag.dk

Kontaktpersoner:

Michael Langberg, markedschef, Økologisk Landsforening

Tlf. 20 99 30 02 Mail: mla@okologi.dk

Finn Tang, formand for Mælkeudvalget, Økologisk Landsforening

Tlf: 51 55 85 45 Mail: finn@tang.dk

Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening

Tlf. 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening
Agro Food Park 26
8200 Aarhus N

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye