Teknologisk Institut

Øget viden om 3D-print skal styrke dansk robotindustri

Del

Teknologisk Institut etablerer nyt interessenetværk, som skal samle automation-industrien med henblik på at maksimere udnyttelsen af 3D print – det gælder fx robot- og dronevirksomheder.

I Danmark har vi opbygget en styrkeposition inden for automation, robotteknologi og droner. Men potentialet kan være endnu større, hvis danske robotvirksomheder bliver bedre til at udnytte de muligheder, som 3D-print tilbyder på dette område. Det kræver en øget viden og en bedre gensidig forståelse, og det er målet med et nyt interessenetværk, som Teknologisk Institut netop har etableret.

De fleste virksomheder, som arbejder med automation, robotteknologi og droner, har hørt om 3D-print. Det er dog langt fra alle, der bruger teknologien, og de der gør, bruger den typisk til prototyper - men potentialet er langt større. På Teknologisk Institut har man både en professionel tilgang til industriel 3D-print og en stor viden om robotteknologi, og her ser man en række synergier mellem de to områder.

- Med 3D-print har man en enorm designfrihed og mulighed for at samle flere funktioner i ét emne. På den måde kan man fx vægtreducere gribere betragteligt, så robotter får øget hastighed og dermed øget produktivitet. Alternativt kan man anvende en mindre – og billigere – robot. Hvis man har den digitale tegning på de emner, der skal håndteres, har man også den fordel, at det let at designe og printe en griber, der passer til – og det er lynhurtigt at modificere, hvis der skal laves rettelser hen ad vejen. Det samme gælder i øvrigt montageværktøjer og fiksturer, fortæller Henning Henningsen, Seniorkonsulent på Teknologisk Institut og 3D-print ekspert.

Sparring og gensidig forståelse skal give ny inspiration
Målet med det nye interessenetværk har været at samle virksomheder inden for en fælles industrigruppe, som har interesse i 3D-print, og som ønsker at udveksle erfaringer, udfordringer og muligheder med ligesindede. Det første netværksmøde, som blev afholdt på Teknologisk Institut i Aarhus d. 20. august viste da også, at de fleste af virksomhederne havde erfaringer med 3D-print – men at de også ønskede at drøfte mulighederne for at tage det et skridt videre.

- For os handler det om at få indsigt i, hvad nogle af de andre gør inden for 3D-print, for vi snakker ikke så meget på tværs af virksomhederne i hverdagen, hvor vi har travlt. Og så bliver det spændende at lære mere om mulighederne med 3D-print i vores industri – fx inden for griberfingre, lyder det fra Sebastian Precup, Senior Mechanical Engineer hos Scape Technologies, som er en af virksomhederne i netværket.

Også hos Teknologisk Institut, som driver interessenetværket, ser man en stor værdi i vidensdelingen:

- Vi får en større forståelse for nogle af de udfordringer og behov, robotvirksomhederne har i forhold til 3D-print. Dermed bliver vi klædt bedre på til at supportere dem, ligesom vi kan få inspiration til nye projekter, der kan afhjælpe deres udfordringer, slutter Henning Henningsen.

Om netværket
Robotnetværket er en del af 3D-print projektet AM-LINE 4.0 og har indtil videre deltagelse af 20 virksomheder, som fremover kommer til at mødes to gange om året for at drøfte 3D-print relaterede muligheder og problemstillinger. Kriterierne for at deltage i netværket er bl.a., at robotter eller droner er omdrejningspunktet i virksomhedernes aktiviteter, og at virksomheden er af dansk oprindelse. Netværket er det tredje industrispecifikke netværk i regi af AM-LINE 4.0 - de to første har fokus på hhv. MedTech og fødevareteknologi.

Nøgleord

Kontakter

Seniorkonsulent Henning Henningsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1838, mail: hehe@teknologisk.dk

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Danmark har gode forudsætninger for en økonomisk transformation efter Corona-krisen16.12.2020 09:30:00 CETPressemeddelelse

Et omstillingsparat arbejdsmarked. Stærke offentlige institutioner med tillid i befolkningen. Og et land, hvor den digitale og energimæssige infrastruktur er i front. Det er nogle af de forudsætninger, som stiller Danmark stærkt til fremtiden efter Corona-pandemien. Til gengæld scorer Danmark lavere indenfor forskning og udvikling i nødvendige nye teknologier. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum