Øget tempo på udviklingen af den sydlige del af havnen i Nykøbing Falster

Byrådet i Guldborgsund Kommune har netop godkendt visionsoplægget for Bastebro, som er en ny bygning, der skal opføres på havnen i Nykøbing Falster. Bygningen skal huse Museum Lolland-Falster, Guldborgsund Kommunes Bibliotek & Borgerservice, billedkunstskole og musikskole, og siden helhedsplanen for udviklingen af hele havneområdet i Nykøbing Falster blev godkendt i efteråret 2021, har de fire kulturinstitutioner samarbejdet om at udarbejde visionsoplægget.
”Det bliver helt fantastisk. Vi får både et kulturelt fristed, med plads til fordybelse og helt nye muligheder for nye og spændende synergier mellem brugerne og mellem de fire kulturinstitutioner. Samtidig bliver der uden for bygningen skabt nogle nye rekreative områder med adgang til vandet. Opførelsen af Bastebro er et helt afgørende åbningstræk for realiseringen af helhedsplanen for udvikling af erhvervshavnen her i Nykøbing. Bygningen bliver en stor gevinst for os der bor her, og for dem der kommer på besøg” siger borgmester i Guldborgsund Kommune Simon Hansen.
Derudover er bygningen også god økonomi på flere parametre. Når fire kulturinstitutioner flytter ind under samme tag, kan de samme kvadratmeter bruges flere gange, og i forhold til institutionernes nuværende arealforbrug estimeres det, at det samlede antal kvadratmeter kan reduceres med 30%. Samtidig kan driftsomkostninger, renovering og vedligehold reduceres.
Ud over godkendelsen af visionsoplægget for Bastebro har Økonomiudvalget besluttet at sætte ekstra skub i udviklingen af hele den sydlige del af havnen – fra Bastebrostræde til Frederik den IX´s bro. Derfor skal de 100 mio kr., der er afsat til realiseringen af helhedsplanen bruges til udvikling af tre nye byrum; udenoms arealerne ved Bastebro, som bliver en ny central plads i byen med adgang til vandet, byrummet ”Kondensens Forhave” som er byens grønne udendørs opholdsstue. I området er der plads til en stille pause, et frokostmøde eller arrangementer under åben himmel på en mindre scene.
Og sidst men ikke mindst skal byrummet ”Sundparken” ligge i den sydlige del af havnen. Det bliver et område med højt til loftet og en uformel stemning. Nogle af de nuværende bygninger som eksempelvis Markedshallen og Sukkerladen vil indgå som en del af byrummet. Sukkerladen vil på et senere tidspunkt fungere som parkering, mens Markedshallen bliver et sted, der kan huse små værksteder, atelier og små madfestivaller. Den nye bydel vil også få direkte adgang til vandet.
”Nu sætter vi alle vores kræfter ind på udviklingen af den sydlige del af havnen, og vi glæder os til at planer og forberedelser begynder at tage fysisk form. Lige nu arbejder vi også på at få etableret et svømmeområde, så vi kan bruge vandet aktivt. Én af hjørnestenen i helhedsplanen er jo netop at give vandet tilbage til byen og borgerne, hvilket også er med til at udvide byrummet og give plads til aktiviteter på vand” fortæller programleder for havneudviklingen Anders V. Møller, der dog stadig må have lidt tålmodighed. Ifølge planerne vil de første spadestik på området blive taget i slutningen af 2024.
Indtil da arbejdes der med lokalplaner for området og senere med konkrete projektforslag for bygningerne og byrummene.
Den anden del af realiseringen af helhedsplanen, som indeholder den nordlige del af havnen forventes tidligst at blive igangsat om nogle år, når de nuværende lejere fraflytter havneområdet.
Læs mere og se film om Bastebro her: https://www.guldborgsund.dk/havneby/bastebro
Kontakter
Simon HansenBorgmester
Guldborgsund Kommune
Anders V. MøllerProgramleder
Tlf:2518 1800avm@guldborgsund.dkRikke Betak LundChefkonsulent, Cand.Comm.
Tlf:25180248rblu@guldborgsund.dkBilleder



Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
15 mio. kr. uddelt til foreninger og aftenskoler23.3.2023 17:57:54 CET | Pressemeddelelse
Folkeoplysningsudvalget har netop uddelt 15 mio. kr. i tilskud til foreninger og aftenskoler, og godkendt ekstraordinære høje stigninger i foreningernes udgifter. Samtidig er der tegn på, at foreningerne er tilbage efter corona.
Kom med til bæredygtig fællesspisning på Hovedbiblioteket22.3.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Torsdag den 27. april inviterer Guldborgsund-bibliotekerne, i samarbejde med CELF og Europe Direct, til fællesspisning på Hovedbiblioteket. Det sker i anledning af den landsdækkende temauge: UGE 17 og ’Danmark Spiser Sammen’.
Guldborgsund har førerposition i internationalt samarbejde21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en af de eneste kommuner i Europa arbejder Guldborgsund Kommune i hele seks interregionale EU-programmer. EU-projekterne giver værdi for både borgere, erhvervsliv og den grønne omstilling.
Guldborgsund Kommune skal have ny boligpolitik17.3.2023 10:42:01 CET | Pressemeddelelse
Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo i fremtiden? Det skal en ny boligpolitik for Guldborgsund Kommune være med til at give nogle bud på. Økonomiudvalget besluttede på sit møde mandag at bede de politiske fagudvalg og en lang række aktører om input til boligpolitikken.
Kunstner er valgt til at skabe ny sanselund i Sakskøbing17.3.2023 10:08:45 CET | Pressemeddelelse
Vestergade 18 i Sakskøbing er et stort skridt nærmere at forvandle sig fra nedrivningsgrund til sanselund. Guldborgsund Kommune har netop fundet den kunstner, som skal stå bag forvandlingen. Vinder er kunstner Søren Lose med sanselundsprojektet ”Nummer atten”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum