Udenrigsministeriet

Øget dansk engagement i Kosovo

Del

Danmark styrker samarbejde med Kosovo for at fremme den grønne dagsorden og menneskerettigheder.

Regeringen har besluttet at styrke engagementet i Kosovo med styrket politisk dialog, et solidt udviklingsengagement med fokus på grøn omstilling og menneskerettigheder, og tæt myndighedssamarbejde i forbindelse med aftale om leje fængselspladser i Kosovo.

”Det er i vores interesse, at Kosovo og resten af Vestbalkan bliver solidt forankret i vores europæiske værdifællesskab. Derfor øger vi vores engagement i regionen. Vi styrker de ambassader, der dækker regionen, og går nu også ind og øger samarbejdet med Kosovo, både med politisk dialog og bistandsengagement. Vi har en klar interesse i at sikre Vestbalkans tilknytning og orientering mod resten af Europa,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Historisk set har Danmark haft et stort engagement i regionen gennem naboskabsprogrammet, fredsbevarende operationer og til EU's civile retsstatsmission. Siden Kosovos uafhængighed i 2008 er der opnået betydelige fremskridt i landet. Den nytiltrådte kosovarske regering er valgt på et mandat til at levere reformer og øge samarbejdet med og tilnærmelsen til EU. Det reformarbejde ønsker den danske regering at støtte op om.

Danmark vil samarbejde med Kosovo på den grønne dagsorden og i forhold til fremme af menneskerettigheder og retsstatsudvikling. Der forudses et samlet bistandsengagement på ca. 45 mio. kroner årligt.

”Energiforbruget i Kosovo er fire gange højere end EU-gennemsnittet. Her har vi noget at byde på fra dansk side. Vi skal være engageret i vores nærområder, også med bistandssamarbejde. Ikke mindst når vi som i tilfældet her med Kosovo ser politisk momentum for at kunne fremme vores udviklingspolitiske prioriteter. Kosovo halter langt bagud i den grønne energiomstilling og er afskåret fra at søge støtte i de store FN-klimafonde. Derfor er der stor efterspørgsel efter dansk engagement,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

For yderligere information: Kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum