Udenrigsministeriet

Offentliggørelse af den historiske udredning om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak

Del

I dag offentliggøres den uvildige udredning af det historiske forløb i forbindelse med Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak.

Udredningen er udarbejdet af lektor ved Københavns Universitet, ph.d. og dr. phil. Rasmus Mølgaard Mariager og professor (M.S.O) ved Københavns Universitet, ph.d. Anders Wivel på baggrund af en politisk aftale, som et flertal i Folketinget blev enige om i maj 2016.

Formålet med udredningen er at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse i de tre krige og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden.

Udredningens analyser omfatter de historiske forløb frem mod vedtagelsen i Folketinget af de forskellige beslutningsforslag om dansk militær deltagelse i henholdsvis Kosovo, Afghanistan og Irak.

I forbindelse med offentliggørelsen siger udenrigsminister Anders Samuelsen:

”Regeringen hilser udredningen velkommen. Uanset hvad man måtte mene om den danske deltagelse i de tre krige, er det vigtigt, at vi får størst mulig åbenhed om baggrunden for beslutningerne om at gå i krig. Ikke mindst så eftertiden kan trække på erfaringerne. Den åbenhed skal udredningen være med til at sikre.”

Udenrigsministeren bemærker desuden:

”Det er altid en svær beslutning at sende danske mænd og kvinder i krig. Men det er vigtigt, at Danmark fortsat engagerer sig i verden med udgangspunkt i danske interesser og værdier. Det betyder, at Danmark skal tage ansvar, spille en aktiv rolle og være i stand til at bidrage til indsatser i verdens brændpunkter. Det er i vores egen interesse.”

Baggrund:

Forskerne har fået adgang til alle dokumenter, herunder klassificerede, der var sendt til Irak- og Afghanistankommissionen, samt øvrigt foreliggende skriftligt materiale, som forskerne bag udredningen har fundet relevant. Forskerne har desuden interviewet tidligere stats- og udenrigsministre og flere centralt placerede embedsmænd.

Udredningen kan downloades på www.krigsudredning.ku.dk  fra tirsdag den 5. februar 2019 kl. 10.00.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red