FTF

Offentlige arbejdsgivere usikre på at håndtere vold mod ansatte

Del

Giv de offentlige arbejdsgivere klare retningslinjer, for hvordan de skal håndtere vold mod deres ansatte – for i dag er mange arbejdsgivere i tvivl. Sådan lød budskabet fra FTF’s formand, da hun mødtes med Justitsministeren i går.

Politianmeldelse af vold mod ansatte er ofte en dårlig løsning, mener FTF. I stedet bør arbejdsgiverne blive bedre til at samarbejde med de ansatte om de andre muligheder, der findes.
Politianmeldelse af vold mod ansatte er ofte en dårlig løsning, mener FTF. I stedet bør arbejdsgiverne blive bedre til at samarbejde med de ansatte om de andre muligheder, der findes.

Kommuner og regioner er som arbejdsgivere i dag ofte i tvivl om, hvilken procedure, de skal følge, hvis medarbejdere som fx sygeplejersker, socialrådgivere og SOSU-assistenter er blevet udsat for vold eller trusler i forbindelse med arbejdet. Det er erfaringen hos hovedorganisationen FTF, der behandler sager, hvor ansattes voldssager ender i Erstatningsnævnet.

Som udgangspunkt skal den ansatte politianmelde episoden inden 72 timer for at få erstatning. Men det er også muligt at dispensere fra kravet om politianmeldelse ved i stedet for at sikre dokumentation fra arbejdsgiver om, at der er tale om pædagogiske eller behandlingsmæssige hensyn. Disse hensyn blev beskrevet i en vejledning, der kom sidste forår.

Muligheden bliver bare sjældent brugt, og det skyldes usikkerhed om vejledningen hos arbejdsgiverne, vurderer FTF. Usikkerheden har resulteret i en lavine af politianmeldelser fra de ansatte, fordi en anmeldelse er det sikre kort ift en senere erstatningssag. På bare ét år er antallet af politianmeldelser om vold og trusler mod offentligt ansatte steget med 72 procent, ifølge Danmarks Statistik.

Hårdt at politianmelde udsatte borgere 
Men politianmeldelser er tit en dårlig vej at gå for den ansatte, understreger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

"Dels er det hårdt at politianmelde fx børn, demente ældre eller psykisk syge, og der kan være særlige behandlingsmæssige eller pædagogiske hensyn at tage til dem. Dels skal politiet bruge masser af ressourcer på de her sager", siger hun.

Derfor har Bente Sorgenfrey på et møde med justitsminister Søren Pape i går opfordret til, at han giver de offentlige arbejdsgivere nogle klarere retningslinjer for, hvordan de skal håndtere sager, hvor deres ansatte har været udsat for vold eller trusler.

For knap et år siden udsendte Justitsministeriet en vejledning, om hvornår der kan gives dispensation fra politianmeldelse. Men den har tydeligvis ikke formået at skabe klare linjer, pointerer Bente Sorgenfrey.

"Jeg har derfor opfordret Justitsministeren til at udarbejde retningslinjer for de offentlige arbejdsgivere. De skal ikke være i tvivl om, hvilken procedure de skal følge, når behandlingsmæssige og pædagogiske hensyn taler for, at man ikke indgiver en politianmeldelse", siger hun.

72 timer er for kort frist 
Et andet forslag, som FTF-formand fremlagde for Justitsministeren i går var, at forlænge fristen for politianmeldelse ud over de 72 timer, fordi d
e mange forhold, der skal afklares inden en anmeldelse, kan være svære at nå indenfor 72 timer, mener FTF. Dette forslag kræver en lovændring.

Endelig foreslog FTFs formand, at loven om voldsoffererstatning ændres, så der ikke kræves politianmeldelse af hændelsen, når den er sket i forbindelse med arbejdet. 

Beskyt ansattes ytringsfrihed 
På mødet foreslog Bente Sorgenfrey også justitsministeren at styrke den ansættelsesretlige beskyttelse af offentligt ansatte, der benytter sig af deres ret til at ytre sig om fx vilkårene på deres arbejdsplads.

Hun glæder efter mødet over, at hun oplevede justitsministeren som både lydhør og indstillet på at løse nogle af de konkrete udfordringer, som hun havde peget på under mødet:

"Det er meget tilfredsstillende, at ministeren tilkendegav, at vi må kunne finde en løsning på problemerne. Og selv om vi måske ikke er helt enige om hvordan, så fortsætter vi den konstruktive dialog", siger Bente Sorgenfrey.

Kontakter

Bente Sorgenfrey
Formand
Tlf: 3336 8801 - Mobil: 4045 2645
beso@ftf.dk

Ann-Beth Kirkegaard
Advokat
Tlf: 3336 8817 - Mobil: 4040 8817
anki@ftf.dk

Billeder

Politianmeldelse af vold mod ansatte er ofte en dårlig løsning, mener FTF. I stedet bør arbejdsgiverne blive bedre til at samarbejde med de ansatte om de andre muligheder, der findes.
Politianmeldelse af vold mod ansatte er ofte en dårlig løsning, mener FTF. I stedet bør arbejdsgiverne blive bedre til at samarbejde med de ansatte om de andre muligheder, der findes.
Download

Information om FTF

FTF
FTF
Niels Hemmingsens Gade 12
1153 København K

33 36 88 00http://www.ftf.dk/forside/

Følg pressemeddelelser fra FTF

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra FTF

Syd- og sønderjyske kommuner har underforbrug på over 1,8 mia. kr.23.5.2018 13:53pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Alene i de syd- og sønderjyske kommuner har underforbruget siden 2011 været på over 1,8 mia. kr., viser nye tal. Markant flere ældre og børn kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter.

Frygter straf: Kommuner har underforbrug på 23 mia. kr.23.5.2018 12:07pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Markant flere borgere kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter. I 2025 vil der være 200.000 flere borgere end i dag, viser nye tal. Alene i de nordjyske kommuner vil der i 2025 være 25.000 flere ældre og børn end i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum