Patent- og Varemærkestyrelsen

OECD: Handlen med kopivarer stiger kraftigt

Del

Den ulovlige handel med kopivarer er stor og stærkt stigende. Det kan have alvorlige sundheds-og sikkerhedsmæssige konsekvenser for danske forbrugere.

Det er tal, der gør indtryk, siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen
Det er tal, der gør indtryk, siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen

Ulovlige sko, kosmetik, bildele og fødevarer. Markedet for kopivarer vokser sig større. I en ny rapport estimerer OECD og det europæiske varemærkekontor, EUIPO, at handlen med ulovlige kopivarer er steget fra 2,5 procent til at udgøre op til 3,3 procent af verdenshandlen svarende til omkring 3.346 mia. kroner. Desuden estimeres det, at importen til EU af kopivarer er steget eksplosivt fra 5 procent til at udgøre op til 6,8 procent.

“Det er en voldsom stigning i handlen med kopivarer, og tal som gør indtryk. Ulovlige kopivarer er skadelige for samfundet, for virksomheder og ikke mindst for de danske forbrugere, der udsættes for sundhedsskadelige- og sikkerhedsmæssige risici, “ siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, der koordinerer samarbejdet i Danmark mellem 12 myndigheder om bekæmpelse af kopivarer.

Forbrugere bør styre uden om kopivarer
Hvor det engang mest var luksusprodukter, der blev forfalsket, så er det i dag nærmest alle typer af varer – for eksempel sko, legetøj, kosmetik, medicin, mad og drikkevarer. Ifølge rapporten eksporteres størstedelen fra Kina, Hong Kong, De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet og Singapore.

“Den omfattende handel med kopivarer er et globalt problem, som skal bekæmpes fra mange fronter. Vi gør meget i Danmark, men bagmændene finder løbende nye veje til at lokke forbrugere, der er sultne efter et godt tilbud, til at købe kopivarer. Men man udsætter sig selv og familien for fare – eksempelvis fra sundhedsskadelige stoffer i tøj og legetøj, “ siger Barbara Suhr Jessen.

For at hjælpe forbrugerne til bedre at kunne styre uden om kopivarer, blev hjemmesiden jegvælgerægte.dk for nylig lanceret. Her kan forbrugere og virksomheder søge viden om kopivarer og ulovlig streaming af musik og film.

Det er vigtigt, at immaterielle rettigheder kan håndhæves over for de kriminelle. Derfor var oprettelsen af en permanet IPR-enhed hos SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, et væsentligt initiativ. Enheden efterforsker og strafforfølger sager om krænkelse af immaterielle rettigheder som ophavsrettigheder, varemærkerettigheder, designrettigheder og overtrædelse af visse regler i radio- og fjernsynslovgivningen.

Der er desuden oprettet en Hotline hos Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor både forbrugere og virksomheder kan få information og vejledning om kopivarer.

FAKTA

  • Myndighedsnetværket bag hjemmesiden består af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.
  • Hjemmesiden er finasieret af EUIPO, der er et decentraliseret EU-agentur baseret i Alicante, Spanien. Agenturet står for registrering af EU-varemærker og registrerede EF-design, som begge sikrer beskyttelse af immaterielle ejendomsrettigheder i alle EU's medlemsstater. EUIPO gennemfører også samarbejdsaktiviteter med de nationale og regionale kontorer for immateriel ejendomsret i EU.

Kontakter

Tine Heide ThomsenKommunikationschef

Tine er Kommunikationschef i Patent- og Varemærkestyrelsen. Ring til Tine, hvis du vil i kontakt med Patent- og Varemærkestyrelsen.

Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dk

Billeder

Det er tal, der gør indtryk, siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen
Det er tal, der gør indtryk, siger Barbara Suhr Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen
Download

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen hjælper virksomheder med at gøre ideer til forretning.

Vi er den myndighed i Danmark, der udsteder patenter og registrerer varemærker, brugsmodeller og designbeskyttelser.

Herudover arbejder Patent- og Varemærkestyrelsen for at udvikle politik og forbedre betingelserne for brugen af Immaterielle ejendomsrettigheder i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum