Naturvidenskabernes HusNaturvidenskabernes Hus

Odense-virksomheder bakker op om Girls’ Day in Science

Del

Rekordmange piger deltager i den landsdækkende kampagnedag Girls’ Day in Science den 2. oktober, der skal inspirere piger til i langt højere grad at satse på en karriere inden for naturvidenskab, teknologi eller IT. En hel række Odense-virksomheder deltager.

Onsdag den 2. oktober slår arrangørerne til Girls' Day in Science dørene op til den landsdækkende kampagnedag, der har som mål at øge andelen af piger og kvinder inden for naturvidenskab, teknologi og IT. Det er syvende år i træk, at Girls' Day in Science finder sted.

I Odense er der hele otte Girls' Day in Science-arrangementer, som især har fokus på IT, kodning og robotter. 

Sidste år deltog 1.700 piger på landsplan. I år er tallet steget til over 3200. Der er dermed tale om et rekordstort deltagerantal.

Den høje deltagelse er lovende og positiv. Det er vigtigt, at vi sammen fx viser, at IT ikke kun er for unge mandlige nørder med hang til pizza, natarbejde og Red Bull. Vi er nødt til at udvide puljen, og det er oplagt at gøre noget ved, at der fortsat er en overrepræsentation af mænd på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser,” siger Henrik Grove, HR & administrationsmanager hos House of Code i Odense.

Det er andet år i træk, at House of Code i Odense deltager med et arrangement til Girls’ Day in Science, hvor det på landsplan i alt er 61 virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der inviterer grundskole- og gymnasiepiger på et besøg, hvor de kan undersøge og opleve, hvad de såkaldte STEM-fag og uddannelser indeholder. STEM står for Science, Technology, Engineering og Math.

Også Odense Kommune bakker op om Girls Day in Science, fortæller Sanne Munk Doll, der er projektleder for ”Verdens bedste robotby i børnehøjde” i Odense Kommune:

”I mange fag er der i dag en uligevægt imellem kvinder og mænd, og det gælder især i de teknologiske brancher. Det er brancher, der i de kommende år vil opleve en stor efterspørgsel på arbejdskraft, også i Odense. Derfor arbejder vi lige nu i Odense Kommune med en ny strategi, ”Verdens bedste robotby i børnehøjde”, der bl.a. har som mål, at flere piger vælger uddannelser inden for det teknologiske område. Det, der gør Girls’ Day in Science til noget helt særligt, er, at pigerne kommer ud og møder ”den virkelige verden” og kan møde rollemodeller i branchen,” siger hun.

Girls' Day in Science kan gøre op med fordomme
Girls’ Day in Science er også en anledning til at gøre op med nogle af de fordomme, der fortsat findes om IT-branchen, mener HR & administrationsmanager Henrik Grove:

”I IT-branchen har vi mennesker af begge køn, der er meget passionerede omkring det håndværk, de har lært. Det er samtidig en kreativ branche, hvor man arbejder tæt sammen i designprocessen."

Det er Naturvidenskabernes Hus’ netværk for skole-virksomhedssamarbejde, Tektanken, der står bag Girls’ Day in Science. Konstitueret direktør, Maiken Lykke Lolck, slår fast, at det er ude i virkeligheden og i mødet med rollemodellerne, at pigerne for alvor kan se og opleve, at man kan gøre en kæmpe forskel med naturvidenskabelige kompetencer:

”Selvom pigerne er i overtal på de videregående uddannelser samlet set, så er de fortsat i undertal på de tekniske og naturfaglige uddannelser. Og det er et problem. Vores samfund bygger i stigende grad på teknologi. Derfor har vi brug for flere, der både kan udvikle og betjene ny teknologi. I den udvikling har vi brug for både piger og drenge. Pigerne går også glip af nogle virkelig spændende job med muligheder for at gøre en forskel. Og det er ærgerligt,” siger Maiken Lykke Lolck.

Karina Esmine Ibsen, projektleder for Girls’ Day in Science i Naturvidenskabernes Hus, supplerer:

”Til Girls’ Day in Science sætter vi teknologien og naturvidenskaben i perspektiv. Undersøgelser peger på, at uddannelser og fag med en tæt kobling til stærke samfundsmæssige og menneskelige værdier tiltaler mange piger og kvinder. De ønsker en uddannelse og en karriere inden for et meningsfuldt fagområde, hvor de kan gøre en positiv forskel og skabe sig en stærk identitet,” siger hun og uddyber:

”Når pigerne kommer afsted på Girls Day in Science uden drengene ser vi, at de kommer på banen og opdager, at de netop med en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse kan gøre en forskel og med viden om naturvidenskab kan skabe en bedre verden."

20 piger fra Tinglykkeskolen besøger House of Code til Girls' Day in Science.

Girls' Day in Science foregår otte steder i Odense:

Gibotech
B&R Danmark
Hesehus
House of Code
MIR og Odense Tekniske Gymnasium
Syddansk Sundhedsinnovation 
Syddansk Universitet
Mace Group
 

 

FAKTA 

Om piger og uddannelse

I Danmark har vi brug for, at flere tager uddannelser inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Virksomhederne mangler medarbejdere med de kvalifikationer, og kvinder er underrepræsenteret inden for området. I en verden, der bliver stadig mere teknologisk funderet, har vi brug for, at både kvinder og mænd kan betjene og tage del i udviklingen af ny teknologi. 

Optagstal på STEM-Uddannelserne for 2019 

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kvinder udgør 32 procent af de optagne på STEM-uddannelserne bredt set, hvilket er en fremgang på 1 procentpoint i forhold til 2018. På nogle uddannelser inden for IT er antallet af kvinder dog markant lavere end en tredjedel. 

STEM er en samlebetegnelse for uddannelser, der ligger inden for Science, Technology, Engineering og Math.  

Find optagstallene her.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der mellem 2008 og 2018 er sket næsten en fordobling af antallet af STEM-studerende, imens optaget på videregående uddannelser generelt er steget med 55 procent. Men selvom der er sket en markant stigning i STEM-studerende, viser tallene samtidig, at fordelingen på omkring 70 procent mænd og 30 procent kvinder 
på STEM-uddannelserne er uændret i samme periode. 

Find statistikken her.

Girls’ Day in Science 2019 

Girls’ Day in Science sætter fokus på, at der er mange piger ikke har kendskab til de mange muligheder i STEM og derfor fravælger en IT-faglig, teknologisk eller naturvidenskabelig retning i deres uddannelses- og karrierevalgGirls’ Day in Science har fokus på succesoplevelser, så pigerne får tiltro til egne evner og dermed åbner øjnene for en fremtid med STEM.

Den 2. oktober slår 61 virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for over 3200 piger fra grundskoler og gymnasier på Tektankens kampagnedag, Girls’ Day in Science. Det er syvende gang, at Girls Day in Science finder sted.

Til Girls’ Day in Science bliver pigerne inviteret indenfor for at deltage i praktiske og virksomhedsrelaterede workshops. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab.
 
Se alle arrangører på www.tektanken.dk. Sortér på Girls Day in Science under Undervisningstilbud.

Om Naturvidenskabernes Hus og Tektanken 

Som samfund har vi behov for, at flere unge inspireres til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Det er  hovedformålet med Tektanken, et landsdækkende netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der faciliteres af Naturvidenskabernes Hus.  

Gennem Tektanken gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller på faglige virksomhedsbesøg. 

Girls’ Day in Science er Tektankens landsdækkende kampagnedag.  

Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 500 virksomheder. 

Tektanken er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Nordea-fonden, Lundbeckfonden og Fremstillingsindustrien. 

www.nvhus.dk

Kontakter

Maiken Lykke LolckKonstitueret direktør

Maiken er konstitueret direktør og udviklingschef i Naturvidenskabernes Hus

40 58 40 64mll@nvhus.dk

Bjørn Kock LærkedahlKommunikationschef

Bjørn er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus

51194944bkl@nvhus.dk

Billeder

Download
Fotobyline: Hempel
Fotobyline: Hempel
Download
Fotobyline: Hempel
Fotobyline: Hempel
Download
Fotobyline: Terma
Fotobyline: Terma
Download

Links

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
P.E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

51194944http://www.nvhus.dk

NATURVIDENSKABERNES HUS

Gennem TEKTANKEN bygger vi bro mellem skoler og virksomheder og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning.

NATURFAGSMARATON er en fest for fællesskab, sammenhold og gode ideer. Kreativt og innovativt undervisningsforløb for 5. og 6. klasse med spændende opgaver og en sjov, lokal konkurrencedag.

 

Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.

WWW.NVHUS.DK

Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum