Nyuddannede bliver boende: Flere lokale uddannelser er afgørende for vækst og udvikling i hele Danmark
Flere end 7 ud af 10 dimittender bliver boende i den region, de er uddannet i. Det viser en ny analyse fra Danske Regioner, som Ugebrevet Mandag Morgen i dag bringer. Landsforeningen Danmark på Vippen kræver et opgør med årtiers centralisering på uddannelsesområdet.
72 pct. af dimittenderne fra erhvervsakademierne, 78 pct. fra professionshøjskolerne og 68 pct. fra universiteterne bor 2-3 år efter endt uddannelse i den region, de er uddannet i.
Analysen, som Danske Regioner har offentliggjort i dag mandag på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, viser, hvor afgørende det er, at der er gode uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Det siger formand for Danmark på Vippen Kim Ruberg til Ugebrevet Mandag Morgen:
“Når det tydeligvis er sådan, at man ikke kan få dimittender til at søge ud, så er løsningen meget simpel: Læg de dele af uddannelserne, der har med det eksporterende erhvervsliv at gøre, dér, hvor der er brug for det,” siger han.
En analyse, som Danmark på Vippen udgav i 2017, viser, at 80 pct. af alle uddannelsespladser på de videregående uddannelser er placeret i de fire store byområder i Danmark. Og med tanke på de færdiguddannedes manglende mobilitet er det for dansk økonomi afgørende med flere gode og relevante uddannelsesmuligheder i hele Danmark, som kan understøtte eksportvirksomhederne i det lokale Danmark:
“Danmark lever af sine eksportvirksomheder. Uden dem ville der ikke være brug for servicevirksomheder, og der ville ikke være råd til den enorme offentlige sektor, vi har. Det starter og slutter med tilstanden for vores eksportvirksomheder. Så vi er ved at save den gren over, vi selv sidder på, hvis vi ikke tager det her alvorligt,” siger Kim Ruberg til Mandag Morgen.
Borgmester: Mere lokal uddannelse
En bekymring, som Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune og næstformand i Danmark på Vippen, deler. Hele Danmark bør være interesseret i mere lokal uddannelse, siger han til Mandag Morgen:
“Det handler simpelthen om at understøtte den vækst, vi har i Danmark. Esbjerg er Danmarks energimetropol med masser af aktiviteter i offshore- og energibranchen med millioner af kroner i skatteindtægter, som vi jo alle har glæde af. Og hvis ikke vi kan levere den kvalificerede arbejdskraft, branchen har brug for, så ender det med, at virksomhederne placerer sig uden for Danmarks grænser, og så taber vi alle,” siger han.
Analysen fra Danske Regioner viser samtidig, at den lokale forankring hos nyuddannede er højest på mindre uddannelsesinstitutioner. Eksempelvis bor hele 96 pct. af de færdiguddannede fra UC Nordjyllands campus i Thisted stadig i Region Nordjylland 2-3 år efter endt uddannelse. For PH Absalon i Vordingborg er tallet 93 pct., mens 90 pct. af de nyuddannede fra EA MidtVest i Herning fortsat bor i Region Midtjylland 2-3 år efter endt uddannelse.
Og når de færdiguddannede ikke vil flytte, må vi uddanne dem lokalt, siger Esbjergs borgmester:
”Her i Esbjerg har vi et erhvervsliv, der har nogle udfordringer med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft. Det kan være ret vanskeligt at motivere unge folk til at flytte på tværs af landet for at tage et rigtig godt job, som de her tal jo viser. Så derfor giver det rigtig god mening at få dem uddannet lokalt i stedet,” siger Jesper Frost Rasmussen til Mandag Morgen.
Læs hele analysen fra Danske Regioner her: http://www.regioner.dk/media/8084/dimittenders-bosaetning-efter-endt-uddannelse_analyse.pdf
Kontakter
Martin Ø. Carstensen
Kommunikationschef Danmark på Vippen
Mail: martin@danmarkpaavippen.dk
Tlf.: 23 71 00 43
Information om Danmark på Vippen
Danmark på Vippen er en partipolitisk neutral landsforening, der kæmper for vækst, velstand og lige vilkår i hele Danmark. Vi ønsker en debat om Danmarks fremtid baseret på fakta. Derfor er vores fornemste opgave at analysere, dokumentere og formidle viden om, hvordan vi skaber balance i Danmark – til gavn for hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danmark på Vippen
Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmark på Vippen
7 ud af 10 deltagere i nationale debatprogrammer arbejder i København17.4.2018 01:00 | pressemeddelelse
Næsten 70 pct. af alle deltagere i fire nationale debatprogrammer har arbejdssted i landsdelen Byen København. Det viser en ny undersøgelse, som Danmark på Vippen har lavet. ”De såkaldt landsdækkende medier er med til at skævvride vores land,” siger formand i Danmark på Vippen Kim Ruberg.
Udligning: Ingen aftale er bedre end smal aftale baseret på tilfældige justeringer13.4.2018 12:02 | pressemeddelelse
Ret de åbenlyse fejl i den nuværende udligningsordning og nedsæt en ny kommission, der skal se på området med helt nye øjne, lyder det fra landsforeningen Danmark på Vippen på baggrund af, at regeringen endnu ikke har været i stand til at lande en aftale om en ny udligningsordning
Yderkommuner taber stort i forslag til ny udligning: Ønsker regeringen et Danmark i ubalance?3.4.2018 16:32 | pressemeddelelse
Udligningen mellem de rige og fattige kommuner reduceres, hvis regeringens forslag til en ny udligningsordning vedtages, skriver det økonomiske ugebrev NB-Økonomi. Danmark knækker over i to, hvis forslaget realiseres, lyder det fra landsforeningen Danmark på Vippen og flere borgmestre.
Danmark på Vippen: Helt uforståeligt, at regeringen placerer ny statslig institution midt i København16.3.2018 10:12 | pressemeddelelse
Regeringen fortsætter med at placere nye statslige arbejdspladser i København, skriver Avisen Danmark fredag. Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen, ser det som et beklageligt eksempel på, at den automatiske centralisering desværre fortsætter ufortrødent.
Kommunal udligning: Der er behov for en gennemgribende reform22.2.2018 14:47 | pressemeddelelse
Der er brug for en langt mere gennemgribende reform af den nuværende udligningsordning end de småjusteringer, som Finansieringsudvalget under Økonomi- og Indenrigsministeriet i går aftes fremlagde, lyder det fra landsforeningen Danmark på Vippen.
Kim Ruberg bliver ny formand i Danmark på Vippen29.1.2018 13:36 | pressemeddelelse
Landsforeningen Danmark på Vippen har på dagens generalforsamling valgt ny formand. Kim Ruberg, der de seneste to år har været næstformand, afløser Jakob Fastrup på posten. Ny næstformand bliver Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum