Nyt udspil fra Landbrug & Fødevarer: Vi skal luge ud i klimabureaukratiet
Med fem tiltag og en række konkrete forslag vil Landbrug & Fødevarer sætte turbo på den grønne omstilling uanset farven på en kommende regering.
- Landbrug- og fødevareerhvervet skaber ikke kun nogle af verdens bedste fødevarer, men er også kilden til udvikling og arbejdspladser i landdistrikterne. Lige nu er der masser af kreative og nytænkende danskere, som arbejder med klimaløsninger til landbruget. Desværre kan vi ikke arbejde så hurtigt som vi gerne vil, fordi forældede regler og langsomt bureaukrati stopper os, siger formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard.
Landbrug & Fødevarer ønsker at sætte endnu mere fart i de grønne løsninger, og det er ekstra relevant netop nu, hvor store dele af verden står i en energi- og fødevarekrise.
- Vi står i en krise, hvor meget er ude af vores hænder, men der er også nogle ting, vi kan gøre noget ved. Eksempelvis kan vi rydde op i regler, der forhindrer mere udbygning af biogas, og vi kan sætte mere tempo på godkendelser af foderprodukter, der sænker landbrugets samlede udledning af klimagasser, siger Søren Søndergaard.
I Landbrug & Fødevarers udspil Fra Bureaukrati til Klimahandling påpeger erhvervsorganisationen, at komplicerede regler fx spænder ben for udbredelsen af biokul.
Biokul kommer fra pyrolyse, som kan skabe klimavenligt flybrændstof og trække CO2 ud af atmosfæren. Biokullet spredes på landbrugets marker og binder CO2, men uklare regler og bekendtgørelser betyder, at kullet er meget kompliceret at håndtere i praksis.
Et andet eksempel er foderproduktet Bovaer, som kan sænke en kos metanudledning med op til 30 procent. Produktet er godkendt i andre EU-lande, men i Danmark samler sagen støv.
- Det er fjollet, at vi har produkter på hylden, som vi ikke må røre, fordi den danske godkendelse trækker ud. Når EU har lavet en godkendelse, synes jeg, vi skal se at få opprioriteret den danske sagsbehandling, siger Søren Søndergaard.
Det er et år siden at Folketinget indgik en historisk bred aftale på landbrugsområdet. Aftalen forpligter erhvervet på at levere klimareduktioner på 7,4 mio. tons CO2e frem mod 2030. Landbruget er den eneste sektor i Danmark, som har et bindende klimamål.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Information om Landbrug & Fødevarer
Læs hele udspillet Fra Bureaukrati til Klimahandling på www.lf.dk/klimahandling
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum