Beskæftigelsesministeriet

Nyt tilsyn på landets byggepladser fortsætter

Del

Forsøg med uanmeldte besøg på byggepladser fortsætter. Partier bag arbejdsmiljøaftale har besluttet at forlænge forsøget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og partierne i arbejdsmiljøforligskredsen har aftalt at forlænge et forsøg med et nyt byggepladstilsyn, der skal nedbringe ulykker og nedslidning i byggeriet. Det sker efter, de første erfaringer har vist, at tilsynet har været en succes. 

Arbejdstilsynet finder med det nye byggepladstilsyn frem til markant flere arbejdsmiljøproblemer. 45 procent af de første 490 besøgte bygge- og anlægsvirksomheder har modtaget en afgørelse om konkrete arbejdsmiljørisici. Det er en langt højere andel end det, der normalt findes ved det såkaldte risikobaserede tilsyn. Her fandt Arbejdstilsynet i første halvår af 2017 kun arbejdsmiljøproblemer på 13 procent af virksomhederne.

Samtidig har både de tilsynsførende, virksomhederne og arbejdsmarkedets parter givet udtryk for, at det nye byggepladstilsyn virker bedre end den gamle tilsynsmetode.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er helt afgørende, at vi får knækket ulykkeskurven i byggeriet, hvor alt for mange ansatte kommer alvorligt til skade. Derfor er det også helt uden tøven, at jeg nu forlænger forsøget med den nye tilsynsmetode, som har vist sig at være særdeles effektiv til at få opsporet og sat en stopper for farlige arbejdssituationer ude på landets byggepladser.

- Resultaterne taler for sig selv: Den nye tilsynsmetode har været den helt rigtige strategi. Tidligere blev virksomhederne på forhånd varslet om, at der ville komme et tilsyn, og der var kun fokus på den enkelte virksomheds arbejdsmiljøproblemer. Nu rykker Arbejdstilsynet uanmeldt ud og kontrollerer alle virksomhederne på byggepladsen – og det har i den grad givet pote.

Det nye helhedsorienterede byggepladstilsyn indebærer, at Arbejdstilsynets tilsynsindsats tilrettelægges ud fra byggeriets særlige kompleksitet med mange skiftende arbejdssteder og flere virksomheder på byggepladsen.

Det betyder blandt andet, at Arbejdstilsynet i højere grad kommer uanmeldt ude på byggepladserne på baggrund af den viden, som tilsynet har fra bl.a. byggepladsanmeldelser, klager eller alvorlige ulykker.

Arbejdstilsynet afdækker samtidig arbejdsmiljøproblemer på hele byggepladsen – og ikke kun på den enkelte virksomhed. Det vil sige, at der både er fokus på de rammer, der er sat af byggeledelsen og bygherre og på arbejdsmiljøproblemer i den enkelte virksomhed.

Endelig går Arbejdstilsynet mere i dialog med virksomhederne, byggeledelsen og bygherren om planlægning og samarbejde for at forebygge ulykker og nedslidning. Hvis Arbejdstilsynet fx konstaterer, at der på byggepladsen er en direkte risiko for de ansattes sikkerhed og sundhed, afholdes der et dialogmøde hos den ansvarlige virksomhed.

Forsøget med den nye tilsynsmetode blev igangsat den 1. november 2017, og i første omgang blev det besluttet, at det skulle løbe frem til udgangen af april. I lyset af de positive erfaringer fortsætter tilsynsmetoden nu, indtil ekspertudvalget om arbejdsmiljø senere på året afgiver sine anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Derefter skal der tages stilling til en permanent tilsynsmodel i byggeriet.

Kontakt: Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

 

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Stina Vrang Elias udpeget som formand for NFA8.2.2019 10:19:39Pressemeddelelse

Administrerende direktør i Tænketanken DEA, Stina Vrang Elias er udpeget som ny bestyrelsesformand på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Bestyrelsen varetager den overordnede ledelse af NFA i henhold til ’Vedtægt for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø’. Stina Vrang Elias er udpeget for en 4-årig periode, som løber frem til og med 2022. Hun tager over efter professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, der har været formand for NFA’s bestyrelse siden 2001. Beskæftigelsesminister Troels Lund siger: - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø får med Stina Vrang Elias en formand med stor viden og erfaring fra forsknings- og uddannelsesområdet og derudover et stort kendskab til det danske Arbejdsmarked. Jeg er helt sikker på, at Stina Vrang Elias er den rette til at omsætte forskningsresultater til praktiske løsninger, som kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne rundt omkring i virksomhederne. Det er en vigtig dagsord

Danmark undgår unødige regler – virksomheder sparer 1,8 mia. kr.4.2.2019 15:50:36Pressemeddelelse

Virksomhederne vil samlet set spare 1,8 mia. kr. om året som følge af regeringens fokus på overimplementering af lovgivning fra EU. Det viser en opgørelse over det, man har fået ud af arbejdet i bl.a. Implementeringsrådet (IR) og regeringens Implementeringsudvalg (IU). Langt størstedelen af pengene stammer fra Fødevare- og landbrugspakken fra 2015, som bl.a. implementerede det såkaldte nitratdirektiv mindre byrdefyldt i forhold til tidligere, hvilket i sig selv har givet 1,5 mia. kr. i årlige byrdelettelser. Selv om Fødevare- og landbrugspakken ikke er behandlet i regeringens Implementeringsudvalg, der blev oprettet kort før pakkens vedtagelse, er den et væsentligt bidrag til regeringens arbejde med at reducere byrder i forbindelse med EU-lovgivning. Redskaber, der nu er en integreret del af IU-arbejdet, blev anvendt til at afsøge muligheder for at ændre implementeringen af nitratdirektivet. Dertil kommer ca. 200 mio. kr. fra udvalgets arbejde med bl.a. at undersøge og ændre eksisteren

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum