Nyt talegenkendelsessystem i Region Sjælland lærer hurtigt lægens stemme at kende
Region Sjælland bruger som den første region i Danmark talegenkendelsessystemet Dragon, der benytter deep learning til talegenkendelse. Dermed nedbrydes tale og ord til mindre fragmenter, som giver computeren større chance for at genkende lyde og ord fra brugerne.
Den teknologiske udvikling har gjort, at computerkraften i dag er så stor, at det er blevet muligt at anvende deep learning – på dansk neurale netværk - der fanger langt mere præcist, hvad brugeren dikterer. Tidligere skulle talegenkendelsessystemet lære brugernes måde at tale på at kende, før de kunne få fuldt udbytte af det. Mange læger har derfor brugt tid på at læse eksempelvis H.C. Andersens eventyr, så computeren lærte deres stemme at kende.
Talegenkendelse er ikke nyt i Region Sjælland, men siden september er systemet blevet opgraderet til at bruge den nye teknologi, der findes i Dragon. Systemet bruges af alle faggrupper, og en af dem, der er glad for det nye system, er overlæge i pædiatri på Nykøbing F. Sygehus, Susanne Mejlby.
- Jeg er meget glad for det nye talegenkendelsessystem, som jeg oplever, er meget bedre end det gamle. Systemet laver ganske få fejl, og det har været lige til at gå i gang med at bruge. Hvis der har været tekniske udfordringer, så har de været nemme at løse – og jeg er ikke noget computer-geni. Faktisk er jeg langsom til at skrive, og her hjælper systemet mig enormt. Jeg sparer en masse tid, som jeg kan bruge på patienterne i stedet, lyder det fra overlæge Susanne Mejlby.
Når lægen holder fri, tilpasser systemet sig
Det nye talegenkendelsessystem er nemt og intuitivt at bruge, og det skriver mere korrekt end det tidligere system, og det har ifølge it-chef i Region Sjælland, Henning Trier været meget vigtigt, fordi det sparer lægerne for tid i en travl hverdag.
- Systemet lytter til lægens diktering og skriver en sammenhængende mening, når der holdes pause. Systemet er intelligent og tilpasser sig løbende den enkelte læges måde at tale på og kan eksempelvis tage højde for lægens dialekt, tone og accent. Mens lægen holder fri, tilpasser systemet sig. Hver nat leder systemet efter eksempelvis mønstre i måden lægen taler, så disse genkendes, og er dermed med til at øge systemets hastighed, næste gang værktøjet bruges, forklarer it-chef Henning Trier.
Systemet erstatter klik
Talegenkendelsessystemet kan bruges til at navigere rundt på computeren, og det kan også bruges til at navigere i Sundhedsplatformen. Ved hjælp af talekommandoer kan lægerne hurtigt og effektivt navigere rundt mellem de forskellige aktiviteter i Sundhedsplatformen, og der kan indsættes prædefinerede autotekster og fraser.
Systemet giver også mulighed for at bevæge sig hurtigt mellem Sundhedsplatformen og tredjepartsystemer som eksempelvis patologisystemet Patobank og røntgensystemet XDS. Dermed kan arbejdsgange, som normalt kræver op til 20 klik på tastaturet erstattes af talekommandoer som eksempelvis ”Gå til Patobank”.
Talegenkendelseststemet kan også gøre hverdagen lettere for andre faggrupper som sygeplejersker og fysioterapeuter.
Region Sjælland er lige nu de eneste i sundhedssektoren i Danmark, der bruger et intelligent talegenkendelsesprogram. Region Syddanmark og Region Hovedstaden har købt systemet, og Region Sjælland deler viden og erfaringer med de to regioner.
Nøgleord
Kontakter
It-chef Henning Trier, 51 20 22 28
Projektleder Carin Birgitta Eriksson, 24 97 04 59
Information om Region Sjælland
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Tre ud af fire borgere over 65 år er nu vaccineret19.12.2024 09:50:18 CET | Pressemeddelelse
Tre ud af fire af borgerne over 65 år i Region Sjælland er nu vaccineret mod covid-19 og influenza. Plejehjemsbeboere har en endnu højere vaccinationstilslutning.
Region Sjælland efterspørger idéer og forslag til kommende Råstofplan 20263.12.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Sjælland indleder nu arbejdet frem mod en ny råstofplan. Første skridt i processen er indkaldelse af idéer og forslag, hvor borgere, myndigheder og indvindere kan komme med idéer og forslag til den kommende råstofplan. Høringsperioden løber fra 6. december 2024 til 31. januar 2025.
Region Sjælland styrker akutberedskabet med voksenelever21.11.2024 10:46:59 CET | Pressemeddelelse
Region Sjælland modtager godt 32 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at styrke akutberedskabet. En del af midlerne går til ansættelse af op til 10 voksenelever som ambulancebehandlere i regionens sydlige områder.
Region Sjælland: Vi ser frem til et mere lige og retfærdigt sundhedsvæsen15.11.2024 13:55:37 CET | Pressemeddelelse
En retfærdig fordeling af læger og andet sundhedspersonale, flere sundhedstilbud tæt på eget hjem eller nærmeste sygehus og flere sundhedsopgaver til regionerne. Ambitionerne i sundhedsreformen er de rette, og nu vil vi kæmpe for, at de bliver til virkelighed, lyder det fra formandskabet i Region Sjælland.
Region Sjælland planter et træ for hver nyfødt14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 2025 vil der blive plantet et træ for hvert nyfødt barn i Region Sjælland – en gave til både klima og fremtidige generationer. Som led i en større grøn investering har regionen bl.a. afsat 2 mio. kr. til projektet ’Børnenes Skove’, der skaber nye skovområder, reducerer CO2-udledningen og inviterer børn og familier til at tage aktiv del i træplantning og brug af de nye grønne arealer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum