Aalborg Universitet

Nyt studie: MRSA-bakterier opstod i pindsvin længe før brugen af methicillin

Del

Forskere fra Statens Serum Institut, University of Cambridge, Wellcome Sanger Institute og Aalborg Universitet har vist, at nogle af de mest berygtede og frygtede sygdomsfremkaldende mikroorganismer hos mennesker - de særlige methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bakterier – var tilstede i pindsvin længe inden, methicillin kom på markedet i 1959.

Nyt studie påviser, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer - de såkaldte MRSA-bakterier  - var tilstede i pindsvin længe inden, antibiotika kom på markedet. Foto: Pia Burmøller Hansen
Nyt studie påviser, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer - de såkaldte MRSA-bakterier - var tilstede i pindsvin længe inden, antibiotika kom på markedet. Foto: Pia Burmøller Hansen

Opdagelsen af antibiotika for mere end 80 år siden har ført til store forbedringer i menneskers og dyrs sundhed. Men hver gang man tog et nyt antibiotikum i brug, svarede bakterierne hurtigt igen ved at blive resistente. Derfor har man indtil nu regnet med, at resistens i sygdomsfremkaldende bakterier er et moderne fænomen, der er drevet af vores brug af antibiotika. Dog har det været et stort mysterium, hvordan resistens kunne opstå så hurtigt.

Nu har et nyt studie imidlertid løst en del af gåden. AAUs egen pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, er medforfatter på den videnskabelige artikel, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.

Pindsvin bærer MRSA

Sophie stod i spidsen for et studie fra 2019, der viste, at pindsvin er naturlige bærere af methicillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bakterier, og det var dette fund, der dannede grundlaget for de videre undersøgelser, der ledte til disse opsigtsvækkende opdagelser:

Det nye studie viser, at MRSA er vidt udbredt blandt pindsvin i flere vest- og centraleuropæiske lande. Det gælder blandt andet Danmark og Storbritannien samt New Zealand, hvor pindsvin kom til fra Storbritannien i sidste halvdel af 1800-tallet. Det viser sig, at bakterierne indeholder et gen, mecC, der gør dem resistente overfor methicillin.

Den høje forekomst af mecC-MRSA hos pindsvin er overraskende, fordi der er tale om vilde dyr, som jo ikke er udsat for antibiotikabehandling”, fortæller Anders Rhod Larsen. Han er til daglig leder af Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på SSI.

En svamp hos pindsvin producerer penicillin

Det fik forskerne til at lede efter andre forklaringer på tilstedeværelsen af mecC-MRSA i pindsvin.

Vi faldt over et gammelt studie fra 1960’erne. Det viste, at en særlig svamp hos pindsvin er i stand til at producere et penicillin-lignende antibiotikum, der minder meget om methicillin”, siger seniorforsker Jesper Larsen fra SSI, som har ledet undersøgelsen. Han fortsætter:

Vores undersøgelser viste, at svampen producerer to slags antibiotika, som begge minder meget om methicillin. Tilsammen dræber de methicillin-følsomme Staphylococcus aureus bakterier men ikke MRSA”.

MRSA er meget ældre end hidtil antaget

Fundet af mecC-MRSA-bakterier i pindsvin fra New Zealand tyder på, at de allerede var tilstede i europæiske pindsvin, inden de blev indført til New Zealand i sidste halvdel af 1800-tallet. Altså lang tid før methicillin kom på markedet i 1959. Derfor valgte forskerne at finde ud af, hvornår mecC-MRSA opstod i pindsvin ved at undersøge deres arvemasse.

Vores resultater viser, at mecC-MRSA allerede var tilstede i pindsvin i begyndelsen af 1800-tallet. Det underminerer dermed fuldstændig den gængse opfattelse, at MRSA opstod i mennesker som følge af vores brug af antibiotika til behandling af infektioner”, forklarer Jesper Larsen.

Skal vi være bange for pindsvin i vores haver?

Det korte svar er nej. Mennesker får nemlig sjældent infektioner med mecC-MRSA-bakterier, selvom de har været tilstede i pindsvin i mere end 200 år. Desuden nyder folk at have pindsvin i deres haver, og indsatsen fra haveejerne for at bevare pindsvinene i naturen, er essentiel.

Men det er vigtigt at huske på, at vilde dyr kan bære rundt på bakterier, parasitter, svampe og virusser, som i sjældne tilfælde kan føre til sygdom hos mennesker. Derfor er det vigtigt altid at holde en god håndhygiejne, når man fodrer og eventuelt rører ved pindsvinene. Både af hensyn til pindsvinene og os selv,” slutter Sophie Lund Rasmussen.

Læs mere

Læs den videnskabelige artikel i Nature: 
Emergence of methicillin resistance predates clinical use of antibiotics

Du kan følge Sophie Lund Rasmussens forskning i pindsvin her:

   Pindsvineforskning

@Dr_Pindsvin

   Dr Hedgehog

   ResearchGate

Kontakter

Seniorforsker og leder af studiet Jesper Larsen, Statens Serum Institut:

JRL@ssi.dk 
+45 3268 8635
+45 4093 3790

Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, affilieret ved Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU:

slr@bio.aau.dk
+45 22117268

Pressekontakt og kommunikationsrådgiver Camilla Kristensen, Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU

cakr@bio.aau.dk
+45 9940 9905

Billeder

Nyt studie påviser, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer - de såkaldte MRSA-bakterier  - var tilstede i pindsvin længe inden, antibiotika kom på markedet. Foto: Pia Burmøller Hansen
Nyt studie påviser, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer - de såkaldte MRSA-bakterier - var tilstede i pindsvin længe inden, antibiotika kom på markedet. Foto: Pia Burmøller Hansen
Download
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet  er medforfatter på ny videnskabelig artikel i Nature hvor ny  banebrydende viden om pindsvin og MRSA-bakterier i mennesker præsenteres.
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet er medforfatter på ny videnskabelig artikel i Nature hvor ny banebrydende viden om pindsvin og MRSA-bakterier i mennesker præsenteres.
Download

Links

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

TRE TOPFORSKERE FRA AALBORG UNIVERSITET MODTAGER KÆMPE FORSKNINGSBEVILLING2.12.2021 10:03:14 CET | Pressemeddelelse

Tre ud af de ti topforskere, der i år er blevet udnævnt til Villum Investigators, kommer fra Aalborg Universitet. Ud over titlen modtager professor Kim Guldstrand Larsen, Institut for Datalogi, professor Petar Popovski, Institut for Elektroniske Systemer, og professor Remus Teodorescu, Institut for Energiteknik, tilsammen knap 90 millioner kroner i forskningsbevillinger fra VILLUM FONDEN, der er en del af VELUX-koncernen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum