Esbjerg Kommune

Nyt stort Power-to-X-anlæg på vej i Esbjerg

Del

Det schweiziske energiselskab H2 Energy Europe planlægger at investere et milliardbeløb i opførelsen af Europas største PtX-anlæg i Esbjerg, som efter planen skal stå klar i 2024 og vil skabe 200-300 arbejdspladser. Anlægget skal omdanne grøn elektricitet til brint, som kan bruges direkte i lastbiler og anden tung landtransport. Som planerne ser ud nu, kommer Esbjerg til at huse to PtX-anlæg, som på hvert deres område bliver Europas største, siger Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen.

I begyndelsen af året blev det offentliggjort, at Europas største PtX-anlæg var på vej til Esbjerg. Nu melder endnu et selskab sig på banen. Energiselskabet H2 Energy Europe har købt en stor grund i Veldbæk ved Esbjerg på 11 hektar. Igen er der tale om et Power-to-X-anlæg og igen overgår anlægget tidligere etableringer i Europa, men hvor de eksisterende planer går på et ammoniak-anlæg, vil det nye anlæg fokusere på brint.

H2 Energy Europe vil omdanne strøm fra havvindmøllerne til brint, der kan bruges til den tunge landtransport. Virksomheden anslår, at etableringen af brintøkosystemet og hele forsyningskæden vil skabe mellem 200-300 nye, permanente arbejdspladser, når anlægget efter planen begynder produktionen i 2024.

Sådan lyder planen fra det schweiziske energiselskab, som vil investere et stort milliardbeløb i PtX-anlægget i den østlige del af Esbjerg, der bliver det største anlæg af sin slags i Europa.

”I Esbjerg er der de optimale forudsætninger i forhold til Power-to-X og brintproduktion. Først og fremmest er der en geografisk fordel på grund af placeringen i forhold til Nordsøens havvind, ligesom området også er godt placeret i forhold til eksportmuligheder til store industriområder i Tyskland og Nordeuropa, hvor en stor del af produktionen forventes at skulle være baseret på brint i fremtiden. Opførelsen af et brintanlæg i den størrelsesorden passer perfekt sammen med Danmarks PtX-strategi og vi ser frem til at være en del af den strategi ved at skabe et grønt økosystem i Danmark. Der er forskellige forhindringer, der skal overvindes for at sikre omstillingen til brintlastbiler, deriblandt en fremskyndet konstruktion af bintrørledning, men i tæt samarbejde med den danske regering tror vi på, at det er muligt at gennemføre,” forklarer Clifford zur Nieden, direktør i H2 Energy Europe om, hvorfor valget faldt på Esbjerg.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen hilser H2 Energy Europe velkommen til Danmark.

”Udmeldingen fra H2 Energy Europe er med til at skrive det nye kapitel i historien om Esbjerg som erhvervscentrum. Fra fiskeri og olieindvending er Esbjerg hastigt på vej mod en fremtid, der er med til at sætte streg under Danmark som en grøn stormagt. Nye grønne brændstoffer og brint er afgørende for fremtidens grønne samfund – ikke kun i Danmark, men også Europa og verden over. Teknologien indeholder store muligheder for både klimaet og erhvervslivet, og her er Esbjerg med til at bringe Danmark i front”, siger Dan Jørgensen.

”Vi vil producere morgendagens brændstof. Det er vores mål at skabe en omkostningseffektiv produktion og distribution af grønt, klimavenligt brint, som udelukkende produceres med vedvarende energi og er CO2-fri. Vi ser grønt brint som nøglen til en meningsfuld og effektiv omstilling fra fossile brændstoffer til emissionsfri brændselscelleelektromobilitet,” fortæller H2 Energy-direktøren videre om visionerne for projektet.

På samme måde som Danmark medvirkede til at opbygge en ramme for, at vindindustrien kunne få succes i stor skala, vil det samme kunne ske for brintlastbilens udbredelse.

Stærk og erfaren PtX-aktør

H2 Energy Europe er en erfaren aktør på Power-to-X-fronten, da virksomheden allerede producerer grøn brint i Schweiz og har 50 brintlastbiler på vejene, mens yderligere 1.600 forventes at blive leveret indenfor de næste fem år. Derudover har virksomheden et netværk af brinttankstationer i samarbejde med store aktører som Hyundai, Alpiq og Linde. Det er også en del af planen, at brintlastbiler og brinttankstationer skal være en del af H2 Energy Europe’s brintbaserede økosystem i Danmark.

”På sigt vil indførelsen af brintlastbiler hjælpe Danmark med at nå sine klimamål. Vi har en tostrenget plan, som indeholder et øjeblikkeligt fokus på at producere grøn brint i mindre skala ved udgangen af 2022, så de første brintlastbiler kan være på de danske veje. Det er efterfulgt af en potentiel implementering i massiv skala fra 2024, hvor det forventede 1GW-anlæg kan være fuldt operationelt,” lyder det fra Clifford zur Nieden, direktør i H2 Energy Europe.

Steen Hommel, der er direktør for the Trade Council og Global Bæredygtighed, som er forankret i Udenrigsministeriet, er glad for udsigten til endnu et stort Power-to-X-projekt i Esbjerg og Danmark.

”Danmarks grønne politiske ambitioner, et stabilt politisk klima og en velfungerende offentlig forvaltning betyder, at vi er et attraktivt land for bæredygtige energiinvesteringer. Det er en stor glæde at se, at vores tætte samarbejde med H2 Energy og Esbjerg Kommune har resulteret i planerne om at etablere et stort Power-to-X-projekt i Esbjerg. Invest in Denmark arbejder målrettet på at tiltrække udenlandske investeringer til Power-to-X-projekter i Danmark til gavn for dansk vækst og jobskabelse”, fortæller Steen Hommel.

Styrker Esbjergs position i den grønne omstilling

I Esbjerg vækker nyheden stor glæde hos borgmester Jesper Frost Rasmussen. Han ser H2 Energy Europe’s planer som et eksempel på, at byen går forrest med den grønne omstilling og skubber på den generelle udvikling inden for nye grønne energiløsninger, fordi transportområdet ikke kun er et lokalproblem, men i allerhøjeste grad en af de helt store udfordringer på internationalt plan.

”Esbjerg er ved at blive eksemplet til Europa og verden på den grønne omstilling. Nu har to store internationale spillere valgt Esbjerg til, og det skyldes til dels, atvi i mere end et årti været førende i Europa og hele verden i forhold til udskibning af havvindmøller. Esbjerg er godt på vej til at blive centrum for grøn energi,hvilket er med til at styrke Esbjergs position som dynamo for den grønne omstilling”, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Også hos Sydvestjyllands største erhvervsorganisation, Business Esbjerg, er begejstringen til at fornemme. Her har man i tæt og godt samarbejde med Invest in Denmark, som har været en afgørende medspiller, arbejdet målrettet for at få aftalen med H2 Energy Europe på plads.

”Det her er en fantastisk nyhed og viser, at den grønne udvikling sker her og nu i det sydvestjyske, hvor vi har optimale betingelser for at gå foran. Store konkrete projekter som det her gør en kæmpe forskel i forhold til klimamålene og den grønne omstilling. Samtidig viser det, at vi har forudsætningerne for at være et særdeles attraktivt område for investorer, der kigger efter grønne investeringer,” udtaler Business Esbjerg-direktør Susanne Nordenbæk.

 

 

About H2 Energy

H2 Energy was established in 2014 in Zurich, Switzerland, with the vision to play an active role in fighting climate change. The company wants to make hydrogen from renewable energy a cornerstone of the energy system by expanding the entire value chain across production, distribution and consumption in a sustainable and economic way. H2 Energy is involved in the entire hydrogen value chain, offering know-how and engineering each step of the way. The company draws on many years of experience, particularly in creating hydrogen production plants, establishing hydrogen refuelling stations and in the engineering of hydrogen fuel cell applications.

Visit: www.h2energy.ch

Nøgleord

Kontakter

Clifford zur Nieden, H2 Energy Europe, tlf. +41 43 343 90 00 - info@h2energy.ch
Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune, tlf. +45 27 24 18 00
Susanne Nordenbæk, direktør i Business Esbjerg, tlf. +45 29 38 08 39
Kim Schultz, special advisor – Cleantech, tlf. +45 21 40 83 80

Billeder

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Nyt projekt spørger borgerne, hvordan mennesker med demens trygt kan færdes i samfundet18.8.2022 14:33:17 CEST | Pressemeddelelse

Hvad kan vi i fællesskab gøre, for at mennesker med demens eller andre skjulte funktionsnedsættelser i hjernen kan færdes trygt i samfundet? Det spørgsmål besvares bedst af dem, som selv oplever udfordringerne i hverdagen. Derfor inviterer Esbjerg, Varde og Fanø kommuner, Sydvestjysk Sygehus, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen nu til borgermøder om netop dette emne.

Nu kan internationale tilflyttere se frem til at blive betjent lokalt i Esbjerg, når de skal have opholdstilladelse, CPR-nummer eller skattekort10.8.2022 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Et mangeårigt ønske fra Esbjerg Kommune og hele Vestjylland er nu gået i opfyldelse. Styrelsen for International Rekruttering og Integration har netop meddelt, at Esbjerg får et internationalt borgerservicecenter (ICS), som kommer til at betjene 7.000 - 10.000 internationale borgere. Centret bliver placeret på Esbjerg Rådhus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum