Nyt samarbejde skal styrke praktikken for fremtidens pædagoger
Københavns Professionshøjskole og Frederiksberg Kommune har indgået en forpligtende aftale om bedre praktikforløb for pædagogstuderende, så overgangen mellem undervisning og praksis bliver mere naturlig

Som pædagogstuderende kan det være en stor omvæltning at komme ud i praktik i en daginstitution og pludselig stå med ansvaret for en børnegruppe. Omvendt er praktikken en vigtig og afgørende del af pædagoguddannelsen, da man for alvor får prøvet den teori af, som man har lært i undervisningen. Derfor har Københavns Professionshøjskole og Frederiksberg Kommune indgået en aftale, som skal sikre et bedre og mere sammenhængende praktikforløb for de pædagogstuderende.
Dekan Annegrete Juul fra det Pædagogiske Fakultet på Københavns Professionshøjskole ser frem til samarbejdet med Frederiksberg Kommune, som går under navnet ”Det eksemplariske praktikforløb”.
”Jeg har virkelig store forventninger til samarbejdet. Vi står nu skulder ved skulder med vores meduddannere i Frederiksberg Kommune for at give vores pædagogstuderende en langt større sammenhæng mellem undervisning og praktik. Det gør vi f.eks. ved at etablere fælles velkomstdage til alle nye pædagogstuderende i praktik og ved at styrke samarbejdet med praktikvejlederne i kommunen. Vi gør det desuden ved at arbejde med videobaseret praksis refleksion, som også medvirker til at bygge bro mellem den læring der sker i praktikken, og den der sker i skolen”, forklarer Annegrete Juul.
I en evaluering fra Partnerskabet om Sammenhængende Uddannelser fra 2021 svarer 77 procent af de pædagogstuderende fra Københavns Professionshøjskole, at praktikken i høj eller meget høj grad har øget forståelsen af deres fag, men kun 72 procent svarer, at de er blevet taget godt imod af praktikstedet. Tilsvarende svarer kun 37 procent, at de i høj eller meget høj grad oplever, at pædagoguddannelsen har forberedt dem på praktikken. Der er med andre ord plads til forbedringer, fastslår Annegrete Juul.
”Praktikken på pædagoguddannelsen fylder jo 1/3 af uddannelsen, så samarbejdet med Frederiksberg Kommune kommer også til at indeholde fælles retningslinjer for, hvordan praktikstederne tager imod nye praktikanter. Og så vil praktikvejlederne være mere synlige på selve pædagoguddannelsen inden praktikken”.
Studerende skal klædes bedre på til arbejdslivet
Frederiksberg Kommune har cirka 250 pædagogstuderende fra Københavns Professionshøjskole i praktik om året, og borgmester Michael Vindfeldt (S) glæder sig over den nye samarbejdsaftale:
”Det er ikke nogen hemmelighed, at der er mangel på uddannede pædagoger, særligt her i hovedstadsområdet. Det er en kæmpe udfordring. Og derfor er vi rigtig glade for at indgå denne aftale med Københavns Professionshøjskole om at styrke praktikforløbet for de kommende studerende. Med samarbejdsaftalen understreger vi en endnu tættere sammenhæng mellem uddannelse og praktik med afsæt i at højne kvaliteten i pædagoguddannelsen til gavn for både de studerende, vores praktikinstitutioner – og i særdeleshed også for børnene. Det handler om at klæde de studerende så godt på til arbejdslivet som overhovedet muligt. Og så håber vi selvfølgelig, at samarbejdet kan motivere nye studerende til på sigt at søge job i kommunens dagtilbud”.
Formand for børneudvalget Daniel Panduro (Ø) glæder sig også over samarbejdsaftalen:
”Det er en vigtig samarbejdsaftale for Frederiksberg Kommune. Det giver nemlig rigtig meget til praksis i dagtilbuddene at have studerende. Derfor er der også en vigtig opgave i at understøtte de pædagogstuderendes udvikling som kompetente og engagerede professionelle. Det gør vi ved at styrke samarbejdet med Københavns Professionshøjskole og kvaliteten i de studerendes praktikforløb. Vi håber, de unge vil få et godt indtryk af, hvordan det er at arbejde i daginstitutioner her på Frederiksberg og kan se det som en fremtidig arbejdsplads for dem”.
Det nye samarbejde træder formelt i kraft den 25. maj kl. 10.00, hvor dekan Annegrete Juul, borgmester Michael Vindfeldt og formand for børneudvalget Daniel Panduro underskriver samarbejdsaftalen i daginstitutionen Solmarken på Frederiksberg, hvor der også vil være oplæg fra bl.a. praktikantvejledere og pædagogstuderende om det nye samarbejde.
For yderligere oplysninger:
Annegrete Juul, dekan for det Pædagogiske og Samfundsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51632484
Michael Duus Andersen, pressechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 23445383
Borgmester Michael Vindfeldt fra Frederiksberg Kommune gennem kommunikations- og formidlingschef Mark Thorsen, tlf.: 28982074
Daniel Panduro, formand for Frederiksberg Kommunes Børneudvalg, tlf.: 28982775
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Københavns Professionshøjskole
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Helsingør, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Ny satsning styrker forskning om erhvervsuddannelser24.6.2022 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Med et nyt nationalt videnscenter tager erhvervsuddannelserne et skridt i retning af et stærkere forskningsmiljø, der kan løfte kvaliteten og være med til at løse de udfordringer, sektoren står overfor
Jesper Fisker fortsætter som formand for Københavns Professionshøjskole20.5.2022 14:03:55 CEST | Pressemeddelelse
Den nye bestyrelse er på plads for Københavns Professionshøjskole, og den genvalgte formand Jesper Fisker ser frem til arbejdet med at tiltrække endnu flere studerende til vores vigtige uddannelser
Forskere: Pædagoger spiller en nøglerolle i modtagelsen af ukrainske familier6.4.2022 13:48:17 CEST | Nyhed
Pædagoger er et vigtigt bindeled mellem flygtningefamilier og det danske samfund. I kølvandet på flygtningestrømmen fra Ukraine er der brug for et ekstra stærkt fokus på tryg modtagelse – ikke bare af børnene, men også af forældrene, siger to dagtilbudsforskere fra Københavns Professionshøjskole
Kvote 2: Kritisk nedgang i antallet af ansøgere til lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen15.3.2022 14:06:48 CET | Pressemeddelelse
Københavns Professionshøjskole har modtaget 11.867 ansøgere via kvote 2, heraf 4.052 førsteprioritetsansøgere. Det er en voldsom nedgang på 19,9 procent i forhold til sidste år, advarer rektor Stefan Hermann
Forsker: Professionelle skal favne de spontant frivillige danskere i hjælpen til ukrainske flygtninge8.3.2022 12:12:25 CET | Pressemeddelelse
Danskernes spontane vilje til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine er stor. Men myndigheder og andre professionelle skal kommunikere klart, hvad planen er, og hvilke konkrete behov for hjælp, der skal dækkes først. For hvis ingen fortæller de frivillige, hvor de skal gå hen, risikerer de i værste fald at gå i vejen, fortæller Laurits Rauer Nielsen, der forsker i nødhjælps- og redningsarbejde og er lektor på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum