Nyt samarbejde skal styrke industriens supply chains
Det er forskelligt, både i hvilket omfang og hvordan virksomheder er blevet ramt af COVID-19. Mens nogle har mærket stor nedgang i omsætningen, har andre oplevet en kraftig vækst og har måske ikke kunnet følge med efterspørgslen, hvilket har påvirket deres renommé negativt.
I det nye projekt, SCR-SMV, vil der være fokus på virksomheder, der enten er kriseramte, kriseimmune eller kriseudnyttere, da deres individuelle sammensætninger i forhold til forskellige typer af supply chain-forstyrrelser er interessant for både industrien og virksomhederne selv, men også set gennem forskningsbriller. Fremtiden kommer nemlig i høj grad til at handle om resiliens og det at være forberedt på, at der fra tid til anden opstår uforudsigeligheder i et moderne og komplekst samfund.
- COVID-19-pandemien har skabt ødelæggelser og nedbrud verden over og ikke mindst i Danmark. Dansk økonomi er afhængig af internationalt samarbejde, og af at varerne kan flyde frit og uproblematisk globalt både på salgssiden og på forsyningssiden. Coronakrisen har vist, at danske forsyningskæder er særligt sårbare overfor uforudsete hændelser og nedbrud af forskellig art, lyder det fra professor Kim Sundtoft Hald fra Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School.
Det nye projekt har fokus på virksomhedens evne til at komme tilbage til udgangssituationen, eller til et bedre niveau, efter en forstyrrelse – for eksempel en pandemi, en naturkatastrofe eller et cyberangreb.
- Når virksomheder rammes af kriser og uventede udfordringer, kan det gå hårdt ud over konkurrenceevnen. Derfor er det vigtigt, at dansk erhvervsliv er robust og godt rustet til at imødegå fremtidige udfordringer, så der kan handles proaktivt og løsningsorienteret med kort aftræk, siger Thomas Hofman-Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond.
Projektet skal afdække den nuværende praksis på området og udvikle en række konkrete værktøjer og metoder, som kan ruste virksomhederne mod forretningsforstyrrelser i fremtiden. Værktøjerne bliver udviklet i samarbejde med 20 virksomheder og fokuserer på fire faser: (1) Situationsanalyse, (2) Forebyggelse, (3) Mitigation, (4) Recovery.
- Vi vil ikke arbejde med et særskilt branchefokus, når vi udvælger de 20 virksomheder. Vi vil derimod vurdere de enkelte virksomheder individuelt med fokus på interesse og det potentiale, der er for at øge virksomhedernes supply chain resilience. Det gør vi for at sikre en viden om området, som kan anvendes bredt af danske industrivirksomheder, når forskningsprojektet når sin slutning, forklarer projektleder og professor Jan Stentoft fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet.
Han fortæller, at projektets indsigter, metoder og værktøjer løbende bliver tilgængelige, så alle typer af produktionsvirksomheder kan få glæde af dem.
Projektet starter den 1. juni 2021 og løber over to år. Det støttes af Industriens Fond med godt 3 mio. kroner og gennemføres af professor Jan Stentoft, lektor Ole Stegmann Mikkelsen og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på SDU, professor Kim Sundtoft Hald fra Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS og professor Aseem Kinra fra Department of Global Supply Chain Management på Universität Bremen.
Læs mere om projektet på Industriens Fonds hjemmeside.
Kontakter
Jan Stentoft, professor ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, SDU, stentoft@sam.sdu.dk, tlf. 20 88 71 91.
Ole Østrup, formidlingschef ved Industriens Fond, oos@industriensfond.dk, tlf. 23 80 06 60.
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum