Udenrigsministeriet

Nyt samarbejde mellem Danmark og World Economic Forum: Verden har brug for lederskab for at drive overgangen til en cirkulær økonomi

Del

Klimaændringer, mangel på drikkevand, stigende affaldsmængder og knaphed på naturressourcer er nogle af de største udfordringer i bestræbelserne på at opfylde FN’s verdensmål. Verden skal omstilles til en cirkulær økonomi, hvor vi forbruger mindre, sparer på ressourcerne, genbruger produkter og genanvender affald i produktionen. I takt med den ambition præsenterede Regeringen i september en Strategi for Cirkulær Økonomi med en række konkrete forslag til, hvad vi skal gøre i Danmark.

Omstillingen til cirkulær økonomi kan kun lykkes, hvis vi samarbejder internationalt om at udvikle nye forretningsmodeller og teknologiske løsninger. De løsninger skal også udbredes til vækstøkonomier og udviklingslande. World Economic Forum har etableret en global platform for cirkulær økonomi, PACE, som Danmark i forbindelse med topmødet ”Partnering for Green Growth and the Global Goals” (P4G) har tilsluttet sig. Aftalen bliver underskrevet af udviklingsminister Ulla Tørnæs, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, erhvervsminister Rasmus Jarlov samt World Economic Forum.

Med aftalen får Danmark adgang til et globalt netværk af virksomheder og videninstitutioner, som kan understøtte det danske engagement på området. Samtidig åbnes for et tættere samarbejde mellem WEF og P4G-initiativet, hvor konkrete P4G-partnerskaber bidrager til arbejdet i PACE. Dette gælder ikke mindst i forhold til bekæmpelse af plastikforurening i udviklingslande.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler:

”Vi har et stærkt samarbejde med WEF, som nu yderligere konkretiseres. Vi får adgang til netværk og viden, som kan styrke vores arbejde med at fremme cirkulær økonomi i udviklingslande. Samarbejdet med PACE giver god mening som supplement til P4G-initiativet. Gennem P4G støtter vi partnerskaber, som kan gavne PACE i form af konkrete løsninger. Det gælder ikke mindst bekæmpelse af plastikforurening, som jeg personligt har engageret mig i, og hvor Danmark også har taget en række andre initiativer.”

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen udtaler:

”Cirkulær økonomi er ikke kun en grøn og gylden mulighed. Det er også en nødvendighed. Derfor er jeg godt tilfreds med, at World Economic Forum sætter fokus på den cirkulære økonomi og ønsker et samarbejde med Danmark. Det vil blive en vigtig platform for at udvikle den cirkulære økonomi, hvor vi kan udveksle erfaringer, og hvor virksomhederne kan få mulighed for at vise deres løsninger frem. Det handler om at få mere værdi ud af mindre og samtidig reducere miljøbelastningen, og jo flere der bidrager til den cirkulære dagsorden, desto bedre vil den fungere i praksis.”

Erhvervsminister Rasmus Jarlov udtaler:

"Vi ønsker, at Danmark og danske virksomheder skal gå i front for omstillingen til en cirkulær økonomi. Derfor lancerede regeringen for nyligt sin strategi for cirkulær økonomi. En global cirkulær økonomi lykkes især gennem nye partnerskaber på tværs af sektorer og landegrænser. Derfor er jeg glad for, at Danmark nu indgår et partnerskab med det anerkendte World Economic Forum. Samarbejdet vil blandt andet bidrage til at synliggøre danske virksomheders arbejde og omstilling til en cirkulær økonomi, hvilket på sigt kan styrke danske eksportmuligheder".

Koordinator for PACE, World Economic Forum, Antonia Gawel udtaler:

”Overgangen til en cirkulær økonomi kræver lederskab og offentlig-privat samarbejde. Der er et kæmpe økonomisk potential, men det bliver ikke indløst af sig selv. Verden oplever en utrolig grad af handling, når det gælder bevægelsen mod en cirkulær økonomi for plastik. Det skal vi udnytte til at vise, at overgangen til en cirkulær økonomi i stor skala er mulig. Det er ambitionen for Platform for Accelerating the Circular Economy, og vi er glade for at samarbejde med Danmark og P4G-initiativet for at gøre det til virkelighed.”

Naoko Ishii, PACE medformand samt CEO og formand for Global Environment Facility, udtaler:

”Det er en stor fornøjelse at byde velkommen til et voksende antal regeringer i PACE. Der er et akut behov for at bevæge verden mod en cirkulær økonomi, og PACE er en stærk platform, der bringer en bred koalition af interessenter sammen for at accelerere handling.”

For yderligere information kontakt: 

Presserådgiver, Natasha Guman, 61979133

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum