HK Danmark

Nyt råd skal sikre flere kvinder i IT og tech

Del
I 2030 vil vi mangle op mod 19.000 IT-specialister i Danmark ifølge IT-branchens egen vurdering. Og i en branche, hvor 76 % er mænd, så er det især kvinderne, der udgør et rekrutteringspotentiale, hvis vi skal vende udviklingen. Manglen på vigtige kompetencer og en mere mangfoldig arbejdsstyrke, risikerer nemlig at gå ud over dansk værdi- og jobskabelse samt vores evne til at finde bæredygtige løsninger på samfundsproblemer. Derfor lancerer HK/Privat i dag, fredag den 14. juni, et IT-Kvinderåd med Tænketanken DEA som en del af formandskabet. Målet er at stå stærkt på både uddannelse og arbejdsmarked i forhold til at løse problemstillingen.
Stina Vrang Elias, direktør i DEA, og Simon Tøgern, formand i HK/Privat, deler formandskabet i IT-Kvinderådet. Foto: Lisbeth Holten.
Stina Vrang Elias, direktør i DEA, og Simon Tøgern, formand i HK/Privat, deler formandskabet i IT-Kvinderådet. Foto: Lisbeth Holten.

Det har konsekvenser for både den enkelte kvinde, virksomhederne og samfundet, når kun 24 % af de beskæftigede i IT-branchen er kvinder. Den enkelte kvinde går glip af job- og karrieremuligheder, virksomhederne går glip af en væsentlig del af talentpuljen og ikke mindst indtjening i en tid, hvor branchen råber på arbejdskraft, og samfundet går glip af vækst i en sektor, der buldrer der ud af.

Samtidig står samfundet overfor en kæmpe udfordring, når både nutidens og fremtidens IT-løsninger primært udvikles af mænd til mænd, for det kommer i den grad også til at have indflydelse på andre brancher.

Derfor er HK/Privat initiativtager til et IT-Kvinderåd, hvor uddannelse og arbejdsmarked udgør grundstammen. For hvis der skal flere kvinder i IT og tech, så er der behov for en kulturændring og profilering af faget - både i uddannelsessystemet og på arbejdspladserne.

IT-Kvinderådet bliver lanceret i dag, fredag den 14. juni, på Folkemødet på Bornholm. Formandskabet er delt mellem Stina Vrang Elias, adm. direktør i Tænketanken DEA, og Simon Tøgern, sektorformand i HK/Privat. Nina Groes, direktør i Divérs og tidl. direktør i KVINFO, faciliterer rådsarbejdet. 


Simon Tøgern, sektorformand i HK/Privat:
”For mig er det ret ligetil: Vi kan ikke med åbne øjne acceptere, at der er så få kvinder i en branche, der er fuldstændig central for både væksten i Danmark og i hele udviklingen af digital infrastruktur og løsninger."

"Derfor er det vigtigt, at vi har øje for, at interessen for IT og tech skal plantes tidligt og udvikles op igennem uddannelsessystemet. Og så skal vi som fagforening holde skarpt fokus på, at arbejdspladserne også er klar til rekruttere, udvikle og fastholde de kvindelige medarbejdere, når de er færdiguddannede, så mødet med virksomhederne ikke ender med at blive et fravalg af faget. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med Tænketanken DEA i dag kan sætte gang i et rådsarbejde, der kommer hele vejen rundt.”

Stina Vrang Elias, adm. direktør i Tænketanken DEA:

”Der er fortsat en klar opfattelse af, at fag inden for IT, teknologi og matematik er mandligt domæne, når de unge vælger uddannelse og job. Det får pigerne til at fravælge fagene, som de ikke mener opfylder deres forestillinger og drømme om fremtiden, og den forståelse er forældrene med til at fastholde."

"En tidligere DEA-analyse viser, at hele 70 % af forældrene mener, at drenge er mere interesserede i teknologi og IT end piger. Omvendt svarer under 1 %, at pigerne har størst interesse for teknologi. Hvis vi skal ændre på det billede, skal der sættes tidligt ind, da motivationen for læring på området daler igennem skoletiden. Her spiller især forældrene en afgørende rolle.

"Rollemodeller kan være med til at nuancere forståelsen af, hvilke muligheder IT og tech tilbyder, ligesom virksomhederne kan være med til at kommunikere klarere omkring karrieremuligheder i branchen, der taler ind til en bredere profil end den klassiske IT-medarbejder.”

HK/Privat og SAMDATA\HK er initiativtagere til IT-Kvinderådet. SAMDATA\HK organiserer lige knap 15.000 it-medarbejdere. Rådet vil blive sammensat af fremtrædende personer fra IT-branchen, eksperter, tænketanke og iværksættere og holder sit første rådsmøde i sensommeren 2019.

Kontakter

HK/Privat:
Tina Mellergaard Jensen, presseansvarlig, tlf. 4272 2378, tina.mellergaard@hk.dk


DEA:
Anna Groes, kommunikationskonsulent i Tænketanken DEA, tlf. 2577 5790, ag@dea.nu

Billeder

Stina Vrang Elias, direktør i DEA, og Simon Tøgern, formand i HK/Privat, deler formandskabet i IT-Kvinderådet. Foto: Lisbeth Holten.
Stina Vrang Elias, direktør i DEA, og Simon Tøgern, formand i HK/Privat, deler formandskabet i IT-Kvinderådet. Foto: Lisbeth Holten.
Download

Information om HK Danmark

HK Danmark
Weidekampsgade 8
2300 København C

70 11 45 45http://www.hk.dk/

Om IT-Kvinderådet:
IT-Kvinderådet skal udarbejde konkrete anbefalinger og i sidste ende forpligte politikere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder til at få flere kvinder til at søge ind i IT-branchen, fastholde og udvikle branchens kvindelige talenter og understøtte en mangfoldig kultur.

Medlemmerne præsenteres i sensommeren 2019 i forbindelse med det første rådsmøde.

Nina Groes, direktør i Divérs og tidl. direktør i KVINFO, faciliterer rådsarbejdet.

Følg pressemeddelelser fra HK Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye