Instituttet for Fremtidsforskning

Nyt projekt skal gøre danske SMVer mere fremtidsparate – med kunstig intelligens som centralt element

Del
Strategisk fremsyn og kunstig intelligens er to begreber, som umiddelbart ligger langt fra hverdagen i de fleste danske SMVer. Det skal der laves om på med et nyt projekt – SMV Horizons – som støttes med 5,9 millioner kr. af Industriens Fond.

Danske SMVer oplever i stigende grad at stå over for nye udfordringer og problemstillinger – men absolut også vækstmuligheder – som stiller helt nye krav til en fremtidsparat forretningsmodel. Det gjorde sig gældende før Corona, men i særdeleshed også under og efter denne hidtil usete krise, som har været overrumplende for mange SMVer. Corona-krisen har slået fast med syvtommersøm, at vedvarende konkurrencekraft hænger uløseligt sammen med organisatorisk og forretningsmæssig fremtidsparathed i en verden, hvor usikkerhed og uforudsigelighed er grundvilkår.

Netop derfor sigter SMV Horizons mod at skabe bedre forudsætningerne for, at flere danske SMVer får et stærkere grundlag for at træffe kritiske strategiske beslutninger om fremtiden. Initiativet består i sin helhed af to overordnede hovedaktiviteter: Dels udvikles der et operativt værktøj – som hviler på et fundament af kunstig intelligens – som skal give SMVerne mulighed for løbende at udforske og opnå indsigt i, hvad der driver forandring i deres forretningsomverden i dag og på sigt. Derudover faciliteres en række udviklingsforløb, hvorigennem SMVerne får et kompetenceløft og eksperthjælp til at forankre proces og mindset til at arbejde strategisk med fremtiden og konkret eksekvere herpå. Projektet ledes af Instituttet for Fremtidsforskning i et samarbejde med Halfspace, Beecon og Dansk Erhverv.

Evnen til at omsætte ’fremtid’ til virksomhedsnær, strategisk handling skaber tydelig værdi og konkurrencekraft i en usikker verden. Det ved vi. Derfor vil vi med SMV Horizons understøtte konkurrencekraft i danske SMVer gennem kombinationen af strategisk fremsyn og kunstig intelligens på en helt ny og ambitiøs måde”, siger Dasha Krivonos, CEO på Instituttet for Fremtidsforskning.

For mange SMVer gælder det, at man har begrænsede ressourcer til rådighed og begrænset strategisk råderum, når det kommer til at arbejde strategisk med fremtiden. SMV Horizons skal være med til at nedbryde nogle af disse barrierer. ”Mange SMVer har så travlt med at drive forretning, at der helt forståeligt sjældent er overskud til at løfte blikket og have et strategisk syn på den lange fremtid. Det betyder ofte, at potentiale går tabt eller risici rammer uventet. SMV Horizons skal bidrage til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne ved at give dem mulighed for at arbejde professionelt og proaktivt med fremtidstænkning”, siger Udviklingsdirektør Charlotte Kjeldsen Krarup fra Industriens Fond.

SMV Horizon har sit navn efter en kendt fremtidsforskningsmetode – horizon scanning – der går ud på at scanne ”horisonten” for trends, drivere og signaler, der kan påvirke den fremtidige virkelighed, man som virksomhed skal navigere i. I praksis vil horizon scanning-værktøjet fungere som et gratis og åbent værktøj, som virksomhederne kan bruge operationelt til at tilpasse sin egen ”trend-radar” og monitorere udviklinger inden for udvalgte temaer. Maskinlærings-softwaren vil så løbende scanne og identificere nye udviklinger og trends, og man får derved opdateret data- og vidensgrundlaget inden for sin definerede ”trend-radar”.

Der er skarpt fokus på at udvikle er værktøj, som flugter med SMVernes reelle behov, og selve brugen af værktøjet vil ikke kræve specielle forudsætninger. Det betyder, at de fleste SMVer selvstændigt vil være i stand til at trække stor værdi ud at værktøjet. Derudover vil flere danske virksomheder gennem projektet få mulighed for, og erfaring med, at arbejde med kunstig intelligens som et led i deres strategiske overvejelser – hvilket ligeledes er et område, hvor danske SMVer har et stort efterslæb.

Projektet er i sin opstart og løber over de kommende 2 år.

FAKTA – PROJEKTETS PARTNERE:

Instituttet for Fremtidsforskning er en selvejende, non-profit og uafhængig fremtidstænketank, som gennem mere end et halvt århundrede har hjulpet organisationer med at arbejde strategisk med en foranderlig fremtid.

Halfspace er en førende og prisbelønnet data analytics og AI virksomhed, der hjælper virksomheder med at udfolde forretningsmuligheder i kunstig intelligens og bedre brug af data.

Beecon arbejder udelukkende med danske SMVer, og hjælper dem målrettet med at identificere forretningspotentiale, omsætte potentiale til en eksekverbar strategi og implementere strategien sideløbende med en travl drift.

Dansk Erhverv har som ledende erhvervsorganisation en unik rækkevidde og gennemslagskraft i forhold til at sikre de bedste vilkår og stærk fremtidig konkurrencekraft for danske virksomheder.

Kontakter

Billeder

Information om Instituttet for Fremtidsforskning

Instituttet for Fremtidsforskning
Instituttet for Fremtidsforskning
Bryghusgade 8
1473 København K

https://www.cifs.dk/da

Instituttet for Fremtidsforskning er en uafhængig, almennyttig fremtidstænketank - grundlagt i 1969. Vi inspirerer og udruster individer og organisationer, beslutningstagere og befolkningen til at tage beslutninger om fremtiden i dag.

Følg pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Ny bog: Medarbejdere vil uundgåeligt blive mere uafhængige af kontoret3.10.2023 14:58:52 CEST | Pressemeddelelse

En ny e-bog fra Instituttet for Fremtidsforskning om fremtidens kontorarbejdsplads fastslår, at udviklingen forventeligt vil bevæge sig mod stadig større muligheder for, at medarbejderne kan arbejde mere frit og uafhængigt af tid, sted og rum. Den store underliggende udvikling er drevet og muliggjort af digitalisering. Med mulighed for at arbejde – og ikke mindst samarbejde – digitalt følger mere fleksibilitet. Instituttet for Fremtidsforskning har skrevet "Hybrid Workplace 2033" med input fra Dansk HR, Dansk Facilities Management, Dansk IT og Microsoft Danmark.

Severe Asthma Index: Lancering af nyt globalt værktøj, der adresserer manglen på forståelse og prioritering omkring behandling af svær astma.2.5.2023 18:18:01 CEST | Pressemeddelelse

Globalt lever mere end 334 millioner mennesker med astma, og omkring 5-10% af dem lever med en svær grad af sygdommen, som har negativ påvirkning på livskvalitet, søvn, daglige aktiviteter, arbejde, skole, forhold og mental sundhed samt leder til disproportionalt høje grader af hospitalisering og endda død. Dette kommer yderligere med enorme samfundsomkostninger på grund af mistet produktivitet og højt forbrug af sundhedsydelser. På trods af sygdommens signifikante konsekvenser mangler der fortsat forståelse omkring svær astma, der I mange lande ikke anerkendes som en sundhedsprioritet. The Severe Asthma Index er blevet lanceret for at skabe opmærksomhed omkring denne mangel. Det er et første af sin slags, gratis at anvende, evidensbaseret værktøj, som giver et holistisk indblik I, hvordan forskellige lande håndterer behandling af astma.

Fremtidens Filantropi: Nyt initiativ fra Philea & Instituttet for Fremtidsforskning2.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forbund for Europæisk Filantropi, Philea, har sammen med Instituttet for Fremtidsforskning netop lanceret initiativet Futures Philanthropy. Et nyt program, der har til formål at skabe og dele fremtidstænkning inden for filantropi og civilsamfundet. Programmet vil samle fonde og filantropiske organisationer i et fællesskab, hvor der vil blive tilbudt lærings- og samarbejdsmuligheder. Målet er at styrke evnen til fremtidstænkning i sektoren og skabe partnerskaber med andre sektorer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye