Københavns Professionshøjskole

Nyt projekt: Køkkenliv og fællesstuer gør plejehjemmet mere hjemligt og socialt

Del
I plejeboligerne Kastanjehaven på Frederiksberg har beboere og medarbejdere sammen med eksperter fra Københavns Professionshøjskole udviklet et mobilt køkken og tre fællesstuer for at fremme fællesskabet og følelsen af hjemlighed og støtte op om de sociale relationer.
Kastanjehaven plejeboliger (Fotograf Iben Gad)
Kastanjehaven plejeboliger (Fotograf Iben Gad)

Kan en dement beboer på et plejehjem godt være med til at bestemme, hvordan fællesstuen skal se ud? Ja, det kan godt lade sig gøre, mener Lise Justesen, der er lektor på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Sammen med sin kollega Adjunkt Vibeke Vines Østergaard og medarbejdere fra Frederiksberg kommune og Kastanjehaven Plejeboliger har hun gennem de seneste år arbejdet med et projekt, der handler om at skabe mere hjemlighed på plejehjemmet.

”Det var vigtigt for os at involvere beboerne i processerne, fordi det er deres hjem. Et af de greb, vi har brugt, er en metode, der hedder ’Fremtidsværksted’. Det går ud på, at vi sammen med beboerne drømmer os frem til et hjem ud fra nogle billeder, der hver især repræsenterer stemninger og funktioner eller aktiviteter som spil, sang og så videre. Mange demente beboere kan godt blive aktiveret af at se på billeder og på den måde udtrykke, hvad de kan lide,” fortæller Lise Justesen.

Oldemor og oldefar sidder i Grøften

 Projektet har blandt andet mundet ud i, at Kastanjehaven har fået tre nyindrettede fællesrum, som en indretningsarkitekt har stået for ud fra de stemninger, beboerne bedste kunne lide. Et af dem hedder ’Grøften’ og er inspireret af stemningen på spisestedet af samme navn i Tivoli.

”Det var nogle rum, der i forvejen var fællesrum, men som var meget institutionelle og stort set altid stod tomme. Siden de blev lavet om, er det blevet brugt til en masse aktiviteter, og beboerne bliver alt efter evne også inddraget og er med til at tage ansvar. Det kan fx være at passe planterne eller vaske dugene. Mange beboere er også kommet med i fælleslaug. Et af dem er et whiskeylaug, som mødes hver fredag i en fællesstue og vist nok mest drikker irish coffee, ” fortæller Lise Justesen og tilføjer, at selv om nogle af de ældre beboere på Kastanjegården har større kognitive evner end andre, er det vigtigt at invitere alle med i fællesskabet.

”Det er vigtigt at blive anerkendt. Vi oplever, at de demente beboere har små stjerneøjeblikke, hvor de føler, de er med i fællesskabet. På den måde har de fået stemme, selv om de har svært ved at udtrykke sig,” fortæller hun.

De nye fællesstuer er også en succes hos de pårørende, som gerne vil opholde sig i dem og fx holde familiekomsammen. Alt sammen noget der giver mere liv på plejehjemmet til glæde for beboerne.

Køkken på hjul

Et andet anker i projektet er indretningen af et mobilt køkken, som kan flyttes rundt på de forskellige afdelinger i Kastanjehaven og danne rammen om hyggeligt madlavningsprojekter. Igen har beboerne været involveret i alt fra hvilket udstyr køkkenet skulle indeholde til højden på køkkenbordet.

”Køkkenet giver gode muligheder for at arbejde med at danne relationer. Det kan være to beboere, som kan lave mad og tale sammen. Det kan også være et fællesskab, hvor flere beboere bliver inviteret ind – og vi kan også arbejde med værtskab,” fortæller Liste Justesen.

Det at være vært og invitere andre på en middag eller kaffe og kage er nemlig også et væsentligt aspekt af hjemlighed, pointerer hun.

”Sidst, men ikke mindst, kan vi også bruge det mobile køkken til at lave noget sammen med de demente beboere. Det kan godt være, de ikke kan deltage i så meget – men hvis de fx taler om pandekager, kan vi bage pandekager med dem og invitere dem til at udtrykke sig,” fortæller Lise Justesen.

Håbet er, at projektet kan inspirere andre plejehjem til at gøre noget lignende.

”Der er en ensomhedsproblematik på plejehjemmene, og vi ved, at ensomhed påvirker sundhed og trivsel. Derfor er det vigtigt at støtte involvering, fællesskab og dannelsen af relationer. I et fokus på at et plejehjem er en arbejdsplads, er der i en årrække nok skrællet mere og mere af det hjemlige af, og det kan der gøres noget ved. Men det er ikke nok at indrette et rum og vente på, at fællesskabet opstår af sig selv. Det skal understøttes med aktiviteter,” pointerer Lise Justesen.

FAKTA:

Den 23.3.2023 præsenterer Kastanjehavens Plejeboliger, Frederiksberg og Københavns Professionshøjskole, Ernæring og Sundhed resultater fra hjemlighedsprojektet – om at indrette fællesrum samt udvikle mobilt køkken til mere fællesskab og værtskab. Peter Qvortrup Geisling er vært. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig. Læs mere om arrangementet her. 

For yderligere oplysninger:

Lise Justesen, lektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51632472

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kastanjehaven plejeboliger (Fotograf Iben Gad)
Kastanjehaven plejeboliger (Fotograf Iben Gad)
Download

Information om Københavns Professionshøjskole

Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole
Humletorvet 3
1799 København V

http://www.kp.dk

Fakta om Københavns Professionshøjskole

– Har cirka 22.000 studerende.

– Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.300 studerende, største læreruddannelse med ca. 4.700 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.100 studerende.

– Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.

– Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.

– Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.

– Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Nyt forskningsprojekt skal forebygge vold og overgreb mod kvindelige stofbrugere18.4.2024 12:20:10 CEST | Nyhed

Forskere fra Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole skal i et nyt projekt med støtte fra Offerfonden se nærmere på, hvordan volds- og seksualforbrydelser mod udsatte kvinder i marginaliserede stofmiljøer bedre kan håndteres og forebygges. For selv om kvinderne i stort omfang udsættes for overgreb, anmelder de dem sjældent og ser ofte volden som selvforskyldt og en selvfølge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye