E.ON Danmark

Nyt partnerskab satser på geotermi i Danmark

Del

Varmt vand fra den danske undergrund skal forsyne flere byer med CO2-neutral varme. Det er ambitionen bag et nyt partnerskab mellem energiselskabet E.ON og det geotermiske operatørselskab, GEOOP, som vil afdække forretningspotentialet for geotermi i en række større byer.

Geotermisk varme indvindes fra undergrunden ved at pumpe varmt vand op fra ca. to kilometers dybde og vil potentielt kunne opvarme 200.000-250.000 danske husstande ifølge Dansk Fjernvarme. Alligevel eksisterer der i dag kun tre mindre geotermiske anlæg i Danmark.

”Næsten halvdelen af brændselsforbruget i fjernvarmen kommer fra kul og naturgas. Vi skal blive meget bedre til at udnytte den varme, der ligger nogle få kilometer under vores fødder. I Danmark har vi de bedste forudsætninger for at udnytte geotermisk varme på grund af vores veludbyggede fjernvarmenet, men vi halter alligevel bag resten af Europa. Det har vi sammen med GEOOP tænkt os at gøre noget ved,” siger Lars van Hauen, E.ONs Chief Innovation Officer, og påpeger, at der alene i Paris er mere end 35 geotermiske anlæg.

Teoretisk set kan geotermisk varme forsyne al fjernvarme i Danmark, men potentialet afhænger af lokale forhold og af muligheden for at koble den geotermiske varme til eksisterende fjernvarmenet.

”Som energiselskab er vi forpligtet til at finde alternative løsninger til sort energi, og vi undersøger hele tiden nye tiltag og forretningsområder, der både skaber værdi for vores kunder og miljøet. Under mange danske byer ligger store mængder underjordisk varme, så vores første skridt er derfor at undersøge muligheden for at udnytte det varme vand i områder med større fjernvarmenet som i København, Hillerød, Roskilde og Aalborg,” forklarer van Hauen og understreger, at partnerskabet med GEOOP understøtter E.ONs strategi om at tilbyde 100 pct. bæredygtige energiløsninger til attraktive priser.

Danmarks undergrund kan levere CO2-neutral varme

Energistyrelsen har tidligere påpeget, at geotermisk varme sammen med vedvarende energikilder kan yde et væsentligt bidrag til at reducere den danske udledning af drivhusgasser, men hidtil har den økonomiske risiko forbundet med særligt efterforskning været hæmmende for udviklingen. Ny forskning øger dog investeringssikkerheden ved geotermiske boringer. I 2016 var GEOOP partner i et forskningsprojekt, støttet af det grønne udviklings- og demonstrationsprogram EUDP. Projektet afdækkede muligheden for udnyttelsen af geotermisk energi i stor skala og leverede ny data om undergrunden under København. GEOOP deltager ligeledes i forskningsprojektet Geotherm, der støttes af Innovationsfonden, som skal afdække de driftsmæssige aspekter af geotermiske overfladeanlæg.

”Vi har mange års erfaring fra boringsprojekter og med ny viden omkring undergrunden, vil vi kunne mindske de geologiske og økonomiske usikkerheder, der er ved at bore efter geotermisk varme,” siger Lars Andersen, adm. direktør i GEOOP.

E.ON driver i dag 34 kraftvarmeværker og fire fjernvarmeværker, som i stigende grad modtager varmen fra vedvarende energikilder og overskudsvarme. I Frederikssund har E.ON f.eks. indgået et samarbejde med industrivirksomheden Haldor Topsøe om at aftage overskudsvarme, hvilket har givet varmekunderne en årlig energibesparelse på ca. 2.000 kr. samtidig med at det har reduceret CO2-udledningen fra varmeproduktionen kraftigt.

Udover at reducere Danmarks CO2-udledninger, forventes geotermisk varmeforsyning at sikre en lav og stabil varmepris i hundredvis af år, grundet de enorme mængder underjordisk varmt vand. Og netop den billigere og bæredygtige fjernvarme er hovedambitionen for partnerskabet.

”E.ON har igennem en længere årrække vist, at det er muligt at sænke varmeprisen og samtidig øge andelen af grøn energi. Derfor har det været oplagt for os at indgå et samarbejde med dem, da netop disse to områder er omdrejningspunkterne for vores forretning,” siger Lars Andersen, adm. direktør i GEOOP.

GEOOP ejes i dag af Iceland Drilling Company, E.ON samt en gruppe eksperter med mere end 20 års erfaring inden for geologi, reservoir og boring.

For yderligere information, kontakt:

Communications Manager i E.ON Danmark, Karen Marie Jensen, tlf.: +45 3038 6183, mail: karen.jensen@eon.dk.

Adm. direktør i GEOOP, Lars Andersen, tlf.: +45 4010 9002, mail: la@geoop.dk

Nøgleord

Kontakter

Karen Marie Jensen
Communications Manager
tlf.: +45 3038 6183
mail: karen.jensen@eon.dk

Billeder

Information om E.ON Danmark

E.ON Danmark
E.ON Danmark
Dirch Passers Alle 76
2000 Frederiksberg

70 27 05 77https://www.eon.dk

Et af Europas største privatejede energiselskaber

E.ON Danmark A/S er et dansk energiselskab, der indgår i en af Europas største privatejede energikoncerner med 50 millioner kunder og 78.000 medarbejdere (2020). Vores ambition er at drive den grønne omstilling og være den foretrukne partner inden for bæredygtige energiløsninger. Derfor har vi investeret massivt i udviklingen af grønne og innovative energiløsninger; fra at forsyne persontransporten med strøm til udviklingen af nogle af Danmarks største og mest effektive biogasanlæg. Vi driver Danmarks største netværk af ladeløsninger til elbiler til erhverv, private og den offentlige sektor, og driver ligeledes tre biogastankstationer i partnerskab med OK samt fire biogasanlæg sammen med lokale partnere. E.ON sælger og rådgiver om el, gas, varme og energieffektivisering og ejer og drifter cirka 16 lokale kraftvarmeværker og fem fjernvarmeværker.

Følg pressemeddelelser fra E.ON Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra E.ON Danmark

Nordens største taxi-ladehub skal udfase diesel-taxien i København11.5.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks største ladeoperatør E.ON og taxiselskabet Dantaxi åbner den 11. maj kl. 16:00 Nordens største taxi-ladehub: Danhub – Powered by E.ON. Her kan op til 400 taxier oplade i døgnet, og det dækker en stor del af hovedstadens nuværende behov. Danhub giver københavnerne nemmere adgang til el-taxier, og de nye lademuligheder er et stort skridt i retning af en udfasning af Københavns cirka 1.700 diesel-taxier allerede i 2025.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum