Beskæftigelsesministeriet

Nyt lovforslag skal sikre lønmodtagere ved konkurs

Del

Når en privat udbyder af fx hjemmehjælp går konkurs, er der flere eksempler på, at medarbejderne har måttet vente meget længe på den løn, de har til gode. Det skal et lovforslag nu gøre op med.

Problemet er opstået i forbindelse med sager, hvor medarbejdere efterfølgende som led i en virksomhedsoverdragelse har fået ny arbejdsgiver. Fremover vil Lønmodtagernes Garantifond kunne lægge ud for det, som de ansatte har til gode, og så vil det efterfølgende blive afklaret, om det er LG eller den nye arbejdsgiver, som skal betale.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er helt urimeligt, at flere lønmodtagere er kommet i klemme i de her sager og ikke har kunnet få den løn, som de har til gode. Derfor er jeg glad for, at vi nu får sat et stopper for den uholdbare situation, som især er gået ud over ansatte, der passer på samfundets mest udsatte borgere.

Baggrunden for lovændringen er bl.a. en række uheldige sager fra den private hjemmepleje, hvor medarbejdere har måttet vente meget længe på løn, som de havde til gode i en konkursramt virksomhed.

Problemet er opstået, når boet efter en konkursramt virksomhed har gjort gældende, at medarbejderne forud for konkursen var overgået til den kommunale hjemmepleje som led i en virksomhedsoverdragelse, og kommunen har afvist dette. Derfor har medarbejderne hverken kunnet få deres tilgodehavender dækket af LG eller af kommunen. Det skyldes, at LG hidtil ikke har kunnet lægge ud, hvis et bo afviser et krav.

Med den nye lov skal LG lægge ud for medarbejdernes løn i forbindelse med en konkurs, hvis boet efter den konkursramte virksomhed hævder, at der har fundet en virksomhedsoverdragelse til en offentlig arbejdsgiver sted forud for konkursen. Endvidere skal LG lægge ud, hvis boet efter en konkursramt virksomhed hævder, at der har fundet en virksomhedsoverdragelse sted til en privat arbejdsgiver, som er dækket af en offentlig garanti. På den måde kommer medarbejderne ikke i klemme, mens det bliver afgjort, hvem der skal betale.

Lovændringen er en opfølgning på den politiske aftale fra oktober 2017 om forebyggelse af konkurser i plejesektoren. Loven ventes at træde i kraft næste år.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye