Energinet

Nyt linjeforslag fra Energinet generer færre borgere

Del

På baggrund af input fra de borgere, der bor inden for projektområdet, opdaterer Energinet nu den nordlige strækning af Vestkystforbindelsen 13 steder. Halvdelen af strækningen ændrer sig efter det nye forslag.

Det er blevet til en ny linjeføring på 400 kV-masteforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro og Endrup ved Bramming efter input fra borgerne langs den foreslåede nordlige strækning på linjen.

I september skrev Energinet til alle 1.900 borgere i det projektområde, som den nye elforbindelse mellem Idomlund og grænsen skal placeres indenfor, og opfordrede dem til at sende bemærkninger til forslaget til linjeføring. Samtidig inviterede Energi-net de borgere, der kunne blive særligt påvirket af linjeføringen, til dialogmøder. 

Det har 350 borgere gjort, og det er med baggrund i de kommentarer, at den nye linje i dag bliver lagt frem. 

Ønsker om overtagelsestilbud imødekommes
225 kommentarer relaterer sig til strækningen Endrup-Idomlund, som er den strækning, der nu i første omgang er blevet justeret. Den sydgående stræknings justerede linjeføring meldes ud i januar 2020.

Samlet set bliver genen mindre for syv husstande. Til det tal skal lægges de lodsejere, der har fået tilgodeset deres ønske om at bo tættere på masterne – inden for 80 meter til nærmeste ledning - for på den måde at opnå et købstilbud fra Energinet. Det er opjusteret fra 41 husstande i det første forslag til nu 48 i det nye.

15 husstande udgår af den strækning, der løber derefter, så tallet nu er nede på 165 og ikke 180, der vil komme til at bo mellem 80 og 280 meter fra den nærmest ledning.


Nyt forslag med færre ulemper
Energinet har modtaget mange konstruktive forslag, som har givet et indblik i, hvad der betyder noget for et lokalområde og for den enkelte, siger Christian Jensen, projektleder på Vestkyst-strækningen.

– Vi har arbejdet efter, at det nye forslag samlet set giver færre ulemper for borgerne og tager flere individuelle hensyn end det oprindelige forslag. Det synes jeg er lykkedes mange steder. Nogle har meddelt os, at hvis ledningen kommer tæt på, så skal den så tæt på, at vi kan give et overtagelsestilbud. Det har vi forsøgt mest muligt at tænke ind i det forslag, vi nu lægger frem, siger Christian Jensen.

Han uddyber, at Energinet desværre ikke har kunnet undgå, at enkelte borgere nu kan få ledningen tættere på deres bolig, end de ville få med det oprindelige forslag.
 

- Det er baggrunden for, at vi i dag har skrevet til netop dem, som bliver påvirket af ændringerne, og bedt om deres reaktioner på det nye forslag, før vi lægger sidste hånd på forslaget til linjeføring.


Mindre justeringer af kabelovergange
I det nye forslag til linjeføring indgår ikke kabellægning af nye områder, men lavet mindre justeringer ved nogle af kabelovergangene mellem luftledning og jordkabel.

- Vi har kun 26 km til kabellægning på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen at gøre godt med, og vi har ikke haft mulighed for at foretage væsentlige ændringer i forhold til det oprindelige forslag, siger Christian Jensen og uddyber, at der også på den sydlige strækning fra Endrup til grænsen kan være behov for justering af kabel-længderne.

Endeligt forslag til Miljøstyrelsen i december
Når fristen for bemærkninger til det nye forslag er udløbet den 6. december 2019, fastlægger Energinet et endeligt forslag til linjeføring, som forventes offentliggjort i midten af december. Forslaget sendes til Miljøstyrelsen, som har ansvar for at miljøbehandle projektet, herunder linjeføringen. 

Miljøbehandlingen indebærer, at der kan komme ændringer i linjeføringen. Det er således ikke den sidste ændring, der i dag foretages, med Energinets opdaterede linjeforslag. 

I løbet af næste år sender Miljøstyrelsen Miljøkonsekvensrapporten inklusive linjefø-ringen i offentlig høring. Her har borgerne igen mulighed for at kommentere linjeføringen.
 

Se forslaget til linjeføring her

Kontaktpersoner:

Anne Bjerregaard Bang
Pressekonsulent
+4524286114
aeg@energinet.dk

Christian Jensen
Chefprojektleder
+4523338636
CHJ@energinet.dk

Nøgleord

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Ny analyse: Vejene til fremtidens Power-to-X skal findes nu14.5.2020 15:35:07 CESTPressemeddelelse

Strøm fra vind og sol kan blive til klimavenligt brændstof til fly, skibe, lastbiler og industri og dermed næste store skridt i den grønne omstilling. Teknologien, der populært hedder Power-to-X, kan blive et nyt grønt eventyr for Danmark, og det er vigtigt allerede nu at indtænke betydningen af Power-to-X for energisystemet og den overordnede infrastrukturudvikling. Det viser ny analyse fra Energinet og Dansk Energi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum