
Nyt klimabarometer: Her er Danmarks grønne energi-kommune
Med 109 MW er Ringkøbing-Skjern den kommune, der har bygget mest grøn energi siden sidste kommunalvalg. Kommunen er skarpt forfulgt af Holstebro og Thisted på henholdsvis 2. og 3. pladsen.
Det viser Dansk Energis nye klimabarometer, som i år fokuserer på, hvor meget grøn energi Danmarks 98 kommuner har bygget siden 2017.
- Stort tillykke til Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Thisted. De yder et kæmpe bidrag til Danmarks ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Der er en masse læring at hente i de kommuner i forhold til, hvordan man effektivt og med lokal opbakning får etableret grøn energi, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.
Klimabarometeret viser, at de ti kommuner i toppen har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden 2017. I perioden siden sidste kommunalvalg har alle 98 kommuner tilsammen bygget 914 MW grøn energi på land.
Men ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land. Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt.
- Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger Kristine Grunnet.
Hun peger på lokale klimaråd som et redskab, kommunerne kan tage i brug. Nogle kommuner har allerede oprettet sådan et råd, hvor grønne NGO’er, politikere, lokale ildsjæle og selskaberne bag vindmøller og solceller tidligt kan være med til at drøfte placeringer og udformninger af de grønne anlæg. På den måde kan man få afklaret barriere og uenigheder i begyndelsen af processen.
- Svaret på udfordringen bør være mere forpligtende demokrati og mere inddragelse. Borgere og organisationer i kommunerne skal med helt fra begyndelsen. Men skal vi redde klimaet, må det ikke blive et spørgsmål, om der skal bygges mere vedvarende energi - men et spørgsmål om, hvor i kommunen vind- og solanlæggene skal stå, siger Kristine Grunnet.
Derudover foreslår Dansk Energi en statslig udligningspulje, hvor kommuner en gang om året kan ansøge om at modtage en godtgørelse på baggrund af den mængde grøn energi, der er opstillet det forgangne år. Samtidig opfordrer Dansk Energi Folketinget til at fjerne kirkernes vetoret mod opstilling af vindmøller og til at fjerne loftet over, hvor mange vindmøller der må stå på land.
Nøgleord
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPresserådgiver
Tlf:23108323bll@danskenergi.dkKristine van het Erve GrunnetBranchechef for vedvarende energi
Tlf:35 30 04 61keg@danskenergi.dkLinks
Information om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.
Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Lars Aagaard stopper som administrerende direktør i Dansk Energi23.3.2022 15:25:12 CET | Pressemeddelelse
Som led i fødslen af Green Power Denmark fratræder Lars Aagaard efter gensidig aftale. Lars Aagaard har i 15 år stået i spidsen for Dansk Energi.
Power-to-X-strategi giver endelig bevægelse fra ord til handling15.3.2022 09:34:45 CET | Pressemeddelelse
Ny aftale om Power-to-X-strategi er første skridt på vej mod en stærk dansk Power-to-X-industri og på at gøre Danmark til foregangsland på området. Aftalen indvarsler historisk udbygning med grøn strøm og anerkender, at investorer i elektrolyse og elektrofuels skal have både klarhed og strategisk ambition, mener Dansk Energi.
Enig med Klimarådet: Mere grøn strøm skal bringe os i klimamål25.2.2022 10:45:38 CET | Pressemeddelelse
Der skal udbygges massivt med vindmøller og solceller til at producere langt mere grøn strøm, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Sådan lyder det fra Klimarådet i ny statusrapport, der vurderer udsigten til at komme i klimamål. Dansk Energi giver tommel op.
Viceadministrerende direktør Anders Stouge skal fremover stå i spidsen for DI Byggeri i Dansk Industri25.2.2022 10:02:22 CET | Pressemeddelelse
Anders Stouge har efter 10½ år i Dansk Energi valgt at skifte til ny stilling som branchedirektør for DI Byggeri i Dansk Industri. Anders Stouge kom til Dansk Energi i 2011 fra en stilling som underdirektør i Dansk Industri med ansvar for DI Energi.
Dansk Energi om varmecheckaftale: Godt med klart signal om udfasning af naturgas11.2.2022 10:44:20 CET | Pressemeddelelse
En skærpet tone mod naturgas i opvarmning af huse og løfter om en kommende klar plan for, hvordan Danmark kan skrotte det, er de vigtigste elementer i aftale om varmecheck, mener Dansk Energi, der samtidig anerkender behov for nødhjælp til økonomisk trængte varmekunder.