Dansk Energi

Nyt klimabarometer: Her er Danmarks grønne energi-kommune

Del

10 kommuner har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden sidste kommunalvalg. Det viser Dansk Energis nye klimabarometer, som i år fokuserer på udbygning af grøn energi på land. Ringkøbing-Skjern Kommune indtager 1. pladsen.

Med 109 MW er Ringkøbing-Skjern den kommune, der har bygget mest grøn energi siden sidste kommunalvalg. Kommunen er skarpt forfulgt af Holstebro og Thisted på henholdsvis 2. og 3. pladsen.

Det viser Dansk Energis nye klimabarometer, som i år fokuserer på, hvor meget grøn energi Danmarks 98 kommuner har bygget siden 2017.

- Stort tillykke til Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Thisted. De yder et kæmpe bidrag til Danmarks ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Der er en masse læring at hente i de kommuner i forhold til, hvordan man effektivt og med lokal opbakning får etableret grøn energi, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi. 

Klimabarometeret viser, at de ti kommuner i toppen har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden 2017. I perioden siden sidste kommunalvalg har alle 98 kommuner tilsammen bygget 914 MW grøn energi på land.

Men ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land. Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt.

- Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger Kristine Grunnet.

Hun peger på lokale klimaråd som et redskab, kommunerne kan tage i brug. Nogle kommuner har allerede oprettet sådan et råd, hvor grønne NGO’er, politikere, lokale ildsjæle og selskaberne bag vindmøller og solceller tidligt kan være med til at drøfte placeringer og udformninger af de grønne anlæg. På den måde kan man få afklaret barriere og uenigheder i begyndelsen af processen.

- Svaret på udfordringen bør være mere forpligtende demokrati og mere inddragelse. Borgere og organisationer i kommunerne skal med helt fra begyndelsen. Men skal vi redde klimaet, må det ikke blive et spørgsmål, om der skal bygges mere vedvarende energi - men et spørgsmål om, hvor i kommunen vind- og solanlæggene skal stå, siger Kristine Grunnet.

Derudover foreslår Dansk Energi en statslig udligningspulje, hvor kommuner en gang om året kan ansøge om at modtage en godtgørelse på baggrund af den mængde grøn energi, der er opstillet det forgangne år. Samtidig opfordrer Dansk Energi Folketinget til at fjerne kirkernes vetoret mod opstilling af vindmøller og til at fjerne loftet over, hvor mange vindmøller der må stå på land.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum