DOF BirdLife

Nyt håb for agerlandsfuglene: Sådan laver du som landmand fuglevenlig brak

Del

Brak er en vigtig håndsrækning til de trængte agerlandsfugle. Derfor præsenterer DOF BirdLife en guide med seks gode anbefalinger til braklægning, der både er i fuglenes interesse, men som også må være i tråd med økonomiske interesser i landbruget.

Bestandene af agerlandsfugle har taget et voldsomt dyk i det sidste halve århundrede. Arter som sanglærke, vibe og agerhøne, der tidligere var helt almindelige, kæmper for overlevelse på markerne og deres omgivelser, mens bomlærken næsten er væk fra nogle landsdele allerede. Men der er tændt et lille lys.

Med den nye landbrugsreform er der indført krav om, at hver ejendom skal udlægge fire procent uproduktive arealer (f.eks. brak) fra 2023, hvilket svarer til omkring 100.000 hektar jord på landsplan. Det vil komme agerlandsfuglene til gode, især hvis brakken etableres og placeres rigtigt.

Derfor præsenterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark nogle enkle anbefalinger, som tilsammen skal gøre en forskel for fuglene.

- Anbefalingerne er vores lille bidrag til at få en stor effekt af braklægningsordningen for fuglene i agerlandet. Hvor stor effekten bliver, afhænger helt af den enkelte landmand. Vi håber, at han eller hun lytter, og vi ved, at mange landmænd finder stor glæde ved fuglene i deres daglige arbejde. Her er en mulighed for at give lidt tilbage til fuglene, så vi selv og kommende generationer kan opleve dem derude i landbrugslandet, siger Egon Østergaard, formand for DOF BirdLife.

Fuglevenlighed behøver ikke at være en ulempe

Anbefalingerne er delt op i seks centrale anbefalinger og fire initiativer for de landmænd, som vil gøre endnu mere.

De centrale anbefalinger handler for eksempel om, at brakken skal starte fra nul (gerne fra forrige års stub) og aldrig fra græs, og at halvdelen skal spredes ud på ejendommen: på vandlidende pletter på marken, som bræmmer ind mod eksisterende natur eller som lærkepletter, der er udyrkede områder midt i markerne.

Det behøver ikke at være en ulempe for landmændende at gøre braklægningen fuglevenlig, snarere tværtimod. Der er umiddelbart et sammenfald mellem fuglenes interesser og landmandens økonomiske interesser.

Når brakken skal starte fra nul, så slipper man for at så græs fra start. Samtidig er de dårligste jorde: de vandlidende pletter på marken og bøvlede kanter ind mod levende hegn ofte de bedste steder for fuglene og normalt de ringeste for dyrkningen.

Anbefalingerne er ikke bare aktuelle i forbindelse med planlægningen for det kommende år, men de vil også være relevante i efterfølgende år.

Find guiden med anbefalingerne her: ”Fuglevenlig brak – en praksisnær guide”

Find referencenotatet, der er udarbejdet af DOF’s Landbrugsgruppe, og som samler evidensen bag guidens anbefalinger her.

Nøgleord

Kontakter

Henrik WejdlingLandbrugsgruppen i DOF BirdLife

Tlf:51 26 90 56

Martin BrinkLandbrugsgruppen i DOF BirdLife

Tlf:24 48 20 94

Links

Information om DOF BirdLife

DOF BirdLife
DOF BirdLife
Vesterbrogade 138-140
1620 København V

https://www.dof.dk/

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum