Aalborg Universitet

Nyt grundforskningscenter i kroniske tarmsygdomme ved AAU

Del

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved AAU og Danmarks Grundforskningsfond etablerer center for forskning i kroniske inflammatoriske tarmsygdomme

Der er godt nyt for de tusindvis af danskere, der lider af mavesmerter og blødninger som følge af vedvarende betændelsestilstande i mave- og tarmregionen – også kaldet kroniske inflammatoriske tarmsygdomme. Danmarks Grundforskningsfond har bevilget 68,5 mio. kr. til det nye grundforskningscenter, Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), hvor forskere vil skabe den nødvendige grundlæggende forståelse for, hvordan sygdommene opstår og forløber. Den viden er nemlig forudsætningen for, at man kan forebygge sygdommene, udvikle ny medicin og skræddersy en behandling, der passer til den enkelte.

Dansk guldmine af viden

Patienter med kroniske tarmsygdomme oplever meget varierende sygdomsforløb, og de fleste får allerede deres diagnose i det tidlige voksenliv, fortæller professor Tine Jess, der bliver leder af det nye grundforskningscenter:

- Lige nu ved vi ikke, hvordan sygdommen forløber hos den enkelte patient. Bliver det en mild eller en svær sygdomshistorie? Vil de opleve følgesygdomme? Hvordan og hvornår begyndte de biologiske forandringer reelt?

Det skal forskerne ved grundforskningscentret skabe indsigt i ved at analysere biologisk materiale, samle yderligere materiale ind og skabe den nødvendige infrastruktur til at håndtere koblingen af de mange data, forklarer professor Tine Jess:

- I Danmark har vi en guldmine af sundhedsdata og en utrolig mængde af uafdækket information. Ved at kombinere blod- og vævsprøver fra nationale biobanker med data fra de danske sundhedsregistre, kan vi få nye indsigter, der kan rykke vores viden. Nogle af disse data kommer fra Aalborg Universitetshospital, hvor man har været enormt dygtige til at notere og gemme prøver og data om denne patientgruppe.

Og den viden skaber muligheder:

- Den grundforskning, der vil foregå i PREDICT, er et godt eksempel på, at vi ved hjælp af sundhedsdata og digitaliseringens muligheder kan få den nødvendige forståelse for, hvordan vi kan optimere behandlingen for den enkelte; det vi kalder ’personlig medicin’, fortæller dekan Lars Hvilsted Rasmussen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet.

Solidt nationalt samarbejde

Grundforskningscentret er placeret på AAU’s campus i København og bygger på et solidt nationalt samarbejde. Ud over et meget stærkt videnskabeligt miljø omkring Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, hvor der er en mangeårig tradition for at forske i mave- og tarmsygdomme, deltager også forskere fra Statens Serum Institut, Region Hovedstadens Psykiatri og Københavns Universitet.

- Vi glæder os meget over dette nye center, hvor man ud over det stærke miljø på Aalborg Universitet vil involvere mange af de bedste forskere i Danmark, både klinikere og basalforskere. Vi er blevet mødt med en inkluderende og samarbejdende indstilling og en yderst konstruktiv institutionel opbakning fra Aalborg Universitet, fortæller Søren-Peter Olesen, direktør i Danmarks Grundforskningsfond.

International begejstring

Også internationalt har professor Tine Jess et stort netværk af kolleger, som ønsker at være med i et forskningssamarbejde, blandt andre Harvard Medical School, Mount Sinai NY, University of California, Cambridge, Imperial College og Sorbonne.

Rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, noterer sig især det internationale samarbejde omkring det nye center:

- Centret er et godt eksempel på, at Aalborg Universitet samarbejder med de bedste forskere i hele verden i bestræbelserne på at udføre excellent forskning til gavn for Danmark. Centret understreger, at vi mestrer både den grundlagsskabende forskning og den missionsbårne forskning. Jeg har store forventninger til, at centret vil producere markante forskningsresultater i de kommende år.

Nøgleord

Kontakter

Professor Tine Jess, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, jess@dcm.aau.dk, 28 57 60 38

Dekan Lars Hvilsted Rasmussen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, dekan-sund@adm.aau.dk, 20 10 58 37

Direktør Søren-Peter Olesen, Danmarks Grundforskningsfond, spo@dg.dk

Rektor Per Michael Johansen, AAU, rektor@aau.dk

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Nye tal: Flere test og øget brug af Smittestop-app vil have markant effekt på smitteudviklingen22.2.2021 12:21:29 CETPressemeddelelse

Med en ny teststrategi, hvor antallet af test forventes mangedoblet, bør myndighederne tilskynde flere danskere til at bruge Smittestop-appen. Sådan lyder det fra forskere fra Aalborg Universitet, der har lavet beregninger af, hvordan kombinationen af test og brug af appen bidrager til at bryde smittekæder og potentielt kan spare samfundet mange penge i form af færre test.

Ny forskning fra AAU: Lavere højhuse giver beboerne et bedre boligliv11.2.2021 08:59:31 CETPressemeddelelse

Nye højhuse er i løbet af det senest årti skudt op i de danske byer. Spørgsmålet er, hvordan beboerne oplever livet i et moderne højhus i dag? Det har forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Hauxner undersøgt ved at spørge beboerne i otte nye højhuse om, hvad de mener er et godt boligliv. Undersøgelsen, der er støttet af Realdania og Dreyers Fond, viser, at der er fordele ved at bygge lavere højhuse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum