Aarhus Universitet: Arts

Nyt forskningsprojekt vil undersøge konkurrenceevnen i den europæiske filmbranche

Del
Med forskningsstøtte fra EU vil to forskere fra Aarhus Universitet sammen med et internationalt team afdække, hvordan filmbranchen i Europa kan udfordre branchegiganter som Hollywood og Bollywood.

Hvordan gør man den europæiske filmbranche mere konkurrencedygtig på den internationale scene, hvor især USA, Kina og Indien sidder tungt på filmtronen?

Det er hovedspørgsmålet i et stort forskningsprojekt, som netop er søsat af et særligt konsortium af forskere, private aktører og organisationer inden for den europæiske filmbranche.

Under overskriften ‘Increase the potential of the international competitiveness of the European filmmaking industry’ har gruppen modtaget en samlet bevilling på 30 millioner kroner fra EU’s forskningsprogram Horizon Europe – hvoraf 3,7 millioner kroner er gået til to forskere fra Aarhus Universitet, som begge spiller en fremtrædende rolle i forskningsprojektet.

”Projektet skal undersøge en lang række forhold vedrørende den europæiske filmbranches konkurrenceevne på den internationale arena – og ultimativt også bidrage positivt til branchens konkurrenceevne og kulturelle diversitet på forskellig vis,” fortæller lektor i medievidenskab Jakob Isak Nielsen, der sammen med sin kollega, adjunkt Cathrin Helen Bengesser, er involveret i projektet.

”Vores projekt har en særlig vinkel på ’small nations’. Det vil sige, at vi fokuserer på små europæiske markeder og de særlige muligheder og udfordringer, som disse markeder står over for,” uddyber lektoren.

Lokale filmforskelle
Konkret kommer AU-forskerne og det europæiske konsortium til at undersøge filmbrancherne i Danmark, Belgien, Estland, Litauen, Irland, Kroatien og Portugal i forhold til de ’transnationale dynamikker’, som Jakob Isak Nielsen formulerer det, brancherne hver især indgår i.

”Vores nøglemarkeder er geografisk spredt ud over Europa, men adskiller sig også forbavsende meget film- og mediepolitisk, økonomisk, sociokulturelt og til dels teknologisk. I Portugal og Kroatien er der for eksempel meget få tilskuere til hjemlige filmproduktioner, mens det står rigtig godt til med markedsandelen for danske film i danske biografer. Til gengæld har eksempelvis Kroatien og Irland en meget stærk ’production service’-økonomi, hvor de evner at tiltrække en lang række store internationale film- og serieproduktioner,” forklarer Jakob Isak Nielsen.

Optimistisk tone
Han og kollegaen Cathrin Helen Bengesser bliver i forskningsprojektet ansvarlige for blandt andet en række komparative analyser og publikumsundersøgelser, ligesom de også vil kortlægge de udfordringer, der er ved distributionen af film i forbindelse med biografer og Video On Demand-tjenester.

Jakob Isak Nielsen håber, at projektet kan bidrage med konstruktive løsninger til de europæiske brancheudfordringer.

”Der er selvfølgelig nogle indlejrede målsætninger i selve projektet, men mere overordnet så er der en optimistisk tone, som tiltaler mig. Både herhjemme og i flere andre europæiske lande har der været masser af fokus på udfordringer og trusselsretorik i rapporter og i den offentlige debat om film og medier – især i slipstrømmen på store internationale aktørers tiltagende indflydelse på vores respektive medielandskaber. Udfordringerne er ofte reelle nok, men projektet her tiltaler mig helt grundlæggende ved at fokusere mere på løsninger og muligheder,” opsummerer Jakob Isak Nielsen.

Det europæiske filmforskningsprojekt strækker sig i første omgang frem til udgangen af 2025. Foruden Jakob Isak Nielsen og Cathrin Helen Bengesser bliver der i AU-regi også ansat en postdoc i en toårig forskningsstilling til projektet.

Kontakter

Jakob Isak Nielsen, lektor
Afdeling for Medievidenskab og Journalistik
Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
E-mail: jakobisak@cc.au.dk
Telefon: (+45) 30 58 73 98

Billeder

Jakob Isak Nielsen. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Jakob Isak Nielsen. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye