Aalborg Universitet

Nyt forskningscenter åbnet: Skal give mere pålidelig elektronik

Del

Tirsdag åbnede testcentret X-Power på Aalborg Universitet. Her kan forskere og industri teste pålideligheden af effektelektronik i alt fra vindmøller til smartphones.

Et nyt forskningscenter gør det muligt at styrke holdbarheden og pålideligheden af effektelektronik.

Centret hedder X-Power og blev tirsdag åbnet på Aalborg Universitet (AAU).

Effektelektronik er den teknologi, der håndterer strøm og spændinger i alle former for elektronik. Med X-Power bliver det muligt at teste pålideligheden af effektelektroniske systemer og komponenter under stressfaktorer som temperatur, fugt og vibrationer.

Dermed kan forskere og industri både forbedre teknologien og nemmere forudsige dens levetid. Det er blandt andet essentielt for at opnå den grønne omstilling.

- Effektelektronik er uden tvivl en nøgleteknologi i det moderne samfund. Med X-Power bliver vi endnu bedre til at forstå, hvordan mange forskellige faktorer påvirker den, sagde Frede Blaabjerg, centerleder for X-Power og professor på AAU Energi, ved indvielsen.

Stigende behov

Til indvielsen deltog også AAU-rektor Per Michael Johansen. I sin tale lagde han vægt på, at X-Power i tråd med universitetets andre aktiviteter vil bidrage til at løse påtrængende samfundsudfordringer.

- Behovet for effektelektroniske løsninger stiger eksplosivt med overgangen til bæredygtige energikilder, et øget fokus på energieffektivitet og elektrificeringen af transportsektoren. Effektelektronik binder teknologierne sammen. Og med X-Power binder vi en knude, sagde rektor Per Michael Johansen.

X-POWER er skabt i et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af SDU, FORCE Technology og DTU. Udover testfaciliteterne i Aalborg bliver der også oprettet afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.

Læs mere om X-Power her

Kontakter

Frede Blaabjerg, centerleder for X-Power, professor på AAU Energi, 2129 2454, fbl@et.aau.dk
Mads Gregersen, pressekontakt, 9940 8416, mdg@adm.aau.dk

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Bedre, billigere og mere pålidelig elektronik: Stor millionbevilling til AAU og partnere skal sætte fart på omstillingen til elektrisk energi10.8.2022 06:26:20 CEST | Pressemeddelelse

Mere og mere af vores energi skal i fremtiden komme fra elektriske kilder frem for fossile brændsler. Det kræver, at al elektronik – lige fra vindmøller, solcellepaneler og pumper til elbiler og elbusser – bliver både bedre, billigere og endnu mere pålidelig. Det skal Aalborg Universitet sammen med en række samarbejdspartnere arbejde på over de næste fem år med en bevilling på 24 millioner kroner fra Innovationsfonden. Kunstig intelligens i effektelektronik og flere og bedre data er blandt andet vejen frem.

Årets ansøgertal: 4.306 har AAU øverst på ønskelisten6.7.2022 17:17:22 CEST | Pressemeddelelse

Aalborg Universitet (AAU) har som forventet modtaget færre ansøgninger end de senere år. Samme tendens ses på landsplan. Til gengæld er den procentvise andel af ansøgere med AAU som 1. prioritet steget – især drevet af en øget interesse for de sundhedsvidenskabelige uddannelser. Samtidig har nye uddannelser inden for software, computerteknologi og bæredygtige byggeprocesser fået flotte ansøgertal.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum