Dacapo Records

Nyt album: Blæserkvintetter af dansk musiklivs farverige multitalent Niels Viggo Bentzon

Del

Den 13. maj udkommer et nyt album med blæserværker af Niels Viggo Bentzon, indspillet af Carl Nielsen Kvintetten.

Niels Viggo Bentzon (1919-2000) må siges at være en af de vigtigste og mest farverige skikkelser i dansk musikhistorie, som både pianist, forfatter og komponist af næsten 1000 værker.

Nu har den unge Carl Nielsen Kvintetten kastet sig over Bentzons fem kendte blæserkvintetter, heraf fire der ikke tidligere har været indspillet, på et nyt album som udkommer d. 13. maj.

En usædvanlig og farverig skikkelse i dansk musik

Bentzon har opnået status som et slags kultfænomen i dansk kulturliv, på grund af hans mangfoldige interesser og talenter: han underviste, skrev musikfaglige bøger, anmeldelser og fiktion, deltog i happenings, flirtede med fluxusbevægelsen og var desuden en fremragende pianist og improvisator.

Som komponist producerede han nærmest uafbrudt i en periode på mere end 60 år og havde ingen berøringsangst for selv de største musikformater. En strøm af symfonier, instrumentalkoncerter, operaer, balletter og kammermusik i alle tænkelige besætninger og formater flød fra Bentzons hånd.

Bentzon bevægede sig gennem årtierne mellem bl.a. serialisme, ny enkelhed og lydkollager, men hans personlige aftryk var altid stærkere end den aktuelle isme. Han bibeholdt et særligt Bentzonsk tonesprog, samtidig med at han forholdt sig inspirationen fra sin samtid – og ignorerede den, når det var nødvendigt.

Stor opfindsomhed og distinkt virtuositet

Det nye album præsenterer fem værker for blæserkvintet af Bentzon, heraf fire verdenspremiereindspilninger, skrevet i de tidligere år fra 1943 til 1958. Forud for udgivelsen, har Carl Nielsen Kvintetten arbejdet med Bentzons håndskrevne noder, som er blevet gravet frem og restaureret.

Det nye album indeholder bl.a. Variations for Wind Quintet, Op. 21, som består af en række ‘stemninger’, hvor de fem blæsere på skift udfordres og fremviser forskellige ansigter og grimasser. Bentzons store interesse for jazz kan høres i hans Bop Quintet, som en stilistisk maske og et nærmest klichépræget tonesprog.

Carl Nielsen Kvintetten

Carl Nielsen Kvintetten så dagens lys i 2006 og har siden givet utallige koncerter i både ind- og udland. Medlemmerne er alle uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Kvintetten består af solofløjtenist i Malmö Operaorkester Kenny Staškus Larsen; kontraktansat solooboist i Helsingborg Symfoniorkester Carl Julius Lefebvre Hansen; soloklarinettist i Copenhagen Phil August Finkas; hornist i Copenhagen Phil Christian Vinther samt alternerende solofagottist i Aalborg Symfoniorkester Johannes Herjö.

Udkommer den 13. maj 2022

Carl Nielsen Kvintetten

71 minutter
CD 8.226127

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.AlbumtrailerVideokanal

Kontakter

Billeder

Download
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Download
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Download
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Carl Nielsen Kvintetten (foto: Rasmus Kongsgaard)
Download
Niels Viggo Bentzon
Niels Viggo Bentzon
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum